[]

kıskanmanın tersi nedir?

senden daha iyi birini gördüğün zaman kıskanırsın, senden daha rezil hatta hiç düşmek istemeyeceği kadar kötü birini gördüğün zamanki fiilin adı nedir?




 
şükretmek.


  • empty man  (19.10.10 02:02:55) 
kıskanmak çok esnek bir eylem yani cevap da çok esnektir. sorduğun soru üzerinden gidersek ise cevap şu:

daha iyisini görünce kıskanıyorsan (ah be ben de öyle olsam diyorsan)
daha kötüsünü görünce acırsın (ulan ya ne kötü durum)

cevap acımak yani. şükretmek, acımaktan sonra yapılan bişeydir. daha iyiyi görünce kıskandıktan sonra isyan etmenin zıttı olur anca.

böbürlenmek ise iyiyi görüp kıskanıp ezilmek'in zıttıdır. kötüyü görüp havalanıp böbürlenilebilir.

gıptanın ise konuyla hiç alakası yok :)

cevap: acımak*

*bence
  • mordorlu ziya  (19.10.10 02:17:02) 
gıpta tam tersi sorulan şeyin. bu şekilde kıskanmanın adı haset etmektir. aslında ingilizcedeki karşılığı bence compassion, merhametle karışık bir acıma durumu yani ama sanırım türkçede bir karşılığı yok.

compassion: the humane quality of understanding the suffering of others and wanting to do something about it a deep awareness of and sympathy for another's suffering.
  • kayranin kedisi  (19.10.10 02:25:06 ~ 02:30:23) 
sevgili kıskanılır, ferrarisi olan adam kıskanılır. fakir adama acınır ama sevgiliye ne yapılır. (geniş mezhep konu dışıdır :) )


  • titiz  (19.10.10 02:28:39) 
kıskanmak ve haset etmek arasında fark var yalnız. senden daha iyi birini gördüğünde daha çok haset edersin, sevgiline ilgi gösteren karşı cins görürsen kıskanırsın. birinde aslında sahip olduğun bir şey, diğerinde sahip olamadığın bir şey söz konusu. bu yüzden haset etmenin zıttı merhametle karışık acımayken sevgiliyle olan durumda aynı şey geçerli değil.


  • kayranin kedisi  (19.10.10 02:33:00 ~ 02:46:33) 
kıskanmak içsel bir eylemken, haset dışa dönük bir eylemdir. acımak da dışa dönük olduğu için hasetin karşıtı acımak olabilir ama kıskanmanın karşıtı sanırım türkçede yok. rikkat diye bir kelimeye rastladım ama yeterli olur mu bilmem “Onun hummalar içinde yatan güzel yüzünü görünce hüzün ve rikkatinden yanaklarına akan bir iki damla yaşı tutamadı.” -A. H. Çelebi.


  • titiz  (19.10.10 02:46:35) 
bu durumda en azından şu an için günlük dile yerleşmiş bir karşılığı yok denebilir. sonuçta rikkat kelimesi de türkçe kökenli bir kelime değil ve sokaktaki insana pek bir şey ifade etmiyor 2010 yılında.


  • kayranin kedisi  (19.10.10 02:57:10) 
kayra compassion için türkçemizde bir karşılık elbette var: şefkat.


  • kediebesi  (19.10.10 09:37:10) 
compersion

türkçe'de karşılığı yok sanırım.
  • ermanen  (19.10.10 11:10:53) 
biraz ekstremi, schadenfreude


  • cedilla  (19.10.10 15:29:55 ~ 15:31:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.