[]

Kira Sözleşmesi Damga Vergisi?

2008 yılında bir kira sözleşmesi yapmış ve bunu notere tasdik ettirmiştik, sözleşmede kefil de vardı. Noterlikten aradılar ve damga vergisinin ödenmediğini Maliye'den incelemeye geldiklerini ve 201,25 TL damga vergisi ödememiz gerektiğini söylediler. Biraz araştırdım bu damga vergisini ilk yaptıgım zaman ödemem gerekiyormus. Simdi aradan 2 yıl geçti;

1- bu 201,25 TL'nin içinde gecikme faizi, ya da ceza var mıdır, ödedikten sonra cıkar mı?
2- Noter "bize ödemen gerekir" dedi, ben sözleşmeyi alıp vergi dairesine gitsem oraya ödesem birşey farkeder mi?

 
yıllık kira tutarı nedir sözleşmedeki? ona göre içinde gecikme zammı falan var mı söyleyebilirim. vergi dairesine de ödenebilir, hatta doğrusu da vergi dairesine ödemektir. hatta ve hatta bildiğim kadarıyla noterde yapılan söyleşmelerde noter damga vergisini tahsil edip sizin adınıza vergi dairesine öder. noter makbuzunu bulursanız orada yazar damga vergisi diye. orda yazıyorsa da noter ödememişse tamamen noterin kabahatidir bu.orada yazmıyorsa öyle bir şey, gidip notere değil, vergi daireisne ödeyebilirsiniz. hatta öyle yapmalısınız. noter ne karışır artık?


  • kibritsuyu  (21.10.10 12:19:22) 
gecikme faizi vardır. vergi dairesine ödemen daha iyi olur farketmez.
kibritsuyu hocamızın dediği doğrudur noterde sizin adınıza yatırmaya yetkildir siz ona ödeme yaptıysanız tabi. en sağlıklısı vergi dairesine gitmek.

  • seyduna6687  (21.10.10 12:20:17 ~ 12:22:55) 
aklınızda bulunsun, iş icabı değil de mesken olarak kullanmak üzere kira sözleşmesi akdederseniz, notere veya herhangi bir resmi makama tasdik ettirmedikçe/ibraz etmedikçe damga vergisi ödemek zorunda kalmazsınız.


  • yumusakdiken  (21.10.10 12:38:34) 
@kibritsuyu; kira sözleşmesi toplam 3 yıllık, ilk altı ay 650, sonraki 6 ay 700, ikinci yıl 750, 3. yılda da 800 lira olarak. bu durumda toplam sözleşme tutarı 26700 lira yapıyor; damga vergisi oranı da 8,25 toplam 220 lira gibi bir rakam cıkıyor buna göre bu tutarda, gecikme faizi ya da ceza yok, vergi dairesine gitsem cıkar mı? ya da sonrdan?


  • tcyx  (21.10.10 13:07:36) 
çok güzel hesaplamışsınız, evet kefilli kira sözleşmelerinde damga vergisi, sözleşme tutarının binde 8,25'i kadar. o da 220 lira yapıyor. bu durumda vergi dairesine giderseniz büyük ihtimalle 2 yıllık gecikme zammı çıkacaktır.güncel gecikme zammı oranı aylık %1.40. ondan önce de %1,95 idi.notere öderseniz sonradan adrese gönderirler.


  • kibritsuyu  (21.10.10 13:54:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.