[]

Zaman makinasinin icadini beklemek mantiksiz midir?

Icat edilmis olsa, amcamiz gunumuze ya da gecmise de gelmis olacagindan bunun gelisen teknolojiyle icat edilme olasiliginin artacagini beklemek sacma oluyor galiba, di mi? Hic icat edilmeyecek bu makina galiba, great scott!




 
hep gecmise gitmenin mumkun olmadigini dusunmusumdur zaten. bence sadece gelecege gidebiliriz, gecmisi de gorebiliriz teknoloji cok gelisince bile. diger turlu cok sakat oluyor cunku gidip babani oldurursun evren filan coker kaliriz ortada.


  • cagdassalur  (04.09.10 09:21:36) 
izafiyet teorisine göre teorik olarak geleceğe gitmek mümkün fakat geçmişe gitmek mümkün değildir zira mevcut fizik bilgileri ile biliyoruzki ışık hızını aşmak mümkün değildir (E=mc2). yine teorik olarak aksi kanıtlanmadı henüz diye biliyorum.


  • pposeidon_1  (04.09.10 09:42:47 ~ 09:43:17) 
hiç yaşanmamış ve hiçkimse için meydana gelmemiş bir geleceğe gitmenin mümkün olduğunu düşünebiliyorsak geçmişe gidebilmenin de mümkün olduğunu düşünmemiz gerek. o geçmişe sadece bakılabilir fikri bana hep manasız geliyor. o şekilde yapılan şey geleceğe gitmek de değildir, zamanı hızlandırmaktır zaten.

şimdi geleceği hepimiz için belirleyen sonsuz sayıda değişken var. herbirimizin ayrı ayrı özgür iradesiyle verdiği kararlar ve bunun dışında doğal etkenler şunlar bunlar var. şu an y=x ise on dakika sonrası y=123123x^a^1234341+43423b^123414cd......... gibi.

10 sene sonra dünyada herkes için varolacak tüm gerçeklik aslında belirlidir. belki sonsuz sayıda varyasyon vardır ama bunların hepsi teoride hesaplanabilir.

zaman makinesi ile geçmişe gidilip bir şeylerin değiştirilmesi ve bu değişikliklerin geleceği etkilemesi evreni falan yok etmez.

sonsuz sayıda gelecek varsa ve zaman makinesi ile geçmişe gidip geleceği değiştirirseniz en fazla sonsuz+sonsuz sayıda gelecek yaratırsınız o da yine sonsuza eşittir. basitçe ifade etmek gerekirse: geçmişe gidip babanı öldürürsen hiç varolmayacağını düşünmek mantıksız. çünkü evrende geleceği belirleyen o kadar değişken var ki tek bir adamın genleri ve çocuk yetiştirme stili çok küçük ve önemsiz. senin şu anda var olduğun gibi var olabilmenin tek mümkün yolu babandan olman değil diyorum yani.

ama tabi bizim için bu söz konusu değil. çünkü zaman makinesi henüz icat edilmedi.

burada ince bir detay var zaman makineniz yoksa zamanda yolculuk yapamazsınız. yani zaman makinesinin icat edildiği an zaman yolculuğu için 0 noktasını belirler. o andan daha geriye gidemezsiniz çünkü daha geride zaman makinesi yoktur.

bunu böyle kabul etmek zorundayız çünkü böyle olmasaydı zaman makinesinin olmaması diye bir şey söz konusu olamazdı.

belki de yoktur ve hiç olmayacaktır. bu da var tabi ama ben inanmıyorum buna.

(bkz: doktor kırmızı kütük patlamak üzre)
  • blackdog  (04.09.10 12:26:38 ~ 12:26:57) 
bende sorayım bi soru. o zamanki teknolojiyle nasıl yapmışlar lan bunu dediğimiz şeyler acaba zaman yolculuğunun bir ürünü olabilir mi? piramitler falan.


  • hereisnopeace  (04.09.10 12:35:31) 
evet.

bir de;

blackdog birader biraz desteksiz sallamışsın gibi geldi bana, zamanda yolculuk için neden milat noktası makinenin icadı olsun eğer o makine icattan 1 saat sonra bile yarım saat geriye gidebiliyorsa? ayrıca evrenin kuralları için neyin önemli neyin önemsiz olduğuna nasıl karar veriyoruz? babam yoksa ben nasıl doğuyorum?
  • serseri marti  (04.09.10 14:14:16) 
ufo diye daş attığımız şeyler gelecekten zaman makinesine binmiş gelen torunlarımız olabiler mi acaba? adamlar "lan şimdi insek ebemizi zikerler. en iyisi uzaktan alıştıra alıştıra" falan diyor olabilirler mi hep bunu düşünürüm.


  • kibritsuyu  (04.09.10 14:33:46) 
Evet, zaman makinesinin icadını sadece beklemek mantıksız, siz de elinizi taşın altına sokun, çorbada sizin de tuzunuz olsun. Siz de araştırma yapın.

Başlangıç için bir makale:

M. Morris, K. Thorne, U. Yurtsever, "Wormholes, Time Machines, and the Weak Energy Condition", Phys. Rev. Lett. 61, 1446–1449 (1988)
  • sourlemonade  (04.09.10 19:22:16 ~ 19:25:25) 
belki de bi tane zaman vardır o da şimdi bizim bulunduğumuz zaman? gelecek biz yokken nasıl oluşcak ki? gelecekte icat edilmiş olsa ve geçmişe gelebiliyosa;misal şimdi bizim bulunduğumuz zamana gelse bunu anlıyamaz mıydık?


  • Patton17  (05.09.10 05:38:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.