[]

Kuantum - Çift Yarık Deneyi

Şimdi bu deneyde benim anlamadığım bir nokta var. Tamam, çift yarıktan (ya da delikten) geçen elektronlar perdede girişim izi çıkarıyor. Eğer deliklerden birine detektör koyarsak da gözlem yapmış olduğumuz için elektronlar orada çöküşe uğruyor ve parçacık gibi hareket ediyor, bu sefer perdede gördüğümüz de dalga değil parçacık özelliği gösteren elektronların deseni oluyor.

E ulan o perde (ya da işte o elektronların çarptığı yerdeki detektör) de gözlem değil mi? Niye yine de dalga deseni çıkıyor? O gözlemden sayılmıyor mu?

Aslında bir fikrim var, girişim olayı perdeden önce deliklerden sonra olduğu için delikteki gözlem işi bozuyor ama perde bozmuyor diye düşündüm. Hani girişim oluyor artık da sonra perdeye düşüyor elektronlar diye. Ama bu girişim dediğin kimyasal tepkime değil ki arkadaş, arada olsun bitsin de sonra elektronlar perdeye gelsin, iz bıraksın.

Bilen biri anlatıversin ya anlamıyom.

 
perde gözlem değil sonuç.


  • esenboga  (20.08.10 17:27:50) 
işin özü şu, deneyde elektronlar gözlendiğini anlıyor bir şekilde. Bunun sebebini bulursan sanırım nobel alırsın.

Denk gelirsem modern fizik hocasına soracağım sorunu
  • kimlanbu  (20.08.10 18:12:59) 
evet çok uğraşıp bu dedektörleri elektronları etkilemeyecek şekilde yapmışlardı falan gene olmamıştı.

daha garip bir durum var. elektronları tek tek gönderdiğinde gene girişim deseni oluşuyor. özetle tek elktronun 2 delikten aynı anda geçip kendi kendini etkilemesi lazım.
  • orpheus  (21.08.10 04:52:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.