[]

karşılıksız çek acil yardım oy oy

hacı naptın eyimisin ? biraz uzun ama okuyuver.

2 ay önce birisi a ve b maddesi almak için bizi aradı.
a maddesini başka birinden temin edebilceğini ama b maddesini bizim satabilceğimizi söyledik.

sonra 25000 liralık mal sattık bunlara.

a maddesini de tanıdıgımız iş yaptıgımız birinden temin etmişler. bugün o tanıdık firmadan telefon geldi ve bu adamların onlardan aldıgı malları çeyrek fiyatının bile altında peşin olarak sattıkları bilgisini aldıklarını söylediler. büyük ihtimal dolandırıldıklarından bahsettiler. aldığımız çekin vadesine 1 ay var. yüzde 99.99 dolandırılacağımızı düşünüyorum. bu bağlamda ne yapayım ? çekin vadesi daha gelmemiş elim kolum bağlımı durayım? adamları arayıp gidip topuklarından vurun dan baska bi akıl verebilcek varmıdır ? polise gitsek nolur vs ? bi yardım edin be öptüm bye.

 
çekte vade etik olarak uygulanıyor. normalde çeki bankaya götürüp karşılığını istiyorum dediğinizde banka bu parayı çek sahibinden isteyebiliyor. ama henüz vadesi gelmemiş bekleyin falan diyebilir.

icraya verdiğinizde vade işlemez. çek sahibi para karşılığını hesabında bulundurmalı.

çeki verilen biri o çeki teminat göstererek bankadan kredi çekmiş, sorun çıknca da banka çeki vadesinden önce tahsil etmek istemiş

bundan 4-5 sene önce, şu an değişti mi bilmiyorum.
  • efruz  (07.10.10 17:55:36) 
bankaya gidip paramı istesem , banka vadesinin gelmediğini söylicek. bankada para varsa adama sormadan bana çekin karşılığı parayı öderlermi ? ya da adamı arayıp haber vericekler ve adam kıllanacak, parasını çekecek ve kaybolcak piyasadan.

şu anda hesabında para var mı yok mu onu da bilmiyorum zaten.
  • juninho de macedo saudade  (07.10.10 18:03:11) 
bildiğim kadarıyla artık parayı çekip piyasadan kaybolma olayı bitti böyle bir durumda banka suçlu oluyordu. Hatta bu yüzden artık çek çıkarmak çok zorlaştı diye biliyorum.

edit: www.eksisozluk.com
  • ilkdefa  (07.10.10 18:04:15 ~ 18:06:06) 
çok eminsen dolandırıldığından, kırdır...


  • no avalon  (07.10.10 19:18:51) 
banka, eğer karşılığı varsa çeki ödemek zorunda. laga luga yapamazlar. bir daha çalışmayı düşünmediğiniz biriyse hiç çekinmeyin.


  • badfan  (07.10.10 20:33:26) 
çek görüldüğünde ödenir ve buna uymayan kayıtlar (ileri tarih) geçersizdir kanunen. banka bekleyin derse üsteleyin. işi biliyorsa sizi dinler, dinlemezse de birilerine danışmak zorunda kalır ve yine sizi dinler.

e alacağınızı tahsil edemeyince icra takibi açarsınız, karşılıksız çekten de ceza davası açarsınız. önce bankaya, sonra avukata gidiniz.
  • uyuklayankedi  (07.10.10 21:28:18) 
en mantıklı hareket tanıdık bir bankacı bulup firmayı araştırmak. sonra da şirketi takibe almak. mesela bizden mal almıştınız işleriniz nasıl gidiyor diye ziyaretlerine gidip durum nedir bakabilirsiniz.

diğer firmadan aldığı malı düşük bi paraya devretmiş olabilir ama olmayabilir de. yapmış olsa bile bu firmanın ödemelerini yapmayıp kayıplara karışacağı anlamına gelmez.
  • orpheus  (07.10.10 22:05:53) 
türk ticaret kanununda çek görüldüğünde ödenir bıdı bıdısı kalktı artık vadesinden önce ödenemez. yeni ttk da çeklerde değişti. tacir, tacir olmıyan, hamiline vb. bu sebeple çek koçanı almak epey zorlaştı, eğer elindeki çekte bu ibareler yazıyorsa biraz rahatlatla yoksa eskiden tacir, bankadan hamiline 10 yapraklı çek koçanı alıyor, kısa vadeli olarak 3 bin 5 bin yazıyor vadesi gelincede ödüyordu, çek koçanı bitince bu sefer bankaya 25 yapraklı koçan için başvuruyo ve 10 bin 20 bin tl lik çek yazıp aldığı malları yok pahasına nakite çevirip ortadan kayboluyordu. umarım böyle birşey değildir zaten tacir fln yazıyosa çekin üzerinde kuvvetle muhtemel adam rekabet adına böyle birşey yapıyordur.

çekin üzerinde adamın şubesinin telefon numarası olur. şubesini ara ve xxx hanım/bey'in müşteri temsilcisiyle görüşmek istediğini söyle, ilk çıkana sorma kimdur bu elimdeki çekin sahibi diye. adamın pörtföy yöneticisinin vereceği bilgiler çok önemli belki şirket batmış bile olabilir, durumu izah et ve bir sonraki adımım için bu bilgilere ihtiyacım var de. bankacısı elbette 3 kişilere bilgi vermiyoruz fln filan der ama biraz rica minnet ile bu bilgiyi alabilirsin. hiç değilse yazılmış çeki olup olmadığını öğrenebilirsin. ben ticaride çalışırken koca koca markaların çekleri karşılıksız oluyordu tahsil edemiyorduk ama o koca koca şirketlerin battığına yormuyorduk hemen, çünkü onların çeşitli ödeme taktikleri oluyordu senin durumda böyle birşey olabilir.

mesela bir factoring şirketine gidebilirsin onlar çekin istihbaratını daha sağlıklı yapar, uygun görürlerse zaten riskleride üzerlerine almakla beraber çeki kırarlar. en mantıklısı bu gibi gözüküyo.
  • ceo  (07.10.10 23:44:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.