[]

yavru kedi sorusu- ne yapmam lazım bilemedim!

merhaba agalar
yazlıkta bi komşunun kedisi dogurdu, yavrularından birini aldım istanbula getirdim dün. ayrıntıları şöyle:
kedi 2 aylık, komşu yem yediğini söyledi. annesinin yanından aldık hayvanı, evde büyümüş. şimdi bu kediyi dün öğlen iki bucukta çıkardık yola akşam 10 da istanbula vardık. whiskas yavru kedi maması, su, ıslak mama, suyla karışık süt koydum önüne bakmadı. sonra yemiş olabilirmi bilmiyorum (gece 1 e kadar evde yoktum). hemen gitti yatagın arkasına saklandı. bugunde yem yediğini görmedim yatagın altında saklanıyor arada miyavlıyor. şimdi korkmaya başladım haliyle bu hayvan açlıktan ölmesin diye ama gece ben yatınca uyudugumu sandıgı zaman yatagın üstüne çıktı baktı hopladı geri indi. bayaa bi miyavladı. bi ara kumuna gitti ben bakınca hemen kaçtı saklandığı yere geri döndü. şimdi inan haliyle korkuyo. bu hayvan açlıktan ölmesin. normalmi bide saklanması


 
hayvan hem uzun yoldan gelmiş hem de yepyeni bir ortama getirilmiş. bir iki günde normal davranmasını beklemek saçma olur zaten. kaçması, ürkek davranması normal. zamanla alışır. siz görebileceği bir yere mama, su, süt koyun. alternatif olarak yoğurt da koyun. bu arada hasta olup olmadığını anlamak için uzaktan da olsa kontrol edin. hırıltılı nefes alıyor mu, halsiz mi, titremesi falan var mı bakın.. bir de kum kabına bakın, kan ya da aşırı sulu kaka görürseniz doğru veterinere götürün. ama sağlığı yerindeyse eninde sonunda bir şeyler yiyecektir.


  • sir gawain  (19.08.10 14:30:15) 
normaldir. büyük ihtimalle getirdiğiniz araçta motor sesinden ve trafik gürültüsünden korkmuştur. şimdi de alışkın olduğu kokuları alamadığı ve annesini bulamadığı için son derece korkmuş ve mutsuz haldedir.

öncelikle mama tabağını, suyunu sürekli kontrol edin, azalma varsa yemek yiyiyordur. bir de kumunu kontrol edin yediğini yapıyor olması da gerekli. eğer kumuna yapmamakta inat ediyorsa kumun yerini beğenmemiş olabilir.
yemek kabının karşısına (asla yanına/yakınına değil) koyun.

o henüz yavru, bebek gibi düşünün. üstelik gayet stresli bir durumda bu yüzden size çok ihtiyacı var.
kedinin saklandığı yere gidin, yere, sizi görebileceği bir yere oturun. mümkünse yüzüne bakarak, değilse de olduğunuz yerden sakin bir ses tonu ile kedicikle konuşun. (ben veterinerin bile eldiven kullanmadan dokunamadığı vahşi bir kediyi konuşa konuşa 3 günde kendime alıştırmıştım.) ses tonunuzdan kedi size güvenebileceğini bilmeli. başta ona zarar vermeyeceğinizi anlatın sonrasında ne anlattığınız çok da önemli değil, ses tonunuz sakin olsun yeter. bu en az yarım saat süren bir seans olabilir. devamında mama kabını bulunduğunuz yere bırakın. ve odadan çıkın. sesiniz onu sakinleştriecek, mama kokusu da sakin birinden yemek alabileceğini gösterecektir. beslenecek ve aç bırakılmayacak yani.
bir süre için bütün evi kediye açmayın, ihtiyaçlarını giderebileceği bir odada sakinleşecektir. (o dadan kastım gerçekten oda; tuvalet, banyo v.b kapatmayın hayvanı)
sakinleşince evdeki diğer kapıları açarsınız o da merakla keşfetmek isteyecektir zaten.
bir de evde gürültü, aniden ses yaparak stres yapabilecek şeyleri kontrol altına almaya çalışın.(ör: kedi ile bulunduğunuz odada titreşimi ve melodisi açık, deli gibi öten bir cep telefonu olmasın)

birbirinize bir kaç gün süre verin, herşey yoluna girecektir.
  • balik kraker  (19.08.10 14:34:10) 
bir süre evin tek bir odasında kalsın. diğer kapıları kapatın. oraya alışınca yavaş yavaş diğer odaları da açmaya başlayın. birden bire kocaman evde kaybolmuş gibi hissetmesin yavrucak.


  • kahvegibi  (19.08.10 14:35:54) 
lütfen alternatif olarak süt veya yogurt koymayın. koyacaksanız da sulandırarak koyun. yanlış bilinen gerçekler olarak bizim sütler onlara iyi gelmiyor.

yukarıdaki önerilere katılıyorum, özellikle tek bir oda ve size güven duyması konusundaki önerileri lütfen uygulayın. bir de whiskas mama vermeyin kediciğe lütfen. ileride çok büyük sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. hatta mümkünse önceden ne yiyordu, onu öğrenmeye çalışın. eski alışkanlıkları yeni evde olursa adaptasyonu daha rahat olur yavrucağın. ama ne olursa olsun, uzun vadede whiskas ile beslemeyin.

meeawedit: whiskas için özellikle şu entryleri okuyun: www.eksisozluk.com
www.eksisozluk.com
  • vejeteryan vampir  (19.08.10 15:13:49 ~ 15:18:57) 
whiskas yedirmeyin önerisine ve yoğurt süt konusundaki dileklere +1 benden!
az önce duyuruda başka bir arkadaşa da daha önce bir duyuruda yazmış olduğum cevabı yolladım. beslenme ve barınma ihtiyaçları için siz de ona bakabilirsiniz.
ilgili duyuru (git: #106102)

kaliteli mama belki bütçenizi biraz hırpalayacak, ancak ileride hem kediciğin sağlığını koruyacak hem de sizin cebinizden daha büyük paralar çıkmasının önüne geçecektir.
illa market maması derseniz; market mamaları içinde en ucuz ve güvenilir olanı goody'dir. bana veterinerim tavsiye etmişti.
  • balik kraker  (19.08.10 15:24:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.