[]

Uçaklar geri geri gidemez mi?

Geçen gün biri dedi geri geri gidemezler, önden bişey ittirir onları diye ama salladı heralde. Dimi?




 
geri giderlerken çok fazla yakıt sarfiyatı yapıyorlar diye biliyorum.


  • kahvegibi  (19.08.10 10:46:57) 
valla bu hadise lost sayesinde gündeme geldi bir ara. bildiğimiz anlamda bir geri vites yok ama thrust reverser adında bir özellik var. bu sayede geri gidebiliyorlar galiba.


  • sir gawain  (19.08.10 10:52:09) 
  • kisa  (19.08.10 10:52:56) 
Aslında çoğu uçağın geri geri gitmesini sağlayan powerback diye bir özelliği vardır. Ancak böyle bir durumda motordan kaynaklanacak olan güçlü hava akımı çevredeki objelere zarar verebileceği için çok tercih edilmez. Genelde Avrupa'da sadece pervaneli uçaklarda izin verilir bu durumda. Ancak ABD'de daha büyük uçaklarda da kullanılabiliyor bu powerback zımbırtısı.

Sonuç itibariyle uçakların böyle bir özelliği olsa da çoğu havaalanında uçakların geri geri gitmesini sağlamak için pushback işlemi uygulanır. Bu da uçakların geri geri gitmesi için başka bir araç tarafından önden itilmesi manasına gelir.

Edit: Özelliğin adı powerback değil tabi ki, reverse thrust. Bu özelliğin uygulanarak geri geri gitme işleminin adı powerback.
  • natura horror vacui  (19.08.10 10:53:28 ~ 10:55:26) 
O yüzden kendileri değil, altlarında dolaşan çekici araçları yapıyor o işi.


  • jesterdvine  (19.08.10 10:54:37) 
Yahu natura horror vacui kısmen açıklamış ancak uçaklar geri giderken fren yaptıklarında bir destek olmadığı için kuyruk kısmının yere çarpması çok kolay (Bir uçak resmine bakınca anlarsınız). Bu yüzden acil durumlar hariç reverse thrust yapılmaz.


  • thefin  (19.08.10 11:08:12) 
reverse thrust da zaten uçak geri gitsin diye değil, uçak ileri giderken daha kolay yavaşlayabilsin diye konmuş bir özelliktir.


  • kibritsuyu  (19.08.10 11:33:37) 
Ayrıca TSK envanterinde bulunan fighter serisi uçaklarda(F-4, F-5, F-16) reverse thrust özelliği bulunmamaktadır. Çekici kullanılır gereken durumlarda.


  • antidote  (19.08.10 13:29:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.