[]

türkçe sorusu gibi (nasıl yazılır?)

az önce google fightladım da "kayıt ol" 5 milyon, "kaydol" 16 milyon kere geçmiş.

şimdi sorum şu:

ikisi de doğru olmakla beraber(?), hangisi daha doğru? ya da tdk ne diyor? ya da tdk ikisi de doğrudur diyorsa; kendisi hangisini kullanıyor/öneriyor?

aynı şekilde "klavye ile"-"klavyeyle" vb. de var tabii de, adını unuttum bu olayın; lakin "kayıt ol"da bir emirsel hava da olduğundan o bana daha açık ve doğru geliyor?

soru 2: bir form butonunun üzerinde, kişisel olarak "kayıt ol"u mu "kaydol"u mu görmeyi tercih ederdiniz?

 
"kaydet" yaz, en kısa çözüm bu sanki.


  • pisekar  (14.10.10 11:31:55) 
tercihim "kayıt ol" olurdu. bu şekil daha basit gibi..


  • anonimyususer  (14.10.10 11:54:32) 
SES OLAYLARI:

A.Ünsüz değişimi / Yumuşaması:

Sonunda “p,ç,t,k” sert ünsüzleri bulunan kelimeler ünlüyle başlayan bir ek aldığı zaman sonlarındaki sert ünsüzler yumuşayarak “b,c,d,g/ğ” olur.

Ör:Ağaç-ı→ağacı

Kitap-ı→kitabı

Git-en→giden

Renk-i →rengi

Yürek-i→yüreği

Bazı birleşik kelimelerde de yumuşama görülebilir:Kayıp-et→kaybet-

Kayıt-ol→kaydol-,Kayıp-ol→kaybol

!!! Kasıt-et-→kastet- !!!



edebiyatsever.blogcu.com
  • hollowlife  (14.10.10 12:05:19) 
kaydol'un kayit ol'u dovmesinin sebebi buyuk olasilikla kaydolmustu gibi daha cok ek almis, metin icerisinde gecen kelimeler.
tek baslarina olacaklarsa tabii ki kayit ol tercih edilir. kaydol garip duracaktir.

  • orcu  (14.10.10 12:08:40) 
kayıt ol daha resmi ve kesin bir ifade gibi duruyor.


  • sir gawain  (14.10.10 13:09:39) 
önce bir uyarı: bir kere imla kuralları konusunda tdk'yı boşvermek gerek. bunun sebebi de tdk'nın imla kuralları konusunda son derece tutarsız olması. bunun temeli de memleketimizdeki her türlü rezillikte olduğu gibi 1980 darbesine dayanıyor. 1980 darbesiyle birlikte tdk'nın asıl kadrosu dağıtıldı ve bir sürü abuk sabukluğa imza atıldı. (Sözgelimi bende TDK'nın bir imla kılavuzu var. "Mozambiği" yazmış adamlar. Mozambik'i olması gerektiğini çocuk bile bilir. Veya bileşik sözcüklerin ayrı yazılması vb. gibi saçmalıklar)

neyse, bu ön bilgiden sonra, diyeceğim odur ki imlayla ilgili bir derdiniz olursa darbeden önceki son tdk başkanı olan ömer asım aksoy başkanlığındaki bir kurul tarafında hazırlanan ana yazım kılavuzu diye bir kılavuz vardır. yayıncılık, editörlük, akademi vb. konusunda biraz bilgi sahibi olduğum için diyebilirim ki editörler, yayıncılar, reklamcılar, akademisyenler vb. ana yazım kılavuzunu kullanırlar. en güvenilir ve tutarlı kılavuz odur. Siz sorunca oraya baktım ve kaydolmak biçiminde yazıldığını gördüm. Bunun sebebi de hollowlifeın ifade ettiği ses kuralıdır. Dolayısıyla google amcanın dediği doğrudur, kaydolmak sözcüğün doğru yazılışıdır. tıpkı hapsetmek, bahsetmek, hissetmek, keşfetmek, hallolmak, sözcüklerinde olduğu gibi.
  • microfiction  (14.10.10 17:43:55 ~ 17:47:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.