[]

usb programlama...

bu olay ne kadar zor? uğraştırır mı? nasıl öğrenilir? nerden başlanır?

paralel porttan bişeyler yapabiliyorum, usb joystickten komut filan alarak bişeyler yapmak istiyorum, böyle bir şey mümkün mü ya da kendim butonlu bir yapı oluştursam joystick gibi onu nasıl kontrol edebilirim,

bununla ilgili her hangi bir kaynak, örnek, yapılmış bir proje vs. var mıdır?

 
paralelden biraz daha karışık öle $278 adresini okudum hop veriler ele geldi diyeöiyosun. usb den bilgi almak zor değilde. hid tanımlama bilmemne bi sürü detay var. usb modları. bulk transfer yok paket transfer falan. ama genel manada bi kere kullanacağın modu ayarladıktan sonra paralel portdan farkı olmaması lazım.


  • orpheus  (12.10.10 17:18:08) 
Şu an yüzeysel cevap veriyorum 2-3 hafta sonra vaktim olursa bakarım. usb yi kullanmak için en kolay yollardan birisi hazır kütüphanesi olan usb destekli mikrocontroller'lar. Yoksa işin teorisine girerseniz bütün iletişim standardını öğrenip üstüne kendiniz windows sürücüsü yazmak zorunda kalırsınız ve göndereceğiniz veriye ait bütün sinyalleri sizin oluşturmanız gerekir.

Kitapları var ama en incesi 300 sayfa, hiç kasmaya gerek yok, tekerleği yeniden icat etmek gibi...

Bildiğim kadarıyla hazır chip'ler de var google dan kısa bir araştırma yaparsanız bulabilirsiniz.

Önceden örnek bir projeye denk gelmiştim, dediğiniz gibi "basit" bir projeydi, usb üzerinden bir lambayı açıp kapatmak gibi temel bir projeydi. yanlış olmasın www.sparkfun.com adresinde görmüştüm.
  • kimlanbu  (12.10.10 19:10:19) 
hazır chip lazım ise ft245 var usb to paralel converter. sanal bir paralel port oluşturuyor. dll vs paketin içinde geliyo. tek yapman gereken o dll içinde gerekli fonksiyonları çağırmak ve artık usn üstünden haberleşen bir arabirimin oldu.


  • orpheus  (12.10.10 20:21:29) 
Donanım olarak usb bir alet mi yapmak istiyorsun yoksa belli bir usb class ile iletişime geçicek software mi amacın?

Şu her ikisinin de cevabı olabilir :

www.waitingforfriday.com

18F serisi çok uygun bence. Çok az komponent ile çalışır hale geliyor, tonla kod örneği var, anadan doğma usb özelliği vs. 18f2550 14-16 lira arası fiyata satılıyor.

Bende benzer işler ile uğraşmaktayım bu aralar, belki daha fazla yardımcı olabilirim.

Hardware umrumda değil dersen joystick/gamepad kırarak takılabilirsin. Kafana göre analog axisleri adc olarak kullanıp, dijital tuşları istediğin yere taşıyarak custom aletler yapabilirsin. Bir örnek gamepad'dan bozma usb midi klavye (müzik için) yapmıştım ben.

FTDI nin çipleri hem pahalı, hem elin benim gibi titrekse lehimlemesi zor breakout board olmadan, hemde sana seri/paralel port oluşturduğundan "yalancı" usb oluyor. Önermiyorum.
  • skatheist  (12.10.10 21:00:17) 
@skatheist

hardware umrumda değil evet. amacım zaten bir gamepad üzerinden komut almak ve dediğin gibi aslında doğrudan usb üzerinde çalışmak istiyorum.sormak istediğim birşey olursa tekrar seni rahatsız ederim, ben bunu biraz inceliyim.

hepinize teşekkürler.
  • ocanal  (12.10.10 21:17:32) 
Gamepad'den komut almak biraz daha kolay olmalı. DirectX altından DirectInput vs ile kolayca veri alabilirsin tahminimce, hiç verdiğim örnekteki gibi vendor id eşlemesi, raw paketler vs muhabetine girmene gerek kalmayabilir.


dipnot : Coder değilim, zar zor anlıyorum işin yazılım kısmından, oturaklı sallama yaptım.
  • skatheist  (13.10.10 00:53:35) 
evet haklısın DirectInput üzerinden olur ama bunu donanım + artı yazılım projesi olarak sunmayı düşünüyorum o yüzden usb kısmı işin içinde olmalı,


  • ocanal  (13.10.10 01:12:02) 
Ok, anladım şimdi.

Bir örnek proje daha göndereyim o zaman : www.semifluid.com
Bu adamın yaptığı işler benim için oldukça öğretici olmuştu.

Yapacağın projeden haberdar olmak isterim. Olur da bitirdiğinde hatırlar haber edersen çok mutlu olurum.
  • skatheist  (13.10.10 01:34:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.