Kitabı okuyalı çok oldu, yanlış bilgi verebilirim.
Hatırladığım kadarıyla "Sauron'un Gözü" tabiri "Sauron'un sağ kolu" gibi bir anlamda kullanılıyor hep. Yani gerçekten Sauron'un gözü değil o. Zira yanlış hatırlamıyorsam ilk kitabın sonlarında Gandalf Sauron'un tekrar vücada kavuştuğu zamanı ve bundan şüphelenişini anlatıyordu. Sauron "bilmem ne büyücüsü" adıyla tekrar beliriyor Orta Dünya'da (sanırım yüzüğü Bilbo bulmadan önce). Bir müddet belirdiği o ormanı bataklığa falan çevirip orada yaşayıp, sonra Mordor'a geri dönüyor (Gandalf "bilmem ne büyücüsü"nün Sauron olmasından şüpheleniyor ve sonrasında onun Sauron olduğuna emin oluyor) ve "Göz"ü inşaa ettiriyor.
Hatırladığım bu.
edit: "Dol Guldor Büyücüsü" veya "Ölüm Büyücüsü" deniyormuş Sauron'a o dönem.
"Dol Guldur'u zapteden şeytani güç Necromancer, Ölüm Büyücüsü olarak bilinmekteydi. Başlarda Necromancer'in Sauron'un kendisi olduğunu bilinmemekte; Nazgûl'un biri olmasından şüphelenilmekteydi. Fakat ormandaki gücün her geçen gün artmasından şüphelenen Gandalf, 2063 yılında Dol Guldur'a giderek burayı araştırma cesaretini gösterdi. Sauron Dol Guldur'u terkederek bir müddetliğine kendini gizledi. Sauron'un 2460 yılında Dol Guldur'a geri dönüşüyle Dikkatli Huzur dönemi sona erdi."
Gandalf, Dol Guldur'un gizemlerini keşfetti ve buradaki Necromancer'in aslında Sauron'un kendisi olduğunu öğrendi. 2851 yılında gerçekleşen Ak Divan'da kaleye saldırılması konusunda ısrar etti fakat Saruman ona baskın çıkarak Sauron'un Tek Yüzük olmadan gücünü toparlayamayacağı belirtti. Saruman aynı zamanda Tek Yüzük'ün Anduin'in sularıyla birlikte Deniz'e gittiğini iddia etti fakat kendisi aslında Tek Yüzük'ün Isildur'un öldürüldüğü Ferah Çayırlar'da gizli bir halde bulunduğuna inanmaktaydı. Saruman yüzüğü ele geçirmeyi istiyordu ve Sauron Dol Guldur yakınlarında olduğu sürece Tek Yüzük'ün, efendisine ulaşmak için kendisini açığa çıkarabileceğini düşünüyordu.
" Gandalf, Sauron'un varlığından rahatsızdı ve 2941'deki Ak Divan'da bir kez daha Dol Guldur'a saldırılması gerektiğinin altını çizdi. Bu sefer Saruman bu teklifi kabul etti zira Sauron'un kendisi de Ferah Çayırlar'da Tek Yüzük'ü aramaktaydı. Divan, tüm gücünü ortaya koyarak Sauron'u Dol Guldur'dan sürdü; bu olayda en büyük pay düşmanın sanatları ve zanaatları üzerine yoğunlaşan Saruman'ındı. Fakat Sauron bu saldırıdan önceden haberdar olmuştu ve gizlice Mordor'daki muazzam Karanlık Kule'ye geri döndü."
Gözün inşaası da bundan sonra olmalı.
0