[]

Dini Bir Soru

Öncelikle bu soruyu gerçekten samimi bir şekilde sorduğumun altını çizmek istiyorum. Amacım hiçbir şekilde bir tartışma v.s. yaratmak olay çıkartmak değil. Gerçekten merak ediyorum bunu.

Kendime ateist diyemem ama kendimi herhangi bir dine bağlı da hissetmiyorum. Tanrı kavramını yıllardır sorguluyorum ve biliçsizce inançlı veya inançsız olmak istemiyorum. Henüz net bir sonuca varamadığım için de ne ateistim ne de dinibütün bir insan.

Benim merak ettiğim konu genelde ateistlerle inançlı kişiler arasında geçen var yok tartışmalarındaki en klişe cevap.

Ateist: Tanrı yok. Her şey bir tesadüf eseri oldu.
İnanan: Hiç bu kadar kusursuz bir düzenin tesadüf eseri olması mümkün mü? Çok saçma bir düşünce bu. Tüm bunları yaratan bir güç olmalı.
Ateist: Peki o güç nasıl meydana geldi?
İnanan: Orasını sorgulamayacaksın işte. (V.b. cevaplar)

Burdaki "orasını sorgulamayacaksın" kısmı bana çok saçma geliyor işte. Bu kadar kusursuz bir düzenin tesadüfen olamayacağında ısrar edeceksin, ama varlığının kökünü sorgulayamadığın bir güce tapacaksın.

Bu konuya net bir açıklık getirebilecek biri veya, bu diyaloğu mantık çerçevesinde baştan yazabilecek biri var mı aramızda?

 
tabiki sorgulucaksın eğer bilmiyorsan.ama araştırmayı en güç kaynaktan yapmalısın.bu da kur-an ı kerimin mealinden.yani en doğru cevapları ordan bulursun.yoksa din adamı diye ortalarda bir dünya insan var hepsi kendi düşüncesine göre yorum yapan.ama tabiki gerçekten doğruyu anlatanlarda var bunun için acaba o mu bu mu dememek için türkçe mealini okursan bütün soru işaretlerinden kurtulabilirsin..


  • brnbrs  (09.10.10 17:51:53) 
Orasını sorgulayamayacaksın diye bir şey yok, algılayamazsın o durumu yani. İnsanoğlu daha iradesinin bağımsız olup olmadığını algılayamıyor mesela.


  • ataturkiye  (09.10.10 18:03:05) 
onu sorgulayamassından ziyade onu aklın idrak edemez manası vrdır. çünkü Allah ezeli ve ebedidir. yani başıda sonuda aslında yoktur yani sonsuzdur. bi düşün bakalım sonsuzluğu idrak edebilecek anlayabilecekmisin. tabiiki hayır. bunun sebebi libaslardır. yani Allah bu bedeni dünya için yani sonu olan bir nesne için yaratmıştır. oyüzden idrakı mümkün değil. mesela Allah yoktan vareder deriz aslında bu Allahın sonsuz olduğunuda ispatlar. yani Allah eğer var ettiklerini varolan bir kaynaktan dağıtsaydı o kaynağın bitmesi mevcut gözükürdü. fakat yok zaten yoktur. yoktan varedilirse olmayan şeyler varolup vücut kazanır. yok olan bir şeyi varolan bir şeye döndürmek ancak sonsuz bir mevcudiyetle mümkün olur. vs vs


  • cryptex  (09.10.10 18:57:03) 
dogmalar sadece dinlerde degil bilimde de var
belki acıklayıcı olmadı ama neticede din aklın, zihinsel faaliyetlerin
ürünü bilim de aynı sekilde
  • gdduman  (09.10.10 20:09:47) 
tanrının varlığını yada yokluğunu şu an kimse bilemez. ancak ilerde bu işin altından belki buraya tohumları eken sonra uzaktan izleyen uzaylılar çıkacak, belki milyarlarca yıldır dünyaya düşen göktaşlarının taşıdığı elementler zamanla bizleri oluşturacak. biz, gelecekteki medeniyetler için mağara adamlarıyız bunu unutmamalı. din konusuna girmeye gerek bile yok, insanoğlu belli kalıplarda ve hep benzer formlarda inançları isimler değiştirerek toplumda düzen sağlama adına devam ettirmiş. çoğu kişide sorgulamadığı için din değilde daha çok gelenek şeklinde nesilden nesile gidiyor. kendi yarattığımız dinler olmasaydı dünya hepimiz için daha iyi bir yer olurdu.


  • saykodeli  (09.10.10 20:39:30) 
Nasıl bir fizik ya da matematik profesörü haricindekiler zaman, genel görelilik, astrofizik, karadelik, zamanda yolculuk, 12 boyut gibi şeyleri bırakın anlamayı kafalarında canlandıramıyorlarsa bizim de böyle bir durumu kafamızda canlandırmamız zor.

Bizler bir yaratıcı tarafından yaratılmış, bir dişi tarafından doğrulmuş varlıklarız. Bizim için varolmak yaratılmaya bağlı, maddi varoluş da doğmak ile başlıyor ve ölmek ile bitiyor. Yani başka türlü bir varoluşu kafamızda canlandırmamız oldukça zor.

Din adamlarının ¨orasını sorgulama¨ demesi de buradan kaynaklanıyor, Kur'an da Allah'ın doğmadığı, doğrulmadığı, ezelden beri varolduğu yazıyor (bkz: ihlas suresi). Ama bizler yaratılmış ve doğmuş birer varlık olarak onun varoluşunu düşünürken onun da yaratıldığı ya da onun da doğduğu gibi bir düşünce ekseninden pek öteye gidemiyoruz, bu da Kur'an a çok ters düşen bir bakış açısı olduğundan biraz tehlike bir durum.
  • johan sebastian  (09.10.10 20:59:43) 
orasını sorgulayamayacaksın kısmı,

"o doğmamış ve doğrulmamıştır.." kısmı ile açıklanabiliyor. senin yada benim bu kısmı anlayamayışımız, böyle bir şeyin olamayacağı anlamına mı geliyor?

ben şu an dönen bir kürenin içerisindeyim ve döndüğünü hissetmiyorum. bana ışık ve sıcaklık sağlayan içinde yaşadığım dönen küreden binlerce kez büyük bir enerji kaynağı tam olması gereken noktada ve geceleri ışıksız kalmayayım diye gene tam olması gereken noktada duran ışığı ileten bir cisim var. yediğim meyve toprağın - çamurun içinden bitiyor ve enteresan liflerden oluşuyor. etrafımdaki herşey benim için ve ben birgün toprak olacağımı biliyorum. o yüzden doğduğum günden beri bana dikte edilenler olmasaydı bile ben gene rabba inanırdım.
  • slevinkelevra  (10.10.10 01:51:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.