[]

LG L226WTQ - Sinirden ağlayacağım

Geçtiğimiz Pazartesi günü akşamı Vatan Bilgisayar – Topkapı’ dan belki de piyasadaki son LG L226WTQ model 22’’ Lcd Monitör’ü satın aldım.

tr.lge.com

Eve geldim, Nvidia Geforce 7800Gt ekran kartıma –en son driver yüklü- digital olarak monitörü bağladım. Monitör ‘ün cd’sindeki driver’ı kurdum (sitelerinde bir önceki, eski driver var ne hikmetse). Test için The Dark Knight’ın 96 mb büyüklüğündeki fragmanını denedim. Ağzım açık kalarak izledim. Müthiş detay, harika renkler vs.. Ama hafif bir karanlık vardı sanki. Windows ‘ta kullanmaya başladım. Bir türlü renk, parlaklık, derinlik istediğim gibi olmadı. Gears of War oyununu açtım. O da ne? Oyun bariz bir şekilde karanlık. Karakter’in üstü başı zor görülüyor. Zifiri karanlık yok ama oyunun geneli koyu, kapalı, karanlık. Monitör ‘ün özel programı olan Forte Menager ‘ı kurdum. Onla ayarlamaya çalıştım ama ne yaparsam yapayım düzgün bir görüntü alamadım. Ya çoook parlak, ışık saçıyor, renkler coşmuş (özellikle fabrika ayarlarına dönersem) ya soluk, karanlık, forumlarda gezerken yazıları okumak can sıkabiliyor.
Çözünürlük olarak 1680 * 1050 kullanıyorum yani mönitör ‘ün önerilen çözünürlüğünü.Alışık olduğum daha düşük çözünürlüklere inersem, görüntü kalitesi bozuluyor. Sanırım Lcd ‘lerde hep önerilen res. Kullanılmalıymış. Aşağı olanlarda görüntü bozulurmuş.

Acaba Digital diye –monitör açılırken Digital diyor gerçi- analog girişe mi taktım kabloyu, ekran kartına dedim. 2 girişli kartın, diğer girişine taktım bu sefer. Sanki bu kez görüntü daha iyiydi. Ama sonra düşündüm ki, 2 girişte aynı ise ikisi de dvi ‘dır. Zira bir önceki 19’’ LG Crt mönitör ‘un kablosunu, ekran kartından çıkan bir çevirici aparat ile karta takıyordum. Yani -sanırım- kartın iki girişi de dvi.

Bir öneri üzerine mönitör ‘ün driver’ını ve mevcut color profile’ ı sildim. Reboot yaptım. Ayarlara baktım veee... hem driver hem color profile geri dönmüş :s Ne kadar sildiysem driver’ı , reboot sonrası geri dönüyor. Color profile ‘ı WTQ ‘nun ki yerine S-RGB yaptım, yine değişen olmadı.

Genel sorunum, netlik, divx ‘lerde ve oyunlarda karanlık/koyuluk, ekranın bir kısmı daha açıkken diğer yanı karanlık (contrass ile ne kadar oynarsam oynayayım), dvd’lerde görüntünün kalitesiz, renklerin başarsız görünmesi (bu aralarda kaliteli olduğunu bildiğim bazı divx filmlerde kötü, kumlu, detaysız görünüyor. Sanki çözünürlükleri çok düşük gibi. Belki ben yüksek res. Kullanıyorum, divx ‘in res’ ı daha düşük, ondan oluyor.)
Bir de monitör ayarlarında ve ForteMenager ayarlarında bir seçenek var; Monitör üzerinden ayarladığımda Preset başlığında, Forte’de ise Color Tempature adı altında. S-Rgb ‘den başlayıp, 6500K,7500K,8500K,9300K ve User ‘a giden şekilde. Ben şu an 6500K ‘yı kullanıyorum.

Mönitör Teşhir ürünü idi. Türkiye’ de başka hiçbir yerde yoktu -Adana şubeleri hariç- mecburen aldım. Acaba ürün mü bozuk. Yoksa ekran kartı mı yetersiz, ya da ben mi doğru ayarları yapamıyorum? İşin içinden çıkamadım bir türlü. :(
Ne Oyun, ne film, ne doğru düzgün internet... hiç bir şey yapamıyorum.
Fikri olan, elinde bu monitörden bulunan, bir şey önerecek olan? O kadar para sayıp (618 lira) , muhteşem bir görüntü kalitesine ulaşacağım diye ümitlenip böyle birşey yaşamak çok sinir bozucu...

Şimdiden teşekkürler.

 
tam cevap olmayacak ama, benimki de lg lcd (ayni model degil), ben de color profile'i silemiyorum (sadece photoshop acilirken problem cikardigindan dolayi silmeye calistim, yoksa bir sorunum yok). ayar kaynakli oldugunu zannetmiyorum, tahmin ediyorum ayarlariyla oynadim derken, brightness, contrast, vs hepsini kastediyorsunuzdur, belki kaydetme tusu vardir basmamissinizdir.

ama benim tahminim hardware olarak bir problem var. eger mumkunse yeni urun geldigi zaman degistirmeye calisin, aldiginiz magazada denetin. aklinizda bulunsun, teshir urunleri risklidir, hic almamak en iyisi.
  • turkish tekila  (22.12.07 18:31:30) 
benimde görüşüm tahmini, bir çok lg monitör aldık aldırdık seninki gibi bi probleme hiç denk gelmedim, donanımsal bir sorun olabilir, bence sen yetkili servisi bi ara onlar sana daha fazla yardım edebilir, hiç olmadı aldığın yere götürüp gösterirsin, hadi diyelim hiç bi sorun yok yine de beyenmediysen iade edebilirsin.


  • raven pixie  (23.12.07 00:27:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.