[]

küçük bir ilçede sinema kurmak

merhaba romalılar
arkadaşlarla boş boş gezinince böyle şeyler düşünüyoruz.
elimizde 80(8X10)m2lik 4 metre yüksekliği olan bir salon var. içi tamamen boş, çarşının ortasında daha çok kermes tarzı işler için kullanılıyor. galiba salon uygun olur. daha uygun yerlerde var ama çok merkezi değil.
asıl bilmediğimiz sinema için gerekli ekipmanlar ve filmleri nasıl sağlarız, nerelere başvurmamız gerekir. zaten iyice tekelleşiyor gibi görünüyor, bu piyasada tutunabilme ihtimalimiz var mı?
ilçeye yakın bir yerde sinema yok, en yakın yer 2 saat çekiyor, ilçe liseli dolu. seneye de MYO açılacak. bilenler bilir darendeden bahsediyorum. ve şehirde halı saha ve internet cafe dışında bir şey yok diyebilirim bilardo salonu ne durumda bilmiyorum, galiba potansiyel var.
nasıl nereden başlayalım, para konusu ise zaten işleri bozulmuş ama zengin bir tanıdık için düşünüyoruz sermaye var.

 
oynattığın filmler için telif payı ödeyeceksin, sattığın her biletten yüzde 3-5 belediye vergi alacak. bunları düştükten sonra bir daha düşün.
öyle küçük bir yerdede dünya ile aynı anda filmi gişeye sokamassın ve muhtemelen insanlar eski filmlere o kadar rağbet etmeyeceklerdir. birde ortak olacağın kişiyi çok iyi seç babana bile güvenme ticari olaylarda. tabi birde bu işin tutuğunu farzet mafyası boku püsürü çıkar onlarla uğraşman lazım. o elinizdeki salon kimin, kiralıycaksanız zor olur. kira kontratını zaten en az 3 yıllık yap yaparsan. myo açılcaksa öğrenciler öyle göt gibi cep sinemasına gitmezler hepsi eski liseli ergen. öyle pat diye açılmıyor böyle işler. kafadan ruhsat için belediyeden tanıdık adam lazım. o ruhsat içinde bahsettiğin salonun bulunduğu yapının yapı ruhsatı ve iskanı olması lazım. sonra bu yapının güvenliği de önemli mesela yangın uyarı ve söndürme sistemi kurmak şart itfaiyeden onay alıyorsan ancak o onayı alırsan ruhsat çıkıyor. yanısıra sabahlara kadar açık tutamassın sinemayı belli bir saatin olur. bu da işleri etkiler. bunaların hepsini hallettikten sonra sinemanın tanıtımı önemli beldede. tabi tanıtımı yapmak için elinde mükemmel
- şartlara göre - bir sineman olması lazım. ilçe sakinlerinin güvenini de önemli neticede ufak bir yer. çoluğunu çocuğunu karısını kızını göndercek millet oraya, mazallah adı bir çıkarsa kapat kepengi. o yüzden oynattığın filimlerede dikkat etmen lazım. darende ye yolum düşerse bi filmini izlemeye gelirim hadi bol şans.
  • ceo  (02.09.10 06:23:48) 
Ergenlerin oturabilecekleri kafeterya tarzı bir yer var mı? Yoksa siz açın, daha az maliyetle daha çok para kazanırsınız. Tutarsa tabii. Bu işin garantisi yok, çok yakın iki kafeteryadan biri para basarken diğeri sinek avlayabiliyor.


  • sourlemonade  (02.09.10 06:49:07) 
ergenlerin oturacağı mekan fazlasıyla var, gitmez buraya
biraz fazla muhafazakar bir yer aslında, adı çıkar mı çıkar. ama mafya tarzı bir sorunla karşılaşmamız zor.
bayilik vermeye kimsenin yanaşacağını sanmam.

kiralanacak yer özel mülk değil, yıllardır boş denebilir, hatta bir ara depoydu.
  • hoot  (02.09.10 10:09:44) 
olayın başkana açılması mantıklı siyasi güç her kapıyı açar.
başkanda kendini ispat etme şansı bulur beldede.

ben bu zamana kadar bayiilikten para kazanan adam görmedim, anca harçlık çıkar bayilikten, kaymağıda fildişi kulelerde şirketi yöneten züppeler kazanır. kaldıki bayiilik öyle bir yer için imkansızdır. kaz gelmeyecek yere su bile vermez kapitalist sistem.

birde sinemanın yapılacağı mekan çok iyi re-store edilmeli. derendeye göre çok ileri bir işletme olmalı ve en önemlisi her halttan önemlisi pazarlama sürecini iyi işletmeli, marka yönetimi sistemli bir şekilde daha faaliyete geçmeden planlamalısın.

öyle ki bir türk şair, ozan adını hatırlayamadım diyor ki;
domates biber satan bağırırda kuyum satan bağırmaz. işte hemen hemen böyle birşey diyor :) işin özü bu.
  • ceo  (02.09.10 12:05:32) 
80 m2 çok küçük gibi sanki. bunu giriş kısmı olacak. bilet satılan kısmı olacak. lobi kısmı olacak. kadın erkek ayrı tuvaletleri olacak. normal giriş çıkıştan hariç yangın ve güvenlik amaçlı ikinci bir çıkışı olacak. bir de unutmadan filmler ve makine için bir makinist odasi ve son olarak bir de müdüriyet gerekir diye düşünüyorum en azından. hadi 80 m2 kısma bunları sığdırdık diyelim, koltukları nereye koyacağız:)) netice itibariyle 80 m2 alanda kesinlikle sinema olmaz. diğer alternatif işleri düşünün veya en azından 180-200 m2 bir yer bulun derim ben.

edit: mühendis değilim ama planlama bilgisine sahibim:)
  • mustee  (02.09.10 12:20:45) 
80m2 sadece koltuklar için salon daha büyük ama 100 de değil, yani koltukların yerleştirileceği alan diyelim. bilet satış yerleri ayrı onlar için yer var. tabi daha iyi yerler de var ama sanayide ya da arastanın ortasında olmaz galiba. başkan ayartılır da biraz seçimde kutuplaşma oldu gibi orası karışık. yani makine odası içinde yer var. salon kurulma maliyetini iyice araştırdıktan sonra halledilir gibime geliyor.


  • hoot  (02.09.10 13:55:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.