[]

İleriye dönük hakaret

Diyelim ben tüzel ya da gerçek bir kişiliğe henüz o ortada yok iken aleni bir şekilde küfür ettim (misal ekşi sözlükte yazdım).

böyle bir tüzel kişilik oluştuğunda, yahut böyle bir gerçek kişi meydana geldiğinde dava edilebilmem ve haksız olabilmem söz konusu mudur acaba?

sırf meraktan soruyorum.

 
hayır bu durumda dava edilemezsiniz. suçun maddi unsurları oluşmamıştır. hakaret fiilinin, işlendiği anda kime yöneltildiği belli değildir. daha doğrusu suçun işlendiği anda hakaret fiilinin mağduru yoktur. bu nedenle de aslında bir nevi "imkansız suç" vardır.

edit: şimdi tekrar düşündüm de; mesela geçmiş zamanda yayımlanmış bir gazeteye, dergiye ifade verir, veya çıkıp sokakta hakaret ederseniz yukarıdaki cevabım hala geçerlidir.
ama eğer söz konusu fiili ekşi sözlük'te yazmak vasıtasıyla işlerseniz, o tüzel kişi kurulduğunda ya da gerçek kişi dünyaya geldiğinde dava edilebilirsiniz. çünkü ekşi sözlük, niteliği itibariyle her zaman "ulaşılabilir" bir durumda. bu nedenle siz o suçu ekşi sözlük kapanmadığı veya yazınız silinmediği müddetçe hala işlemekte oluyorsunuz.
  • nesilsiz  (29.12.07 00:36:50) 
bu durumda kendimizi "ben o tarihte kafamda şöyle bir şey canlandırdım ve ona göre bunları yazdım" diyerek savunamaz mıyız? ben kendim yanıt vereyim savunamayabiliriz sanırım zira buradaki zaman mevhumu biraz çetrefilli... online olduğu için değiştirilebilir durumda olduğu için ama bir yandan da bizim o yazdığımızı önceden okumuş olanlar bize şahit olabilirler diye düşünüyorum.


  • iron  (29.12.07 01:25:59) 
yani biz şimdi israilin 10 sene sonraki genelkurmay başkanına veya ışınlanmayı bulacak olan adama hakaret etsek o zaman geldiğinde dava edilmezmiyiz?


  • etna  (29.12.07 10:35:57) 
@ iron: önceden de dediğim gibi, hakaret fiilini eğer ekşi sözlük'te yaptıysanız, bence kendinizi hiçbir şekilde savunamazsınız. çünkü yazınız ekşi sözlük database'inde halka açık olarak aynı şekilde durduğu müddetçe o kişiye hakareti devam ettirmektesiniz.

@ etna: eğer "israil'in 10 sene sonraki cumhurbaşkanı" ya da "ilk ışınlanacak insan" gibi "bilinemez" bir kişiye hakaret ederseniz bu durumda suç unsurları oluşmaz. çünkü mağdur belli değildir.
  • nesilsiz  (29.12.07 14:27:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.