[]

iki tane dilbilgisi sorusu?

toplumsal roman sıfat tamlaması mı yoksa isim tamlaması mı?
bir de çekimli eylem ile ekeylem arasındaki fark nedir?



 
roman kelimesini nitelediği için sıfat tamlaması.


  • efruz  (02.10.10 00:11:38) 
toplumsal burada bir niteleme sıfatıdır.bu yüzden sıfat tamlaması olur.
çekimli eylem,bir eylemin kişiye ve zamana göre şekillendirilmiş ("çekimlenmiş") halidir.örneğin yazmak eylemi kişi ve kip eki alarak yazıyorum olduğunda çekimli eylem oluyor.ekeylem ise iki türlü olur.birincisi isim soylu bir sözcüğün yüklem olmasıyla.örneğin güzel kelimesi isim soyludur.(sıfat) kirlenmek güzeldir deyince burada "dir" eki ekeylemdir (adı üstünde ek olan eylem) ve güzel sözcüğünü yüklem yapar.ikincisi de bir eylemin çatı derecesinin artırılmasıdır.örneğin okutmak > okutturmak olduğunda ekeylem alarak ettirgenlik derecesini artırmış oluyor.

  • grgn  (02.10.10 00:20:56) 
teşekkürler grgn okutmak-okutturmak en çok işime yarayandı.tekrar tekrar teşekkürler


  • ramazanali  (02.10.10 00:33:04) 
rica ederim.biraz daha detaya da inebilirim.buraya okutturmak diyerek ettirgenin derecesini artırana örnek verdim.etkenden oldurgan yaparsa da olur.örneğin koşmak etkendir ancak koşturmak oldurgan olur,bu da ekeyleme örnektir.


  • grgn  (02.10.10 00:47:54) 
umarim gec kalmadim ama yanlis cevap vermisler, mudahale etmem lazim. ekeylemde birinci ornek dogru. ismi yuklem yapar. ama ikinci ornek yanlis. boyle bir gorevi yok. oradaki -dir fiilden fiil yapan yapim eki. ekeylem ise birlesik zaman yapar: gidiyordum daki di gecmis zaman eki ekeylemdir. zaten uc casiti var. -idi, -imis,-ise umarim gec kalmadim yav....


  • lule  (02.10.10 13:33:51) 
etkeni ettirgen yapan ek ekfiil değil midir yani?ya da oldurgan


  • ramazanali  (02.10.10 16:58:06) 
hayir degil malesef
yapim ekidir

  • lule  (02.10.10 20:28:41) 
çok afedersiniz,@lule doğru söylüyor.karıştırmışım yazarken.bileşik zaman yapmaya yarar.verdiği örnek doğru.


  • grgn  (03.10.10 16:50:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.