[]

Bios'a Girememe/Ulaşamama

selam arkadaşlar;

benim problemim özet olarak "bios'a girememe" ama detaylı anlatayım da durumu nokta atışı yapabilelim..

pc'de windows xp kuruluydu.. daha sonra explorer.exe hatası vermeye başladığı için bir bir yerlerini kurcaladım ve bilgisayar açılışında gelen, ram sayma, donanım bilgileri gibi şeyler hiç gelmemeye onun yerine "hangi sistemle başlamak istiyorsanız seçin gibisinden bir şey gelmeye başladı.. bir de alt satırında 28 sanıye sayma olayı da oldu..

daha sonra windows açıkken win 7 kurdum bu olay düzelir belki diyerek (zaten açılışta bios'a giremediğim için başka da şansım kalmamıştı) ama hiçbir düzelme olmadı seçeneklerin adı değişti o kadar.. windows 7 oldu..

şimdi ben nasıl bios'a girebilirim.. bios'a giremediğim sürece pc'ye adam gibi format atamıyorum ve bu durum beni oldukça rahatsız ediyor.. bir şekilde bios!a ulaşıp klasik format atma işlemine geçersem bu problemler ortadan kalkar mı?

 
bios a nasıl giremiyorsun? şifre mi var? yoksa genellikle bilgisayarı başlattığın zaman DELETE tuşuna basarak girebilirsin. yada bazı bilgisayarlarda F2 tuşuyla girersin.
www.pcbuyerbeware.co.uk
docs.sun.com
şifre varsa anakart üzerinde bi jumperla sıfırlayabilirsin. yada power fişini çıkar daha sonra bios pilini 10 saniye kadar çıkar tekrar tak.
  • vincenzo  (14.09.10 22:12:22) 
öncelikle o ss lerini eklediğin ekran gelmiyor bende.. onun yerine windos 7 seçeneği geliyor.. o gelmediği için de giremiyorum bios'a.. pil çıkartma olayını da yaptım ama olmadı..

başka nasıl bir yol izleyebilirizm acaba?
  • kafa koparan manyak  (14.09.10 22:19:36) 
simdi oncelikle bios'a giremem problemi ile windows seceneklerinin 29 sn. den geri saymasi bagimsiz olaylar.

o nedenle ayri ayri dusunmek lazim.

bios icin makine modeli veya anakart modelini ya da chip modelini yazarsaniz yardimci olmayi deneyelim. bi de splash screen geliyor mu? ne bileyim kocaman bir intel yazisi ay da benzeri herhangi bir marka yazisi (asus, foxconn, hp, vs.)

29 sn de geri sayma olayi ki onun asli 30 saniyedir. google da boot.ini diye aratirsaniz cok sayida sonuca ulasirsiniz.
  • helenart  (14.09.10 22:39:26) 
@helenart

ilk başlangıçta bu; www.tweak3d.net geliyor daha sonra bahsettiğim "başlatılacak işletim sistemini seçin(windows boot manager) geliyor..

anakart ve bios markaları için;

img812.imageshack.us
img295.imageshack.us


işte bu ekran geliyor;

i.t.com.com
  • kafa koparan manyak  (14.09.10 22:52:30 ~ 23:02:32) 
tam o ekranda bilinen biosu acma tuslarini deneyebilirsiniz. DEL, F2, F12 olanlari gordum. denemek bedava.


  • samfisher  (14.09.10 23:01:33) 
bios icin intel yazisi varken F1 basmayi deneyin (kablosu klavye kullaniyorsaniz, kablo bir klavye takin. cunku kablosuz klavyeler bios ekraninda calismayabiliyor). intel yazisindan kurtulup secenekleri gormek icin esc, ya da alt+tab tuslarini deneyin. boylece ekranin arkasinda yazan yazilarida gorebilirsiniz.


windows ekranindaki sayimdan kurtulmak icin ise windows acildiktan sonra boot.ini yi duzenlemeniz lazim. windows 7 de boot.ini icin
bkz. forum.shiftdelete.net
  • helenart  (14.09.10 23:20:57 ~ 23:23:02) 
o ekrandayken TAB tuşuna falan bastığınızda kayboluyormu peki o ekran.
yada sırayla F1 den F12 ye kadar denediniz mi

  • vincenzo  (14.09.10 23:28:58) 
helenart ve vincenzo teşekkürler intel ekranınfa iken f1 yapınca bios'a girdim.. gönül rahatlığıyla format atabilirim artık.. tekrar teşekkürler..


  • kafa koparan manyak  (14.09.10 23:44:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.