[]

lineer cebir ( inversiyon )

6 9 4 1 5 11 2 permütasyonundaki inversiyon sayısını nasıl buluyoruz. baktım ama pek fazla birşey anlamadım. bu arada sonuç 12.




 
selam, bir permütasyondaki inversion sayısını bulurken sayıları ikili gruplar halinde ayırıyoruz. bunu yaparken de iki kuralımız var:

1. sayılardan biri diğerinden küçük olacak
2. küçük olan sayının permütasyondaki yeri büyük olan sayıdan sonra gelecek

biraz karışık gibi ama oldukça basit, bu soruya bakarsak:

permütasyondaki ilk sayı ile başlayalım, ki bu 6. 6'nın yanına gelebilecek olan sayı 6'dan küçük olmalı ve sırada ondan sonra gelmeli. baştan gidelim ve çiftleri oluşturalım:

- 6'dan sonra 9 geliyor. 9'u 6'nın yanına koyamayız çünkü 6'dan büyük.
- sonraki sayı 4. 4'ü 6'nın yanına koyabiliriz çünkü hem 6'dan küçük hem de sıralamada 6'dan sonra geliyor. böylece ilk sayı çiftimizi oluşturduk. (6,4)
- devam edelim, sonraki sayı 1. 1'i de aynı şekilde 6'nın yanına koyabiliriz. (6,1)
- sonraki sayı 5. aynı şekilde 5'i de koyalım (6,5)
- 11 geliyor sonra ama 11'i koyamayız çünkü 11 6'dan büyük
- sonra 2 geliyor, 2'yi koyabiliriz.

6 ile işimiz bittiğine göre, sıradaki sayıya geçelim ki bu 9 oluyor. şimdi aynı adımları 9 için tekrarlayalım:

- 9'dan sonra 4 geliyor, 4 9'dan küçük olduğu için yeni sayı çiftimiz (9,4) oldu. farkındaysanız 6 9'dan küçük olduğu halde bir çift oluşturamıyoruz çünkü sıralama olarak 9'dan önce
- devam edelim, 4'ten sonra 1 geldi, 1 9'dan küçük olduğu için yeni çiftimiz (9,1) oldu.
- bu şekilde devam edersek 9 ile oluşturabileceğimiz sonraki çiftler (9,5) ve (9,2)

aynı adımları 4, 1, 5, 11 ve 2 için tekrarlarsak şu çiftleri elde ederiz:

(4,1), (4,2), (5,2), (11,2)

daha önceden de elde ettiklerimiz ile birleştirsek elimizdeki çiftler şu şekilde olur:,

(6,4), (6,1), (6,5), (6,2), (9,4), (9,1), (9,5), (9,2), (4,1), (4,2), (5,2), (11,2)

bu çiftlerin sayısı da 12'dir. umarım yardımcı olabilmişimdir :)
  • mancinik  (11.10.10 09:49:10 ~ 09:50:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.