[]

Kiracı dava edilirken...

Çok kötü bir kiracıya çattık. Kirayı, aidatı, faturaları ödemiyor. Adamdan depozito hariç tek bir kuruş alabilmiş değilim, yani bir kira bile ödemedi. Ayrıca hiçbir aboneliği üzerine almadı. Evli olduğunu ve ailesini getireceğini söyledi (bu evi ona kiraya vermemde büyük etkendi) ancak ailesi ortalıkta yok. Bir dünya yalanlar sıraladı. Şimdi evden çıkmayacağını söylüyor. İki tane tahliye taahhütnamesi de imzaladı. Hatta birisini kendisi el yazısıyla yazıp imzaladı ama şimdi söylediğine göre çıkmayacakmış. İnternette ilgili kanun maddelerini araştırdım. Ev sahibi olarak hiç mi hakkım yok? Abonelikleri pazartesi günü iptal edeceğim. Merak ettiklerim şunlar:

1. Bu adamı mahkemeye versem ve kazansam ödemediği kiraları ve aidatları tahsil edebilecek miyim?
2. Kazandığım takdirde avukat vs masrafları kiracının üzerine kalacak. Ancak kaybedersem bu iş bana ne kadara patlayacak?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

 
dunde aynı şeyi sordum #170537 , ama evden çıkması için ihtar yollanıyor onu kesinlikle yollamalısın bir avukat bulup, yalnız avukatın böyle kiracı/icra işleri ile uğraşan biri olsunki işin peşine düşsün. bizim ilk kiraları ödemediği için 5000tllik alacak olayında icra yollamak polis ile 200-300(yanlış hatırlamıyorsam), avukatta tanıdık diye 400 aldı kendine. ayrıca bu 5000 tl nin binde 2 likmi 6lıkmı ne damga vergisi bişeyi var.

kiracı bizim adımıza kayıtlı elektrik doğalgazı kullanıyordu, hepsini paşa paşa ödedik 2500tl kadar cunki adımıza kayıtlı , ama her biri için ayrı dava açman gerek sonrasında, kiracı olduğu dönemde kullandığını sözleşmenle belgelemelisin, bunun ilk adım olarak avukat bizden sadece su için 500 tl istedi, diğerlerini hiç sormadık boynunu bukup ödedi annem şerefsizin kullandığı herşeyi. davada en az 1 sene sürermiş.

ev sahibi olmak kötü bişey abi.
  • eja  (27.08.10 11:15:10) 
elektrik su doğalgaz vs. kapattırın hemen, pztye de bırakmayın, bugun kapatın.
gelip saati sökmezler, sadece şalteri indirir-vanayı kapatır giderler belki bir de mühür takarlar...
sizin kiracı da muhtemelen mühürü söküp elektriği-suyu kullanır.
bu durumda siz de gider savcılığa suç duyurusnda bulunursunuz, kaçak elektrik kullanılıyor, mühür sökme suçu işlendi vs. diye.
polisler adamı götürür, sizde eşyaları evden icra müdürlüğü kanalıyla çıkartırsınız.
  • de jure  (27.08.10 11:31:29) 
kira alacağınızın tamamına ilişkin olarak tahliye talepli bir icra takibi başlatmanız lazım bu icra takibi ile hem alacağınızın tahsilini hemde icra takibi sırasında tahliye talep ederek tahliyeyi sağlayabilirsiniz. anlatımınızdan çıkardığım kadarıyla tahliye şartları zaten oluşmuş durumda icra takibi dışında direk dava yoluna da başvurabilirsiniz ama kanımca sizin olayınızda bu çok mantıklı olmaz daha uzun bir süreç alır. bu nedenle kira alacaklarınızı icraya koyun fakat takipte tahliye talebinde de bulunacaksınız. bu takip te 7-30 günlük dediğimiz ödeme emri yollanır kiracı 7 gün içerisinde itiraz etmez ise 1 aylık süre dolduktan sonra mahkemeden tahliye talep edebilirsiniz ve bu kararı almanız bu durumda çok kolay olur. eğer itiraz edersede itirazın iptali için dava açacaksınız. anlatımınıza göre bu şekilde de bir sorunla karşılaşacağınızı sanmıyorum.
alacağınızı tahsil etmeniz konusunda mahkeme kararı açısından sıkıntı görmüyorum fakat alacak tahsilinin biraz da borçlunun tahsil edilebilecek bir şeyi olup olmadığına bağlı olduğunu hatırlatayım
kaybederseniz ki pek ihtimal vermiyorum. avukatlık ücreti ile alacak miktarına göre değişebilecek ama ortalama 100-150 tl gibi bir takip masrafınız olur avukatlık ücretide gitmiş olduğunuz avukata göre değişir. ama dediğimi gibi kazanmamanız için bir neden bulunmadığı kanısındayım.
  • promind  (27.08.10 12:34:28) 
dava açsanız kazanırsınız. ancak istanbul'da en az 6 ay sürer, belki 1 sene bile sürebilir. bu süreçte bütün masrafları avukat+mahkeme harcı+yediemin vs.vs siz yaparsınız 2000-3000 liraya yakın masraf yaptıktan sonra bunları kiracıya rücu edebilirsiniz. ancak bu da uzun bir süreç. alsanız bile mağdur olursunuz.

maalesef yasalar tamamen kiracıdan yana. adam hiç para vermek istemese 6-7 hiç para vermeden de oturabilir evde. kapıyı çilingirle açıp içeri girseniz bir de üstüne siz suçlu olursunuz.

tahliye taahhütnamesi imzalamasının pek bir yararı yok. onun için de mahkemeye vermeniz lazım.

en temiz yol şimdilik abonelikleri kapattırmak.
bir de adamı icraya verseniz alacağınızı tahsil edebileceğiniz malı/maaşı var mı?
e
  • sleepy99  (27.08.10 13:23:35) 
yine kısa vadede bir avukatla görüşüp icradan kağıt yollayın.
bakalım gözü korkacak mı. eğer korkup kaçarsa ok kurtulursunuz.
yoksa dert :((
  • sleepy99  (27.08.10 13:24:33) 
tahliye talepli icra dava aşamasına geldiğinde üç-dört karar çıkar ama adam bir gece ansızın kaçabilir. sonra bulursan parayı tahsil edersin. biz genelde yapılı bi abimizi kiracıyı ikna etmesi için yolluyoruz icrayı açınca ;)


  • no avalon  (27.08.10 14:00:28) 
Maaşı var ise, maaşından alırsınız icra ile. İcradan önce kesinkes davayı açınca tedbir koydurun taşınmazlarına, yoksa herşeyini birinin üzerine geçirip ardından hiç para ödemeyebilir.

Abonelik iptalinden sonra evde kalması zor, elektrik, su, hiçbir şey olmayan bir ev.

İşlemlerden sonra eğer bir maddi kaybınız var ise onları da tahsil etmek için talepte bulunun.
  • kulkke  (27.08.10 14:44:23) 
elinizde tahliye taahhüdü varsa bu belgede belirtilen tarihten itibaren en geç 30 gün içinde bu taahhüdü icraya koyabilirsiniz. bu icra takibi kiracınıza tebliğ edilidkten itibaren 15 gün sonra icra memuru vasıtasıyla tahliye ettirebilirsiniz. elinizde kira sözleşmesinden sonraki bir tarihte imzalanmış bir tahliye taahhüdü varsa icra takibinden sonra ayrıca dava açmaya gerek kalmaksızın ve tebliğ süresi hariç 15 gün içinde kiracınızı çıkartmanız mümkün. tebligatı da alopost yaptırın 1 günde elinde olur. toplamda 17 gün içinde evinize kavuşursunuz.

tahliye taahüdü noter onaylı ise çok daha iyi olur. tahliye tarihi kısmı boş bırakılmışsa, kendiniz uygun bir tarih koyun ve bu tarihten itibaren 30 gün geçirmeden bu taahhütnameyi icraya koyun.

taahüt geçersiz ise de farklı bir icra takibi açmanız gerekecek. o da yukarıda belirtildiği gibi tebliğden itibaren 7-30 günlük süreler sonunda icra mahkemesinde tahliye davası açmaktır. bu dava en fazla 2 celse sürer ve mahkemeden tahliye kararı çıkarsa bu kararı da ayrıca icraya koymanız gerekir.

ilk yolu yani geçerli tahliye taahhüdünü icraya koyma yolunu seçerseniz diğer kira ve fatura alacaklarınız için ayrıca icra takibi açmanız gerekiyor. 2. seçenekte 1 takipte hem tahliye hem alacaklarınızı isteyebilirsiniz.

icra takibi sonucu eğer kiracınız maaşlı çalışan biri ise maaşına haciz koydurarak kolayca alacağınızı tahsil edebilirsiniz.

Kolaylıklar diliyorum.
  • kirmizi gul demet demet  (27.08.10 15:44:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.