[]

Garanti bankası A tipi fon olayı

Bu fon, hisse senedi, yatırım olaylarından hiç anlamayan biri olarak sormak istiyorum:

Sevgili babam eldeki paranın bir kısmı ile garanti bankasına ait A tipi fon almak istediğini söylüyor.

Şimdi bu A tipi fon nedir, ne değildir? Okuduklarıma göre uzun vadede getirisi olan bir şeymiş bu A tipi fonlar. Ama herhalde konu hakkında hiç alakam olmadığı için bana biraz "riskli" geliyor.

Şu fonlar hakkında beni aydınlatabilecek kimse var mı? Garanti bankası falan.

Teşekkür ederim.

 
A tipi fonlar hisse senedi endeksli fonlardır, t+2 ,le alınırlar genellikle. fonun getirisi bu yğzden borsa getirisiyle hemen hemen aynı doğrultuda olur.

Garantinin A tipi fonları buradaymış www.garanti.com.tr?
  • thefin  (16.08.10 09:34:32) 
a tipi fonların bir kısmı hisse senedine yatırılır. ve genelde hangi hisselere yatırıldıkları bellidir. ornegin ulusal 30 endeksi fonundaki hisse senetleri imkb 30 endeksini belirleyen 30 firmaya dağılmıştır. fonun degeri endeksin degeri ile paralellik gösterir. yani imkb 30 iyi durumda oldukça siz de kazanırsınız. ve sadece endeksin artış oranı değil aslında. dagıtılan kar payları vs endeksten bagımsız portfoyunuzun degerini yukseltir.

bu oranlar ve hisse senedi dagılımları tamamen fonu yönetenlerin tercihidir. örnegin iş bankası açıklamış. 13.08.2010 itibarıyle ulusal 30 fonu %89 hisse senedi %11 repo iken, a tipi hisse senedi fonu %67 hisse %18 repo ve %15 diger yatırım araçlarından olusuyor.

size dogru fonu bulmak için en iyisi gidip dogrudan konusun. ellerinde olan urunleri anlatsınlar. hangi fonların % kaçının riskli ürünlerden olustugunu anlatsınlar. ellerinde geçmiş aylara ait gelir tabloları falan da vardır. onları da inceleyebilirsiniz.

fakat parayı boyle bir yere yatırdık kalsın gibi de dusunmemeniz bence daha mantıklı olan. sonucta endeksi takip etmekte olan fonlar piyasa toptan kotuye giderken dusebilir de. ozellikle ekonominin W çizecegine (geçtiğimiz kriz sonrası toparlanma gerçekleşti. yani W nun orta noktası. şimid o noktada oldugumuz ve euro bölgesinde şimdi tekrar dibe inilebilme ihtimali oldugundan bahsediliyor) dair epey endise varken biraz daha risk oranı düşük ürünlere yönelmek mantıklı olabilir. tabi çok endişelenmek de yersiz aslında. paranızı yonetecek adamlar da oyle boş beleş insanlar değiller.

yine de bana sorarsanız yapmanız gereken ben ne kadar risk almak ve ne kadar kazanmak istiyorum sorusuna once kendi içinizde cevap verip sonra gidip dogrudan bilgi alarak her bir fonun kar miktarı ve riskleri ile ilgili seciminizi oyle yapmanız.
  • wilhelm kempff  (16.08.10 09:49:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.