[]

ses kayıtçılarına, müzisyenlere soru

bazı video sitelerinde amatör gitaristlerde görüyorum. mesela led zeppelin'den stairway to heaven solosunu çalıyor eleman. altada diğer (davul, bass, ritm gitar) enstrümanlar orjinal şekliyle eşlik ediyor. bunu nasıl yapıyorlar? guitar pro desem değil. winamp'tan şarkının orjinalini açıp üzerine çalıyor desem o da değil. mesela bakın şuradaki gibi hani;

www.dailymotion.com

bu solo'nun altında çalan şeyleri nasıl yapıyorlar? yapıyorsunuz?

 
Bunların geneline backing track denilir. Üstüne çalma amacı ile orjinal multi-track kayıtlardan yapılanları, sonradan "fan"lar tarafından kaydedilenleri, veyahut kaliteli sanal enstrumanlar ile baştan canlandırılanları var. Çeşit çeşitler anlayacağın.


  • skatheist  (30.08.10 00:57:24) 
fl studio ile bu zamazingoyu yapabilirsin.
orjinal şarkıyı programla ayıklayabilirsin...

  • vcellist  (30.08.10 03:49:51) 
orijinal kaydın ayrı ayrı kanallarına sahip olmadıkça, standart programlarla "ayıklayarak" iyi bir sonuç elde etmek pek mümkün değil. piyasada dolanan backing trackler, genellikle midi enstrumanlar ve orijinaline yakın sample'lar kullanarak baştan yazılıyor. analog kayda çok yakın gerçeklikte kayıt yapılabiliyor tamamen sanal ortamda, vst'ler kullanılarak.

tabi piyasadaki bütün backing trackler çok kaliteli değil. çoğu çok leş midi tonlarla yapılıyor. youtube'a "real audio backing track" yazarak çok kaliteli olanlarına ulaşabilirsin.

youtube dışında da;

www.guitarbt.com
www.guitarbackingtrack.com

adreslerinden indirebilirsin istediğin şarkıları.
  • xenderoth  (30.08.10 12:35:48 ~ 12:36:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.