[]

izmir vs istanbul (hayat pahalılığı)

Istanbul gerçekte ne kadar pahalı? Daha doğrusu izmir'e oranlarsak nasıl bir şey ortaya çıkar? Mesela istanbul'da 1000 ytl ile yaşayabilen biri izmir'de kaç parayla yaşayabilir? Mümkünse iki şehirde de yaşamışlar ya da şöyle örnekli mörnekli olsun. Kafamda canlansın iyice. (kaçıcam bu istanbul'dan)




 
kiranın dışında çok fark olacağını sanmıyorum.

şöyle olur, sebzenizi kahvaltılığınız pazarlardan alırsanız, üstünüzü başınızı mahmutpaşadan alırsanız belki biraz ucuza gelir, ama marketlerden, mağazalardan alışveriş yapıyorsanız kiranın dışında pek fark olmaz.

bir de istanbuldaki sosyal hayat, aktiviteler, sosyal mekanlar, başka şehirde yığınla para dökseniz dahi elde edilemez, gözardı etmemek lazım
  • efruz  (29.11.07 20:40:10) 
(bkz: bergama)'da 6ay yaşadım abi izmirin biras dışı ama sonuçta izmir ev kirası 200 ile 300 arası öyle hayat pahalılığı yoktu yemek olayı ev yemeği zaten öte yandan konak,karşıyaka en lüks yerleri orta sınıf için sanırsam ideali bornova'dır öğrenci ilçeside olduğu için öğrenci indirimlerindende yararlanırnabilirsin,ama konak çok güsel gerçektende hele ki kordonboyuna yakın evler çok güzel nese sanırsam otobüs ile yolculuk yaparsın uygundur oda idealdir ekonomiktir.iş olayını bilemicem tek bildiğim galiba sanırsam sanayinin şehir dışında olduğu.
edit: yukarıdakı yazıyı görünce aklıma geldi gerçektende eline su bile dökemez 'konak' eh işte başkada biyer yok zati

  • imparatorolmayikolaymisandin  (29.11.07 20:40:55) 
Aslen İzmirli, üniversiteyi İstanbul'da okumuş ve 3 sene burada özel sektörde çalışmış, ardından da "eeeh yeter ulan" diyerek İzmir'e geri dönmüş biri olarak soruyu cevaplandırayım.

İstanbul'dan ayrıldığımda sene 2002 idi ve ayda 750 YTL alıyordum. Kardeşim ve bir arkadaşımla birlikte Ortaköy dereboyunda vasat bir evde kalıyorduk ve artan para yoktu, ki gayet cimri bir insanımdır.

İzmir'e döndükten 4 ay sonra üniversitede asistanlığa başladım, 500 YTL'ye çalışıyordum, ailemin yanında kalmakla birlikte hergün çift vesait Karşıyaka-Balçova arasında gidip geliyordum, yemek falan filan yiyordum ve ayda 250 YTL artıyordu. Bir sene sonra evlendim, eve giren toplam para 1700 iken ve 450 YTL civarı kira ile, hafif kasarak ayda 800-900 YTL biriktirebiliyordum. O zamandan bu yana maddi durumda ciddi sıçramalar yaşamış olmakla birlikte genel olarak şunu söyleyebilirim ki, bu memlekette şu anda 500-600 YTL'ye gayet makul bir eve çıkıp yaşamak mümkün.

Ben açıkçası İstanbul'da yaşamaya devam etmek için kazanılması gereken minimum miktarın 6000 YTL olduğu kanaatindeyim, çünkü daha aşağısı İstanbulun bedelini ödemiyor. Günde en az 1.5 saat gidiş-1.5 saat geliş trafik, sokakta yürüyememek, ileride aile kurmaya çoluk çocuk sahibi olmaya kalksan onlar hakkında sürekli endişe duymak vb. gibi ömür törpüleyici, insanın hayatından alıp götürücü faktörlerin de bir bedeli var ve bunun farkına 50 yaşında varınca iş işten geçmiş oluyor. Şahsen ben 9'da mesaiye başlayabilmek için 8:30 sularında kalkıyorum ve İzmir'e dönme kararı vermiş olduğum için de her Allahın günü şükrediyorum. Daha ayrıntılı bilgi istersen bilahare sağlarım.
  • sui  (29.11.07 22:11:53) 
Selam,
daha önce izmir, istanbul ve amerika'da yaşamış ve nihayetinde İzmir'e dönmüş biri olarak yorum yapmak istedim.
Bence böyle bir konuda objektif yorum yapmak çok zor. Yaşamak denince işin içine o kadar çok şey giriyor ki! Çok kasarsan 1000 ytl ile dünyanın her yerinde yaşarsın; ama başka birinin giyim kuşamına yetmez aynı para. O yüzden felsefeyi bırakıp sadede geleyim.
İstanbul'da 1000 ytl alan kişiye oranla, İzmir'de 1000 ytl alan bir kişi daha rahat bir hayat sürecektir. Mesafeler daha kısa, trafik çilesi yok, insanları istanbul'a oranla daha medeni, hayat azıcık daha ucuz (özellikle de restoran, cafe ve barlar).
Daha da güzeli, baktın istanbul krizin tuttu, 50-60 milyona uçak bileti var.
Benim gözümde durum böyle.
  • 24th fret  (29.11.07 22:29:51) 
istanbul'da evin varsa(ya da kira problemin yoksa) bu ev işine yakınsa hiç bir şey farketmez. yalnız irade sahibi olmak lazım her gün bi taksime akıyım yok boğazda yemek yemem lazım derken işin sonu gelmez.


  • sourlemonade  (29.11.07 23:50:18) 
farzedelim,
taksim de çalışıp, ortaköy de kirada kalıyor isen;

vasat bir evde yaşamak için en az 700 - 1000 arası kira ödersin,işe gidiş-dönüş ün birer saatten her gün iki saatin yollarda geçer.ortaköy ün eğlence ortamları insanı çok kasar,taksim den geri dönmesi zordur.

taksim de çalışıp, kasımpaşa - kurtuluş - feriköy - fulya - gülbağ civarlarında kirada kalıyor isen,

vasat bir evde kalmak yaşamak için 250 - 400 arası kira ödersin. daha fazlası ile gayet iyi evlerde kalabilirsin.taksim bazı semtler için yürüyüş mesafesindedir, bazılarına metro mevcuttur.eğlence için, taksim zaten yeterli gelecektir.

not: bunları izmir de hiç yaşamadan sadece 1 sene arnavutköy(beşiktaş) de kirada kalmamın verdiği tecrübeler ile yazdım.

not un notu: yani izmir i hiç bilmiyorum ama konu sadece para ise, iş imkanlarının fazlalığını da göze alırsak, istanbul da pek pahalı bir şehir değildir.
  • gregory  (30.11.07 05:08:15) 
daha önceden söylenenler gibi, tamamen değişken bir şey.. kimi şeyler çok ucuz gelip şaşırtabilir, kimi şeyler "oha istanbul'da bile daha ucuz bu" dedirtebilir.. istanbul'a gelip, iki yıl istanbul'da çalışıp, şu anda tekrar izmir'e taşınan biri olarak en önemli etkenin kira olduğuna katılıyorum. izmir'de şehir dışı gibi görülen ancak istanbul'la kıyaslanınca şehrin göbeği sayılan (evka'lar, vs.) kiranın daha ucuz olduğu yerlerde yaşamak kiradan ciddi bir tasarrufa sebep olabilir. kendimden örnek verirsem, beşiktaş'ta rayici 700-800 ytl aralığında olan bir evde oturuyorum, izmir'de de semtine göre en az 550-600 ytl gözden çıkarmam gerekecek, 600 ytl altında bir ev tutmak istersem merkezi yerlerden uzaklaşmam gerekir.. her halükarda, aynı fiyat aralığında çok daha iyi evlerde oturmak mümkün.. (ayrıca bornova kira bakımından ucuz bir yer değil, öğrenci kazıklama mantığının kimi noktalarda günümüzde ulaştığı nokta 1000 ytl civarı evet)

istanbul'da sürülen hayatın izmir'de aynen devam ettirilmesi sözkonusu olduğunda, hayat pahalılığı açısından çok ciddi bir fark yok bence; mekana bağlı olarak fiyatlar değişkenlik gösteriyor.. atıyorum istanbul'da yemek için (esnaf lokantasından ortalama cafelere kadar) 2 ila 20 ytl arasında para ödüyorsanız izmir'de de aynısı söz konusu, bir bira ortalama 3-7 ytl arası değişiyorsa izmir'de de aynen.. istanbul'da 25 ytl'yi bir tabak makarnaya veriyorsanız izmir'de daha nadir de olsa aynı imkanı sağlayan yerler var merak etmeyin :) (izmir'de 40 ytl'yi bugüne kadar bir masadan almadığını düşündüğüm bir cafe'de "ay ne ucuz" diyerek menüdeki her şeyi denemek suretiyle 40küsur ytl hesap ödeyen arkadaşlara buradan selam ederim) ne bileyim, doğalgaz gideriniz yok ama ısınma için büyük ihtimalle elektriğe aynı parayı vereceksiniz (izmir'de doğalgazın henüz "kombi ne ki, yenir mi" aşamasında olduğu düşünülürse)..

yine de, kira+faturalar+diğer her şey beraber ele alındığında, benzer seviyede yaşayarak ortalama %20 tasarruf etmek mümkün diyebilirim..
  • sharpenter  (30.11.07 11:18:19) 
izmirde yasayarak sadece kira ve yol parasindan tasarruf edersin, baska herse ayni. kira olarak 300-400 de insan evi icin. ote yandan 100e de bulursun 10000e de. yol parasi da istanbul'a gore ayda en fazla 100 ytl fark eder eger istanbulda deli gibi aktarma+taksi falan kullaniyosan. ancak sunu unutma ki izmir de taksi istanbulun iki kati pahalidir, orda sirf taksiyle geziyosan burda gidecegim mesafeler daha kisa olamsina ragmen vercegin yol parasi ayni olur. ama 500-600e kiraya cikip yasamak eger biraz eglenmeyi seven sosyal bir kisiliksen bence tek kelimeyle im-kan-siz.


  • jupiterianvibe  (01.12.07 13:58:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.