[]

cpu overtemperature error | pc kendi kendine kapanıyor

son bir ayda bilgisayar 1-2 kere kendini kapatıp yeniden açtığımda cpu overtemperature error verdi. f1 e basıp resume deyince açıldı. 4 tane fan var kasada, böyle bir şey nasıl mümkün olur bilmiyorum, bir danışayım dedim?

not : cpu pentium d 2.8, ana kart asus p5ld2

bu duyuruyu yazınca bi daha kapandı pc, bios'a baktım cpu sıcaklığı 110 santigrat, mb sıcaklıgı 25 santigrat,
bu değerler normal mi?

auto overclock var pc'de, baktım %5 yapıyor, en düşük değeri de bu zaten.

bu sorunun sebebi nedir?

nette arattırdıgıma göre asusun bazı anakartlarında bu tip problemler oluyor, ama tam bir çözüm yolu bulamadım.

edit : yine kapandı. asus update ile bios'u güncelliycem bakalım.

edit 2 : update olamadı. ama nedense kapanmıyor şu an.

 
(bkz: arctic silver)

bu işe yarar belki

bir de eğer yapabilirsen heatsink'i ve chip'i çıkarıp yeniden takmayı dene ama kefil olmayim :)
  • ermanen  (30.11.07 22:52:38) 
acilen termal macun uygulamanı tavsiye ederim.


  • trick style  (30.11.07 23:44:45) 
islemci fanini deistirince toparlamisti benimki. dunyanin en yuzeysel adamiyim, o ise yaramasa islemciyi, o da olmasa bilgisayari deistiricektim.


  • polifonik osuruk  (01.12.07 00:29:36) 
bir yamukluk var. arctic silver falan fisman degil bence olay. islemcide veya fanda bir sorun olsa gerek.

islemci fani ne alemde? bir cikartip temizle yagla vs. bir de speedfan gibi bir sey kurup takip et, hem cpu nun sicakligini hem de fanin hizini. belki fan arada kendisini olmadik bir sekilde yavaslatiyordur ve hizlandirmayi unutuyordur arkasindan.

her halukarda o degerler abuk. ha bi de anakartinda su kadar derecenin ustune cikinca kapat ayari varsa onu 60 maksimum 65 gibi bir sey yap. islemciden olma bosuna.

sonradan aklima geldi. eger anakarttan bir sorun varsa degeri yanlis gosteriyor olsa gerek. normal sicakliktayken carpilmamaya calisarak cpuya ve sogutucusuna dokun sonra bu sicakligi beynine kazi. sonra bir de kapandiktan hemen sonra elini dokun. ikisinin arasinda ucurum olmasi gerekir zaten, eger yoksa anakart sicaklik degerlerini yanlis algiliyordur.
  • entrapmen  (01.12.07 02:17:19) 
İşlemci fanı çalışıyor mu? çalışıyorsa heatsink* ile fan arasında pislik kaplayıp hava akışını kapatmış olabilir. Gerçi bu biraz düşük bir ihtimal.
Eğer fan çalışıyor ve heatsink temizse büyük ihtimal heatsink yerinden oynamıştır; kendine güvenmiyorsan bilen biri yardımıyla onu çıkarıp tekrar tak.
hazır çıkarmışken de işlemcinin üzerindeki termal pastaya bakarsın. o zar kadar ince ve pürüzsüz olursa etkili olur.
Dediğim gibi, büyük ihtimal heatsink işlemcinin üzerine tam basmıyordur.
  • jr  (01.12.07 07:55:55) 
eğer anakartında bir sorun yoksa işlemci fanını çıkarıp temizle. ya da güzel bir işlemci soğutucusu al onun yerine sonra termal macun sürerek yerine oturt. gerçi sanmıyorum ama sorunun işlemci fanındaysa bu şekilde çözersin. ha değilse anakartındaki ısı değerlerini kontrol et. sorunun büyük ihtimalle bios update'den sonra çözülür gibi geliyor bana. 110c'den sonra hafif bir koku duyman gerekirdi yoksa öyle bir koku sorun olacağını sanmıyorum


  • atrin  (01.12.07 09:43:14) 
cpu icin 110 derece abuk sekilde yuksek. 70 derecenin uzeri cpu icin fazla sayilir, cogu sicaklik izleme programinda default alarm degeri 60-65 derecedir. yani cpu kavruluyor senin. fan calismiyor olabilir. ancak 110 derecelik bir cpu soba gibi isitir ortaligi, aletten o kadar isi cikiyor mu bi ona bak, cikmiyorsa anakartin temperature sensoru sapitmis da olabilir, o yuzden cok isindim sanip kapaniyor olabilir alet.


  • jupiterianvibe  (01.12.07 13:25:39) 
arkadaşlar bios güncellemesini başardım. bu sefer açılışta cpu overtemperature değil bad CMOZ hatası veriyor. eski value lerle açayayım mı diyor, he diyorum. açılıyor.

termal macun problemi yerine sanırım anakartın değerleri yanlış göstermesi problemiydi.
mesela şimdi speedfan'dan baktığımda cpu 78C,system 23C gözüküyor. baya inmiş ama 70 den sonrası yine problemli sanırım.

termal macun,fan temizleme ve heatsink'i söküp takma olayını daha önce hiç denemedim ama bakalım..
  • nihilanth  (01.12.07 13:27:52) 
cpu'mun orjinal intel fanını değiştirip yerine coolermaster taktım şuan sıcaklık 40 derecelerde seyrediyor. 50'yi aştığını görmedim. teşekkürler yardımı dokunanlara. fan toz yumağına dönmüştü.


  • nihilanth  (01.12.07 18:52:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.