[]

bilardodaki inanılmaz mantık hatası

akşam akşam aklıma takıldı. 8 toplu olanında amerikan mı neyse işte anlamadım bitürlü ben onu. şimdi şekille anlatmaya çalışayım. oyun bildiğimiz gibi önce kendi topların en sonda siyahın son topun deliğine sokulmasıyla bitiyor.

zamana göre ilerlemeyi yazıyorum.

başlarda azcık ilerleyince;

1. oyuncu :X X ---------/siyah top/
2. oyuncu :X ------------/siyah top/

ortalar gibi;

1. oyuncu :X X X ------/siyah top/
2. oyuncu :X X X X X----/siyah top/

ikinci oyuncu siyaha geçince;

1. oyuncu :X X X----/siyah top/
2. oyuncu :X X X X X X X siyah top

sonra ikincisi siyahı sokmaya çalışırken;

1. oyuncu :x x X X X X X siyah top
2. oyuncu :X X X X X X X siyah top

e şimdi eşit oldu bunlar bi saat oynamaya ne gerek vardı? direkt siyah topla başlasınlar. tamam 2. oyuncunun daha çok deneme hakkı oldu ama yinede iki tane filan. ne biliyim.üşenmeden niye bu kadar uzun anlattım bilmiyorum.

edit: biraz sami gibi olmuş önemli olan o süreç tabi ama bu kadar popüler bi oyunun daha kompleks ve mantıklı olması gerekmez mi? yada ben anlamıyorum. biri izah etsin lütfen.

 
simdi oncelikle o kucuk x ve buyuk X ler nedir? bowlingteki spare - strike gibi bisey mi : ))

amerikan bilardosunda, taraflardan birisi parcali toplari alir, bir tanesi ise duz renkteki toplari alir. bu neye gore belirlenir? ilk hangi tur topu soktuguna gore belirlenir ilk oyuncunun.


sorun sacma geldiyse de anladigim kadariyla 8 nolu siyah topa gelebilen 2. oyuncu, oyunu nasil olur da bitirememis 1 nolu oyuncu ona yetisene dek.

eh bu rakibinin toplarinin pozisyonuna gore siyahi sokmakta zorlanmis olmasi veya siyahi gorebilmis olmasi (gormek, siyaha dokunabilcek acida olmak demek beyazla) ile de alakali.
bu oyundaki kurallardan biri de, ilk beyaz topla temas ettirdigin topun sana ait olan türdeki toplardan olmak zorunda olmasi. yani parcali toplar senin olduysa, sen beyaz topla düz renklere ilk degdiremezsin. degdirirsen 2 vurus hakki verirsin karsindakine.

siyah topuna geldiyse sira, yine ayni sekilde ilk siyaha degmek ve bir de o siyah topu "soyledigin delik"e yollamak durumundasin.

yani, tek top kaldi, artik nasil iş hemen bitmez, her zaman normal olmuyor.


ben soruyu yanlis anlamis da olabilirim pek ala, x lerden paralize oldum zira.
  • la traviata  (13.09.10 20:30:27 ~ 20:31:31) 
ya x ler delikteki -- de masadaki top gibi şeyaptım ama belli olmamış. bilardo sevmeyen/anlamayan bi bünye olarak yeni yeni bilardoya sarmaya başlayan arkadaşlarım oynarken izliyorum boş boş. şimdiye kadar istisnasız bütün oyunlarda her seferinde en son tek siyah kaldı. bana mı denk geliyor hep böyle yoksa normalide mi böyle ilerliyor?

edit: ha bide siyahtan önceki topun girdiği deliğe girmek zorunda siyah ta değilmi? ben mi yanlış hatırlıyorum?
  • cagdassalur  (13.09.10 20:39:44 ~ 20:43:28) 
hayir siyah senin belirledigin herhangi bir delige girmeli.

ama bazen, her delige girebilir seklinde de oynaniyor. bastan anlasmaya da bagli arkadaslarla aranizda: )
  • la traviata  (13.09.10 20:50:07) 
"en sonda siyahın son topun deliğine sokulmasıyla bitiyor."
tam olarak böyle değil aslında, başka şekillerde de biter, oyunda kendi topların bitmeden siyah 8 i yanlışlıkla sokarsan biter mesela. yada son top (siyah 8) ve sıra sende, vurdun siyah girdi. hooop döndü dolaştı beyaz da girdi yine kayberdersin biraderim :)

  • vincenzo  (14.09.10 01:22:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.