[]

elektronikci reyisler

simdi bir embedded dev kit aldim. PIC gibi USBden programlaniyor sonra cpuya atiyor filan.


simdi bunda sanirim lehimle takilabilecek girisler var yanlarinda VCC, P1.0 .... P2.2 diye gidiyo sonra XIN GND XOUT filan var yani bir suru pin girisi var. ben bunlarla hobi seyleri yapacagim servo motor olur led olur sonra nokia LCD ekrani olur oyle seyler iste. programlamada sorun yok ama volt voltaj filan nedir hic bilmem. bana bu olaylari ozet gececek bi kaynak soyleyin reyisler.

 
Biraz daha detaylı anlatır mısınız? Lehimle takılabilecek giriş dediğiniz girişler nasıl?

Bir de hangi cpu'yu programlıyor, kullandığı cpu kaç volt çıkış veriyor vs..

Led, motor, ampul hepsi farklı voltaj ve akım değerlerinde çalışır. Mesela çıkışlardan seri bir dirençle led sürebilirsiniz ama motor sürmek için ya L293 gibi bir sürücü entegre kullanacaksınız ya da transistörlü bir arayüz yapacaksınız. Ha ama microchip in bazı serilerinde direkt motor çıkışları var, o nedenle bilmek gerekiyor sistemi.

Elinizdeki setin ve programladığı cpu'ların datasheetleri varsa daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
  • johan sebastian  (07.10.10 15:53:30) 
johan cihaz bu: tinyurl.com
diger dediklerini gercekten bilmiyorum. arduino alacaktim aslinda elektronik bilgisi olmayanlar icin o daha iyiymis ama kargo dahil 4.3$ olunca bunu aldim direk.

  • erich  (07.10.10 15:59:00 ~ 15:59:25) 
şimdi bu kullandığınız cihazın üstünde aslında lehimle yapmanız gereken bir bağlantı yok. zaten farklı projeler yapıcaksın lehim kullanma bi board al kurman gereken bir devre olursa onun üzerine kur. kitin üzerindeki şeyleri programlamak için ek bir devreye ihtiyacın olmayabilir ama motor falan sürmek için yeterli olmayabilir bu kit johan'ın dediği gibi entegre falan kullanmak gerekir. dolayısıyla yapıcan işe göre de değişecek kullanman gereken voltaj. ama genelde 12 voltluk ayarlanabilir adaptörler işini görür bu tarz küçük projeler için. beslemenin bağlantılarını da datasheete göre yapacaksın. yani kısacası önce sistemi görmek lazım.


  • dice man  (07.10.10 16:11:53 ~ 16:13:14) 
peki reyis ben basit hesap makinesi LCDsi baglayip ona yazi yazdiracagim mesela.

yani bana boyle saklabanlik ogretecek bi kaynak ariyorum.
  • erich  (07.10.10 17:47:54) 
Verdiğiniz linke baktım, cihazı tam çözemesem de üzerinde texsas instruments'ın ösp430 mcu'su var. datasheetini şu linkten inceleyebilirsiniz.
focus.ti.com

Sorduğunuz p1.1 çıkışları falan datasheette görülüyor. LCD bağlamak isterseniz bu çıkışlara bağlayıp yazdığınız program içinde bu bağlantılar tanımlamanız gerekiyor. Ayrıca verdiğiniz linkte biraz aşağılarda sources başlığı altındaki bağlantılarda kaynaklar var, projects başlığı altında da bitirilmiş projelerin kodları hatta videoları falan var. bakmanızda fayda var.
  • johan sebastian  (07.10.10 19:14:52) 
daha basit bişeylerle başlasan iyi olur.

mesela öncelikle 1 ledi yakıp söndürmek vs.
kartın üstünde bir tane buton var p1.2 portuna bağlı ( yani 1 numaralı portun 2. biti )
ledler nereye bağlı göremedim. basit bi döngü kur butonu okusun basılıysa ledi yaksın basılı değilse söndürsün.
  • orpheus  (07.10.10 22:30:44) 
orpheus evet sonraki asama benim dedigim LCD olayi. su an led ve butonlarla oynuyorum.


  • erich  (07.10.10 22:32:52) 
iar ın kikcstart diye 2kb lık 8051 derleyicisi var onu da indirebilirsin.


  • orpheus  (08.10.10 00:03:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.