[]

eclipse vs. netbeans

soru aslinda gayet acik.. eclipse mi netbeans mi? artilari ve eksileriyle yorumlarinizi alabilir miyim? ve hangisi ögrenme ve kullanim konusunda daha kullanici yanlisidir?.. simdiden tesekkürler..




 
öncelikle,

software engineering'deki her türlü araçta olduğu gibi "yapacağın işe göre değişir".

netbeans biraz daha user interface'e dönüktür. basit projeler için idealdir, basittir. sürükle bıraklarla bir şeyler yapmanız mümkün olabilir.

eclipse daha profesyonel işidir. çok sağlam bir community'si vardır. milyon tane framework için milyon tane plugin vardır. open source'dur. refactor etmeniz gerektiğinde vesaire kolaylık sağlar.

user interface için eclipse'in doğru dürüst çalışmayan çalışsa da pek güzel olmayan bir tool'u vardı. (şu an ne alemde bilemiyorum, client application ui çalışmıyorum, 3 sene önceden bahsediyorum) vasat bir tooldu.

netbeans'in kendisiyle tümleşik güçlü bir ui hazırlama arayüzü var.

ben mesela client application ui gerektiği zaman netbeans 'ın bu fonksiyonunu kullanıyorum.

sonuç olarak; proje basitse netbeans. profesyonelse eclipse. eğer öğrenmek istiyorsanız, gene eclipse'i öğrenmeniz daha faydalı olacaktır. netbeans eclipse'in yanında basit kalıyor.

kişisel tavsiyem eğer basit bir proje yapıyorsanız zaten java'da yapmanıza gerek yok. (tabi özellikle java applet veya java mobile application yapmanız gerekmiyorsa) .net kullanın, ide'si de hazır. ama büyük bir proje yapıyorsanız veya öğrenmeniz gerekiyorsa java ve eclipse derim.

kolay gelsin.
  • ximath  (16.08.10 22:06:57) 
ayrica eclipse standalone olarak calisiyor, installer'i yok. registry'ye karismiyor yani pek. daha temiz. pluginleriyle her turlu fonksiyonu da ekleyebiliyorsun. daha performansli gibi. eclipse;i oneriyorum.


  • samfisher  (16.08.10 22:57:40) 
eclipse hakkındaki herşeye katılmakla birlikte, netbeans'in code generate özelliği eğer program yapısını sağlam kurarsan çok kısa zamanlarda hızlı kod yazımına olanak sağlıyor. Linux üzerinde netbeans baya sağlmadır. eclipse ise plugin açısından çok zengindir. karar senin.


  • BoxCarRacer  (16.08.10 23:13:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.