[]

Sauron'un gözü gerçekten göz mü?

Sevgili yüzük kardeşleri, Yüzüklerin Efendisi'nin filminde Sauron'un gözünü kara kule'nin üzerinde asılı olarak görüyoruz. Adeta bir gözcü ışığı gibi etrafı tarıyor. Orta Dünya'yı bbg evine çeviren sauron'un nasıl bir formda olduğuna dair çeşitli spekülasyonlar var. yanlış hatırlamıyorsam sauron yüzüğünü geri kazanamadan bir bedene sahip olamayacaktı. kendisinden hep göz olarak bahsediliyor ya, gözden kasıt; sahip olduğu ve zamanında feanorun yapmış olduğu 7 taştan biri sayesinde düşündüğü yerleri görebilmesi değil mi? o halde gözü sadece bir metafor olarak kabul etmeliyiz değil mi? neden sahne ışığı olarak yansıtıldı bu göz bize?

şimdi birden öylesine aklıma takıldı.

Bir de bildiğiniz güzel bir aragorn çiziim yada figürü var mı? ya da aragornu hatırlatan herhangi bir şey?

 
Kitabı okuyalı çok oldu, yanlış bilgi verebilirim.

Hatırladığım kadarıyla "Sauron'un Gözü" tabiri "Sauron'un sağ kolu" gibi bir anlamda kullanılıyor hep. Yani gerçekten Sauron'un gözü değil o. Zira yanlış hatırlamıyorsam ilk kitabın sonlarında Gandalf Sauron'un tekrar vücada kavuştuğu zamanı ve bundan şüphelenişini anlatıyordu. Sauron "bilmem ne büyücüsü" adıyla tekrar beliriyor Orta Dünya'da (sanırım yüzüğü Bilbo bulmadan önce). Bir müddet belirdiği o ormanı bataklığa falan çevirip orada yaşayıp, sonra Mordor'a geri dönüyor (Gandalf "bilmem ne büyücüsü"nün Sauron olmasından şüpheleniyor ve sonrasında onun Sauron olduğuna emin oluyor) ve "Göz"ü inşaa ettiriyor.

Hatırladığım bu.

edit: "Dol Guldor Büyücüsü" veya "Ölüm Büyücüsü" deniyormuş Sauron'a o dönem.

"Dol Guldur'u zapteden şeytani güç Necromancer, Ölüm Büyücüsü olarak bilinmekteydi. Başlarda Necromancer'in Sauron'un kendisi olduğunu bilinmemekte; Nazgûl'un biri olmasından şüphelenilmekteydi. Fakat ormandaki gücün her geçen gün artmasından şüphelenen Gandalf, 2063 yılında Dol Guldur'a giderek burayı araştırma cesaretini gösterdi. Sauron Dol Guldur'u terkederek bir müddetliğine kendini gizledi. Sauron'un 2460 yılında Dol Guldur'a geri dönüşüyle Dikkatli Huzur dönemi sona erdi."

Gandalf, Dol Guldur'un gizemlerini keşfetti ve buradaki Necromancer'in aslında Sauron'un kendisi olduğunu öğrendi. 2851 yılında gerçekleşen Ak Divan'da kaleye saldırılması konusunda ısrar etti fakat Saruman ona baskın çıkarak Sauron'un Tek Yüzük olmadan gücünü toparlayamayacağı belirtti. Saruman aynı zamanda Tek Yüzük'ün Anduin'in sularıyla birlikte Deniz'e gittiğini iddia etti fakat kendisi aslında Tek Yüzük'ün Isildur'un öldürüldüğü Ferah Çayırlar'da gizli bir halde bulunduğuna inanmaktaydı. Saruman yüzüğü ele geçirmeyi istiyordu ve Sauron Dol Guldur yakınlarında olduğu sürece Tek Yüzük'ün, efendisine ulaşmak için kendisini açığa çıkarabileceğini düşünüyordu.

" Gandalf, Sauron'un varlığından rahatsızdı ve 2941'deki Ak Divan'da bir kez daha Dol Guldur'a saldırılması gerektiğinin altını çizdi. Bu sefer Saruman bu teklifi kabul etti zira Sauron'un kendisi de Ferah Çayırlar'da Tek Yüzük'ü aramaktaydı. Divan, tüm gücünü ortaya koyarak Sauron'u Dol Guldur'dan sürdü; bu olayda en büyük pay düşmanın sanatları ve zanaatları üzerine yoğunlaşan Saruman'ındı. Fakat Sauron bu saldırıdan önceden haberdar olmuştu ve gizlice Mordor'daki muazzam Karanlık Kule'ye geri döndü."

Gözün inşaası da bundan sonra olmalı.
  • there is nothing left for me  (10.09.10 23:16:39 ~ 23:19:54) 
gözün inşaası kitapta geçen bir tabir mi?


  • serseri marti  (10.09.10 23:32:08) 
(bkz: #6760962)

Göz'e sanki pencere dendiğini anımsıyorum. İnşaa tabirinden emin değilim. En kaba tabirle o göz bir "tool" hocam. Büyüden de oluşmuş olabilir, pencere de olabilir. Ama Sauron'un "organik" bir parçası değil.

Yani Göz, Barad-dur'un (Karanlık Kule'nin) tepesinde konuşlanmış, Sauron'un Orta Dünya'yı izlemesini sağlayan bir "aygıt" denilebilir.
  • there is nothing left for me  (10.09.10 23:46:35 ~ 23:50:55) 
Madyb "bedene yüzüksüz bürünemiyor" deme konusunda yanlışın var. Gücü giderek artıyor ve "Dol Guldur Büyücüsü" olarak bedene tekrar bürünüyor. Bu husustan eminim.

Ayrıca yine net hatırladığım "Yüzük'ü yok edelim!" denme sebeplerinden biri, yüzük Sauron'dan uzakta tutulsa bile, Sauron seneler-asırlar içerisinde giderek güçlendiğinden yüzüğe dahi ihtiyaç duymayacak konuma gelebileceğinden korkuluyor. O yüzden ilk kitabın sonlarında toplanan Elrond'un Divanı'nında "tek yol yüzüğü yok etmek..." sonucuna varılıyor.

Ben hala Sauron'un iradesi ile yönettiği bir "magical tool"/pencere/kule olarak düşünüyorum. Şurada bir kavram karmaşası oluyor, Sauron'un gözü ile karşı karşıya gelmişsen, göz Sauron'un iradesi ile kontrolünde olduğu için Sauron ile karşı karşıya gelmiş oluyorsun sonuçta. Bu yüzden Pippin Palantir'i aldığında Sauron tarafından sorguya çekiliyor.

"Kara Kule oldukça geniş bir istihkam ve ölçülemeyecek kadar kuvvetli bir yapıdır. Kule demir ve çoğunlukla sert kayalardan, kapıları ise çelikten yapılmıştı. Kule siyahtır ve etrafı Sauron tarafından sıkı bir şekilde gölgelerle çevrilmiştir. Kule beraberindeki bir çok duvar, mazgallı siperler ve kulelerle çok uzun bir yapıdır. En yüksek kule demir bir taç ile süslenmiş olan ve içerisinde Sauron’un Göz’ünün baktığı bir pencere olan kuledir. Bu kulenin içerisinde çok büyük avlular, silah depoları ve penceresiz zindanlar vardır; ve kulenin altında ise derin çukurlar ve maden ocakları vardır."
  • there is nothing left for me  (11.09.10 01:00:24) 
Kitaptan alıntı:

" Benim öğüdüm şudur: Bu durumda Yüzük bizde değil. Ya büyük bir ariflik ya da büyük bir ahmaklık sonucu yok edilmesi için yollandı, o bizi yok etmesin diye. Yüzük olmazsa onun gücünü, sadece güç ile yenemeyiz. Fakat her ne pahasına olursa olsun Göz'ü kendisine yönelen gerçek tehditten uzak tutmalıyız."

Buradaki "Göz" sözcüğünün kullanımına dikkat. "Gözünü" demiyor.
  • there is nothing left for me  (11.09.10 01:02:29) 
magical tool olarak zaten bildiğimiz bir şey var sauron'un elinde. feanorun yaptığı görme taşlarının en güçlüsü sauronun elinde ki bu taş diğerlerinin görüsünü etkiliyebiliyor.- denethor ve saruman bu yüzden sıyırmıştı- o zaman bu göz ile kastedilen kavramın bu taşla doğduğunu düşünüyorum. silmarillon defalarca okudum ama sauron'un uzakları görmesi ile ilgili bir şeyler hatırlamıyorum açıkçası. bildiğim kadarıyla kendisi müthiş bir manipülatördü.


  • serseri marti  (11.09.10 01:26:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.