[]

bir linux sorusu

linux da olusturdugum her türlü data icin olusturulduklari anda owner ina yani bana her türlü hakki nasil verebilirim? terminal de ne zaman bir döküman olustursam mesela, owner icin her zaman write ve read haklari oluyor, ancak execute u hep benim vermem gerekiyor chmod ile.. bunu otomatige baglamanin yolu var mi? cok zor oluyor aksi takdirde programlarken.. eger distro vs. de önemliyse ubuntu, karmic kullaniyorum su anda..




 
dediğiniz şeyi yapan yani bir dosya ya da dizini açarken permissionlari atayan umask. ama umask bile bir dosyayi acarken o dosyaya execution biti vermez. kisacasi kolay yoldan yapabilmenin yolu yok.

chmod ile neden zor oluyor ki? (merak ettim ne yaptığınızı ^^)
  • se7enbullet  (17.08.10 02:03:48 ~ 02:04:08) 
umask benim de aklima geldi, ancak o da vermiyor execute right larini otomatik olarak.. chmod 744 yazmak zor degil, ama bir iki dosyaya kadar..

vim veya nano ile java ve pyhton programliyorum su aralar bol bol.. ama mesela önce kaydettigim her .java yi, ondan sonra da gene tek tek .class lari chmod lamak bayiyor bir süre sonra manuel yapinca..

ayni sorunu bi ara gene yasamistim, o zaman da cözüm bulamamistim galiba.. cok sacma degil mi ama böyle bi opsiyonun olmamasi? nedir yani owner in neden otomatik olarak execute hakki olmasinin ne sakincasi var ki?

sirf bu yüzden bir önceki duyurumdan aldigim önerilerle ya eclipse e ya da netbeans gecicem heralde..
  • raizti  (17.08.10 12:09:13) 
Aslında optional olması gerek. Yani ben de katılıyorum size. Yalnız execution bitinin her dosyaya verilmemesinin sebebi sanıyorum ki dosyaların kendiliğinden çalıştırılabilir olmayışı. Yani, içerisinde sadece kod olan dosyalara çalıştırma izni vermek yerine neden herhangi bir dosyaya da bu izin verilsin ki? Mantıklı gelen bu. Bunun dışında başka bir sebep varsa o da güvenlik bazlıdır.

Bu arada tek tek chmod ile uğraşmak yerine find ve exec ile şöyle bir şey yapabilirsiniz:

find pwd -type f -exec chmod 777 {} \;

düdüt: pwd görünmez bkz olmuş ^^
  • se7enbullet  (17.08.10 18:05:04 ~ 18:07:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.