[]

altyapı, bürokrasi, yönetim,

kendimi bildim bileli her sene memlekette bir yerler kazılır, bir sene telefon hattı öbür sene elektrik hattı yer altına, daha önceleri de yağmur suyu kanalı için kazı yapıldı. şimdi kanalizasyon hattı için her yer mahvolmuş durumda. bir arada her tarafa kamera döşediler. bunların kabloları için epey bir alanda kazı çalışması yapıldı.

mesela türkiye de neden bu yağmur kanalları yapıldığı zaman bir duvarına telefon bir duvarına elektrik hatları falan döşenmez hepsi bir anda olmaz. bu ülkenin bürokrasinden mi? mesela tedaşın ptt nin alt birimleri neden belediyenin alt birimi değil. galiba bu şekilde olsa bir altyapı planını tek başına belediye yapar herhalde, ya da bunların ortak hareket etmesini sağlayacak bir kurum yok mu? büyükşehirleri bilmiyorum fakat küçük ilçeler için niye böyle? bizim kaymakam belediye gibi çok başlı yerel idare sisteminden mi işler bu şekilde? türkiyenin ayıbı değil mi?


 
eeeeee, o zaman kazı için ihaleyi alan adam, o kadar hediyeyi, parayı boşunamı vermiş olacak. Bir kere kazım için gelecek sonra her şey döşenip kapatılacak.Nerde bunun karı!!! para kazanması için; 1 ay telefon için kazacak, gelecek ay elektrik için,bir sonraki ay su...her seferinde aynı şirketin kazdığını bir düşün !!! ne kadar çok kazanır değil mi ...


  • janavarorion  (29.09.10 20:24:02 ~ 20:24:50) 
Komplo teorisi üretmeye gerek yok, bu iş organizasyon ve planlama eksikliğinden kaynaklanıyor. Şirketler boşuna sistem mühendislerine o kadar para vermiyorlar.

Sular idaresinin işi boru döşemektir, o adam açmışken fiberoptik de döşeyelim demez. Kablo döşeyen adam da su borusu çekeyim demez, dememeli de zaten. Bu kurumların bağlı olduğu üst kurumlar bu gibi şeyleri organize edecek kişileri istihdam etmeli.
  • johan sebastian  (29.09.10 21:14:49) 
peki hepsini birden yapanlar nasıl işletiyor bu işleri? galiba duvarlarda ki kablolarda telefon, kablo tv belki de elektrik kabloları falan değil mi?


  • hoot  (29.09.10 22:35:09) 
Şöyle düşünün; basit bir binanın yapımı ile bir tane müteahit ilgileniyor, bu adam bir binanın nelere ihtiyacı olduğunu biliyor (su boruları, atık su boruları, kanalizasyon bağlantıları, elektrik tesisatı, telefon tesisatı vs..) ve bu adam bir bina yapacağı zaman tüm bunları organize ediyor.

Yahut bir iş merkezi inşa edilirken projede mimar, inşaat mühendisi, elektrik mühendisi vs bulunuyor ve sadece kendi işleriyle kendilerine sıra geldiği zaman ilgileniyorlar. Bu adamların başında da bu projeyi organize eden biri bulunuyor ve inşaat sürecinin doğru işlemesi için herkese belli planlar veriyor ve nerelerde işlerini kesişeğini söylüyor. Anlayacağınız herkes kendisine verilen işi yaparken aslında sistemdeki bir parçayı inşa ediyor. Böyle olunca da herşey tıkırında işliyor tabi.

Avrupalılar ve amerikalılar şehirleşmeyi çok iyi yapmışlar zamanında. "Biz buraya şehir kurucaz" diyerek işe koyulmuşlar. İlk başta ne bileyim ortaya bir anıt, kilise vs dikip etrafında geri kalan şehri planlı inşa etmişler.

Ama bizde durum farklı; köyler büyüyerek kasabalara derken şehirlere dönüşmüş. Veya köylerden kentlere göç edenler belli alanlara gecekondular dikmişler. Daha sonra bu kaçak yapılar seçim zamanlarında vs. meşrulaşarak hizmet almaya başlamışlar yavaş yavaş. E böyle olunca hizmetlerde yavaş yavaş ve aksak şekilde gelmiş haliyle. Zaten yapılaşmış bir bölgeye kanalizasyon, elektrik, su çekmek zor bir işken bir de tüm bunları birleştirmek daha zor. O iş için toprak istimlak edeceksin de, üstündeki evleri yıkacaksın da, ohoo.

Yani anlayacağınız bizde şehirleşme mantığı biraz ters.

Ha sizin dediğiniz olmayacak birşey değil, tüm hizmetlerin kesiştiği noktadaki adam (mesela belediye başkanı diyelim) göreve geldiğinde bir ekip toplayacak ve bölge bölge plan yaptıracak. Örneğin diyecek ki önümüzdeki bir sene içinde x bölgesindeki telefon hatları yeni standartlara uygun hale getirilecek, ayrıca buraya su tahliye mazgalları yapılacak; y bölgesi için zart; z bölgesi için zurt yapılacak... Elde böyle bir plan olduğunda herşey tıkırında işler. Umulmadık bir sorun çıktığında dahi, diyelim x bölgesindeki telefon hatları arızalandı orda hemen plana göre diyecek ki zaten biz bunu öngörmüşüz madem kazı yapıcaz mazgallara da el atalım.
  • johan sebastian  (29.09.10 23:17:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.