[]

Korku.

Korku duygusunun insan yaşamında önemi nedir?

Hani karanlıktan korkmak falan değil bahsettiğim. Kafka'nın incelediği gibi tıpkı. En önemli duygumuz olduğunu okudum ettim araştırdım. Şöyle örneklerle, daha yalın bir anlatımla istedim korkunun önemini. Hayatımızın her anında var olan bu duyguyu. Neler yaptırır veya yaptırmaz, neyin sağlayıcısı, neyin koruyucusudur?

...

 
Sanırım birtakım tehlikelerden korumak için var bu korku duygusu. Örneğin benim yükseklik korkum olduğu için yüksekten düşme ihtimalim çok zayıf. Arı korkusuna da sahip olduğuma göre arı sokması ihtimali de zayıf...


  • dbilgener  (24.09.10 21:53:14) 
ölümden sonra ne oldugunu bilememek


  • türk kelekom  (24.09.10 22:20:20) 
"kaybın büyüklüğü/girilen risk"in oranı "acı eşiği"den "acaba ne kadar büyük" endişesiyle doğru orantılı.

"kayıp/risk > acı eşiği"

dişleri çıkmamış sevimli bir yavru köpeğin oynarken saldırdığını düşün. ısırma çabası seni ancak güldürebilir.

bir de 2 yaşındaki dev bir agresif köpeğin üzerine aniden koşmasını düşün.

korku hayatta kalmak için en temel güdü. her türlü ihtiyaç içerisinde de 2. sırada.

korkusuz olmanın günümüzde bir kaybı olduğuna ise inanmıyorum. bu demek değil ki ilk gördüğün pencereden "hereloy" diyerek atla. rasyonel bir insanın riskleri hesaplayabilmesi ve bir yerden sonra bu risklere karşı geliştirdiği reaksiyonları içgüdüleriyle bütünleştirmiş olması kafi.

eskilerin "ucunda ölüm yok ya" sözünü severim. en korkak insanları bile sadece bu sözle motive edebilirim (gerilmiş yay gibi fırlama ve kendilerine ve etraflarına zarar verme ihtimalinin çok yüksek olduğu gözden kaçırılmamalı).

"iyi" insanların genellikle korkuya yatkın olduklarını gözlemledim (korkuları yüzünden iyi oldular çıkarımı yapılmasın, genellikle kaybetme/kırma/vb. korkular). çok kaliteli insanların kağıt üzerindeki muadillerinden daha düşük mevkilerde çalışması, daha düşük bir hayat kalitesine sahip olması da gözlemlerim arasında.

"kötü"lerin korkuya reaksiyonu daha fazla. tezcanlı gözüken pek çok tepkinin kaynağı kaybetme korkusudur. ilk vuran sert vurduğunda genellikle dövüşü kazandığı için bir süre sonra iç güdüsel olarak daha girişken hale gelmekte ve korkularından bihaber şekilde yaşamaya devam etmekteler. işin kötü tarafı bunun insanlar tarafından pek farkedilemiyor, güce tapan bir toplumda yaşadığımız için de sivrilmelerinin çok kolay olması.


"cahil cesareti" ile ilgili bir araştırma vardı, doyurucu bir tamamlayıcı olacaktır. onu da bir başka duyurucu güzel bir şekilde özetleyecektir diye umuyorum.

saygılar..
  • unbeknown the black  (24.09.10 23:09:46 ~ 23:14:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.