[]

islam da dinazor

islamda yeri var mı dinazorların?-------------------------------------------------------------------------

not:kısaca tartışma yaratmadan verirseniz sevinirim bu duyuruyu hiçbirşekilde birilerini kızdırmak dikkat çekmek vs. için açmadım soruyorum sadece merak ettiğim için.


 
pek bilgili değilim ama kuran tarih/coğrafya/büyü kitabı değil diye biliyorum.. islam da ona göre inşa edildiyse yoktur.. ha dersen dinozor buldum kesip yesem helalmi die

www.uzunhayat.net

die bi yer buldum.. bi cevabı da Hz.yiğit özgür vermiş
www.komikbisey.com
  • miucee  (22.08.10 05:28:34) 
@miucee yok kesip yemek için değilde hani bariz fosiller filan var. açık açık reddediyor mu diye merak ettim.


  • cagdassalur  (22.08.10 05:30:59) 
nie reddetsinki bi hayvanı?

"Şüphesiz Allah komodo ejderlerini bakmayı emreder, Tyrannosaurus rex e inanmayı nehyeder. Olur ki öğüt alırsınız diye size öğüt veriyor.

"Ey inananlar! su kaplumbağalarını bırakıp da dinazorları dost edinmeyin! ola ki dinazora inanan bizden değildir"

gibi ayet yoktur heralde
  • miucee  (22.08.10 05:49:04) 
@miucee hani yaradılış filan o yüzden. yeni aklıma geldi birisi allah bizi sınamak için koydu fosilleri demişti. öyle birşey de var yani.


  • cagdassalur  (22.08.10 05:54:36) 
ne bilm kitapları karıştırmamak lazım gibi geliyor bana tarih-tarih kitabından, dinazor-arkeoloji kitabından, din-din kitabından öğrenilir hepsinin yeri ayrı.. dinazoru elinde fırça kazı yapan bilir.. yaratıcı ne emretmiş din adamı bilir..

neyse bu garip soruyu tam anlayıp cevap veren çıkarsa öğrenmiş olucam bende
  • miucee  (22.08.10 06:15:59) 
ne yani şimdi inanan müslümanlara göre dinazor diye bişey yok mu? fosiller sınamak için mi :S


  • zozjotejmnk  (22.08.10 06:42:36) 
din ve bilim ayrı sahalar olmakla beraber din bilime karşı değildir. bilimin buldukları* da dinle çelişmez. arkeoloji araştırır, dinozor kemikleri bulursa dinozor vardır (bulamazsa yoktur değil tabii :))
--
kuran'da her şey* teferruatıyla, adıyla yazılı olmayabilir yahut bizim bugün türkçe, latince vs. isimlendirdiğimiz şeyler kuran'da farklı yazılmış olabilir. kuran'da yazılı şeyleri anladığımızı sanıp da yeni keşiflerle "hadi ya, aslında o bu değilmiş, aslında şuymuş" dediğimiz durumlar da az değil. yani birisi çıkıp da "ben kuran'da yazan her şeyi tam olarak anladım" diyemiyor, zira bilim devamlı gelişiyor. araştırmalar, deneyler, keşifler, icatlar devamlı artıyor. insanlık daimi bir ilerleme içerisinde.
--
bir de; bildiğim kadarıyla din, insana sınırları* çizer, içerisi helaldir*, dışarısı haram*. helal çerçevenin içinde istediğin gibi gez, toz, her şey serbest; yeter ki sınırı ihlal etme.
demem o ki dinozor (tdk böyle diyor) olmasının veya olmamasının islam'a hiçbir zararı yok. varsa vardır, yoksa yoktur.
--
konunun uzmanı değilim, düşüncemi yazdım, yanlışım varsa özür.

karmarulez, bu güzel soru için teşekkürler. nicedir benim de aklıma takılırdı, insanların boyu ilk zamanlarda çok uzun muydu (10-20 mt. gibi), zamanla kısaldı mı? ömürleri de... bir gün buna da bir cevap buluruz elbet.
  • hicazkar  (22.08.10 07:00:27) 
şöyle de bir şey var ama kaynak belirtilmemiş:
tinyurl.com

  • hicazkar  (22.08.10 07:10:46) 
tevrat'a göre dünya 6000-7000 yaşındadır. kur'an'da bu yanlışı yalanlama yoluna gitmemiştir, öncelikle bunu belirtmek gerekir diye düşünüyorum.

@hicazkar
din ve bilim ayrı alanlardır. ama birçok din bilimin alanına da elini atmakta beis görmez. çünkü birkaç bin yıl öncesinin insanı için normal bir durumdur bu. dini dünya gerçeklerini açıklamak için kullanırlar ve bugün hala -özellikle semavi dinlerde olmak üzere- bu etkiyi görmek mümkündür. bu sebeple bilimin bulguları çoğu zaman dinle çelişebilir.

din de bilime kavramsal olarak karşı değildir, ama çoğu zaman bilimin bulguları dinle çelştiği için din bilime karşı cephe alır (bkz. evrim teorisi). çünkü günümüzde din iyice kurumsallaşmıştır, insanlar üzerindeki gücü hala bilime görece daha fazladır.
  • idntknwanythng  (22.08.10 07:57:26) 
dinler tarihi toplasan 5-10.000 yıl falandır.dinazorlar ise milyonlarca yıl önce olan bişeydi.yani, ilahi dinler portakalda vitamin bile değilken dinazorlar vardı..zaten ilahi dinler, kitaplarından da anlaşılacağı üzere belli bir coğrafyaya ve belli bir tarihe özgüdür.işte diyanetiydi, vatikanıydı ıkına ıkına günümüze uyarlıyor. sen bu soruyu kalkıp bir din alimine sorsan en yakın ayetle uyarlayarak cvp verecektir. halbuki kuranda öyle birşey yok(sadece âlemin yaratılışına değiniyor). adam sadece cevap vermeye kastığı için böyle bir sonuç çıkarıyor.


  • cruex  (22.08.10 11:09:04 ~ 11:17:10) 
islamda dinazorlarin olmadigina dair birsey yok bildigim kadariyla. olduguna dair bisi olmamasi olmadigi anlamina da gelmez.


  • PoscheN  (22.08.10 11:40:53) 
@poshen, bazı ayetler hariç sadece ortaçağ araplarına ithafen yazılmış bir kitabın, alakasız bir coğrafya ve zamanda kabul görmesi zaten o mantığın bir ürünü..matrix'i dogonların hayatına uyarlamak nasıl birşeyse bu da onun gibi..anahatları olan iyilik-güzellik-hoşgörü gibi şeyleri uyarla ee hani ajanlar(melekler)? hani ziyon kenti(metafizik olaylar) bir varmış bir yokmuş.


  • cruex  (22.08.10 11:54:55 ~ 12:14:09) 
@cruex anliyorum seni.


  • PoscheN  (22.08.10 13:55:35) 
kuran'da dinozorlarla ilgili bir yazı var mı anlamında soruyorsunuz sanırım. benim bildiğim yok.

kuran'da her şeyin en ince detayına kadar anlatılması gerekliliğine olan inanca katılmıyorum. ayrıca şöyle düşünülebilir: buzdolabı aldınız, içinden manueli çıktı. buzdolabının buzluk bölümünün soğutma devrelerindeki kondensatörün üretildiği maddenin nerden geldiği manuelde yazmaz. kuran'ı da bu manuel gibi görebiliriz. tabii bakış açısı olarak söylüyorum yoksa herkes dilediği gibi düşünebilir.

@39 uncu harami: benim bildiğim islam okumayı, anlamayı, öğrenmeyi emreder; koşulsuz inanç emretmez.
  • terp  (22.08.10 14:24:23) 
demin eksisozlukten bir link vasısatı ile sayın elmalılı hamdinin tefsirini indirdim. tek pdf dosyası, 10 cilt, 9000 sayfa.
diyeceksiniz ne alaka? onkoloji profosoru vardı haluk nur baki, allah rahmet eylesin. adam fatiha suresini 40 farklı sekilde yorumlamıs. (not: bulun okuyun efenim.)
nereye gelecem: islam kosulsuz inan demez, koskoca kitap "oku" emriyle baslıyor, ne diyorsunuz siz? okuyacaksın, ogreneceksin. ha ikileme mi dustun, o konuda kitapta bir sey varsa bu boyledir diye, ona inanıp inanmaman sana kalmıs.
sonuc: bildigim kadarıyla kitapta boyle bir sey yok. bu demek degil ki dinazor yok.
  • hubble  (22.08.10 16:10:32) 
  • ency  (22.08.10 16:23:44) 
Dinazorların ölmesine gelince, bu mahlukların yaşamasına Cenab-ı Allah izin verseydi, bu devasa mahluklar insanlık için büyük bir tehlike arzederdi. Bu nedenle vazifesini yapan bu yaratıklar, Allah'ın hikmetinin neticesi olarak vazifeden terhis edilerek bâki ruh konumuna geçmişlerdir.


  • Cursed Chico  (16.04.17 18:21:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.