[]

exchange server - mail işleri

selam bigisayar kurtları.

şirketimizde exchange server var ve serverı oturduğum yerden görebiliyorum. (çok yakın yani)

outlook um connected durumda

ben kendime mail göndersem (ya da arkadaşım) gönder al a basınca yaklaşık 7-8 saniye sonra mailim geliyor (herkeste böyle)

bunun yanında başka bir firma ile aramızdaki iletişim için kullandığımız bir web sayfası var (serverları buraya çok uzakta- muhtemelen aynı şehir ama bu binada değil :) )
neyse, oraya bir yazı yazdığımda ve tamam düğmesine bastığımda, yazdığım yazı ile ilgili bir rapor bana geliyor, enteresan olan, o rapor ben düğmeye bastıktan en geç 2 saniye sonra mailboxıma düşüyor. çok çok hızlı.

bu nasıl oluyor?

 
Delivery Status Notification (Relay) mesajıdır. Her mailden sonra bu raporu almak istemezsen:

"Araçlar/ Seçenekler/ E-Posta Seçenekleri/ İzleme Seçenekleri"
muhtemelen burada "Teslim bilgisi" işaretlidir. işareti kaldırırsan rapor gelmez. Hemen üstündeki "Okundu bilgisi" işaretli kalabilir. En azından karşı taraf okundu bilgisi gönderiyorsa okundugu zaman anlarsın.
  • zolax  (19.08.10 14:11:22) 
sanırım yanlış ifade ettim, rapor gelmiyor- raporla ilgisi yok.
ben web sayfasından TAMAM a bastığımda, o sayfa bana bir mail üretip gönderiyor. ve o sayfanın gönderdiği mail bana çok hızlı ulaşıyor. kendi kendime ya da arkadaşımın bana attığı mail ise (aynı networkte) çok daha uzun sürede geliyor
birisi 2 saniye birisi 7 saniye
  • kisa  (19.08.10 14:29:55) 
simdi, mail icin; gonder deyınce servera upload ordan senın kutuya sopy islemı fln gerekiyor sonra da senın maili client olarak dl edip gormen. bu surec upload hızından ve dl hızından dolayı deegisir. sayfa dedigin ise aynı server ustunden generate ediliyor haliyle, anında ibox a kopyalanıyor. sebep bu. bunlara ek olarak dosya boyutları da onemli.


  • bryan fury  (19.08.10 20:22:31) 
@bryan hocam, ben mail server ile aynı networkteyim zaten, ama web sayfası dışarıda. bunun yanında web sayfası da maili servera upload ediyor. ben client olarak web sayfasınına ttığı mailide arkadaşımın yolladığı mailide gene exchange serverdan alıyorum.

saçma görünüyor farkındayım ama aklım almıyor
(dosya boyutları aynı)
  • kisa  (19.08.10 21:10:46) 
tahmin yürütüyorum, exchange bağlantısı cached mode'daysa outlook sunucuya gönderilecek mail'leri sunucuyu sürekli meşgul etmemek adına belli zaman aralıklarıyla iletiyor sanırım, mesela buradaki örneğe göre her 5 saniyede bir diyebiliriz.
web sayfası ise muhtemelen doğrudan exchange sunucusunun smtp port'una bağlanıp gönderiyordur mail'leri.
yeni mail gelme bildirimi de exchange sunucusundan bilgisayara atılan udp paketleri ile oluyor bildiğim kadarıyla, haberi alan outlook hemen sunucudan yeni mail'leri topluyor. yani hız farkı tahminen (eğer açıksa tabi) outlook'un exchange cached mode ayarından kaynaklanıyordur.
  • xanathar  (20.08.10 02:53:40) 
çok mantıklı geldi hocam, teşekkürler.


  • kisa  (20.08.10 12:20:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.