[]

Musibetler Uyarı Niteliği Mi Taşır? (İslamiyet)

Normalde islamiyet hakkında sağlam bilgi sahibi olsam da güvendiğim bir kaynakta "başa gelen musibetler günahlar hakkında uyarı niteliği taşır" mânâsında bir şeyler okudum.

Bu konu hakkında ayetli filan kaynak gösterebilecek kimse var mı?

Not: İslamiyeti tartışmayalım bu soruda. Gereksiz yorumlardan kaçınalım.

 
Teknik olarak yaşadığın tüm olumsuz olayların kefaret ve uyarı niteliği taşıdığı söylenir. Kaynak veremem. :))) (Her şer'de bir hayır! buna işaretmiş. :) )


  • kadim kishi  (19.10.10 12:18:56) 
ufak günahların bedeli bazen dünyada ödenir. uyarı değil de bir nevi azap çekme.


  • ayiadam  (19.10.10 12:24:23) 
Abi o tasavvuf'un yorumu; "çekersin günahından arınırsın" şeklinde. Hatta bunu destekleyen "hastalıklardan kurtulunduğunda günahlardan da demirin pasından kurtulduğu gibi kurtulursunuz" şeklinde ayetler de var.

Ancak o okuduğum yorum ise olumlu anlamından ziyade olumsuz anlamlıydı. Yani "dünyadaki cehennem" tarzı, "çekiyorsanız günahlarınızdan dolayı" gibi.

Buna benzer bir örnek istiyorum ben.

Edit: Yazana dek diğer arkadaşlar da cevaplamışlar, daha somut örnekler arıyorum yorumdan çok. Ayettir, suredir gibi.
  • ataturkiye  (19.10.10 12:27:08 ~ 12:28:08) 
"çekiyorsanız günahlarınızdan dolayı" olayi peygamberlerin gunahsiz olmasina ragmen ugradikleri zulumler noktasinda patlar haci.


  • ot  (19.10.10 12:32:22) 
@ot peygamberlerin günahsız olması gibi bir şey yok bildiğim kadarıyla. Hatta hz.Musa'nın adam öldürme ve pişman olma davası var.


  • ataturkiye  (19.10.10 12:42:56) 
kötü şeyler yaşıyosan elbette birşeyleri yanlış yapıyosun demektir. yanlış yerde yanlış zamanda yanlış şeyleri yaşayıpta başına birşeyler geliyorsa kendini sorgulaman gerekir.

cevap: evet taşır.
  • ceo  (19.10.10 12:45:17) 
"Bakın, Allah, bir sivrisineği (hatta) ondan daha küçük bir şeyi örnek getirmekten kaçınmaz. İmana ermiş olanlara gelince, onun Rablerinden gelen bir hakikat olduğunu bilirler. Hakikati inkara şartlanmış olanlar ise, "Bu örnek ile Allah ne demek istiyor acaba?" derler. Bu yolla Allah, bir çoğunu saptırırken bir çoğunu da doğruya yöneltir,fakat fasıklardan başkasını saptırmaz.( BAKARA suresi, 26. ayet)"

Alıntıdır, doğru mudur bilmem.
  • kimki  (19.10.10 12:45:44 ~ 12:47:13) 
cennet cehennem inancı gereği pek mantıklı değil. kıyametten sonra yargılanacaklarına inanıyorlar, ki bu sayede nereye gideceklerine karar verilsin. bu durumda o kişinin yaptıklarının günah olup olmadığına karar verecek merci kıyametten önce devreye girmiyor demektir.


  • gulden kale  (19.10.10 13:27:23) 
nihayet bir soruna cevap veriyorum, umarim aradigin budur
www.sorularlaislamiyet.com

ayet degil ama genelde hadisler var ve dini tartışmıyorum
ve hatta Şura suresi kaynak gösteriliyor
www.istikamet.eu
  • gdduman  (19.10.10 13:52:08 ~ 13:57:12) 
ŞURA SURESİ 48.AYET: ''Eğer yüz çevirirlerse (bilesin ki), biz seni onlara bekçi göndermedik. Sana düşen, sadece tebliğdir. Gerçekten biz insana katımızdan bir rahmet tattırdığımızda ona sevinir; ama elleriyle yaptıkları işler yüzünden onlara bir kötülük dokunursa, o zaman da insan pek nankördür.''


  • romeomustdiee  (19.10.10 16:48:39) 
bunu bilemeyiz. ot'un dediği doğru bu arada. en yakın örnek hz muhammed sav ın tek günahı bulunmadığını biliyoruz kurandan. bahsi geçene göre en çok musibeti de o yaşamıştır. yani bütün musibetler günah kefareti diyemeyiz bu noktada. küçük yaşta anası ölen çocuğun günahı ne, depremde 1 yaşında olup organları kopan bebeklerin başına gelenleri nasıl açıklayacağız? ha şu var, yaşananları "düşünmek", bir nevi ders çıkarmak bir müslümana vazifedir: kuranda çokca geçer "düşünmez misiniz" diye, arkadaşlar da ayetler hadisler göstermiş zaten. kula düşen kendini mümkün mertebe doğru yola koymak. olan bitenden de gerek ders çıkarmak, gerek ibret almak, gerek kendi haline şükretmek, gerek muhtaç olana yardım etmek.


  • be forever young  (19.10.10 19:17:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.