[]

müslüman olmayıp da oruç tutmak

benden başka varmı bunu yapan? orucun sağlıklı birşey olduğunu düşünüyorum psikolojik olarak. iredem güçlenir gibi geliyor. doğrumudur bu bi faydası olurmu bana?




 
yapardım bir aralar. iki gün tutmakla iraden güçlenmez. bir ay komple tutsan güçlenir bak. bi de bozarım ne olacak dinsiz imansızım mantığıyla tutunca bir işe yaramıyor :)


  • cro magnon  (12.08.10 03:00:06) 
kendini inandırdığın için psikolojik olarak olur, fiziksel sağlık açısından olmaz.

su iç ama..

edit: kendine vereceğin zarar - irade kuvvetlendirici aktivite arasındaki ince çizgiden dolayı.
  • dambil  (12.08.10 03:01:12 ~ 03:28:09) 
@cro magnon 1 ay tutmaya çalışıcam bakalım bide bu sıcakta 2 katı daha zorlanır insan iyi bişey bu. tek korkum uykuyu oruca tutturduğum için napıyorum lan ben diyip bırakmak. cidden anlamsız çünkü öyle yapınca.

@dambil doğru bence de fiziksel açıdan hiçbir faydası yok zararı bile olabilir belki. suyu neden içeyim? orucun asıl aorlanılan kısmı su değil mi?
  • cagdassalur  (12.08.10 03:02:46 ~ 03:04:17) 
bir kaç sebepten ötürü müslüman olmadan oruç tutmaktan elbette kabiliyetli sonuçlar çıkarabiliriz.
ilki, ekmeğin ve suyun kıymetini anlarsın.
yalnız başına açılan iftar yerine bilakis toplu iftarlar yeğlersen aç kalanların toplu sofrasının kıymetini o şölenin ne olduğunu anlarsın.
ben sevgilim oruç tutunca nadiren bile olsa tutuyorum, bu da sevdiğin insana eşlik etmenin kıymeti anlamına geliyor, zevce olur samimi bir arkadaş olur aileden biri olur.
midem rahatladı bünyem yerine geldi gibi şeylerin bilimselliğine inanmıyorum %90ın üzerinde rutubet oranı olan bir istanbulda 13-15 saat susuz ve yemeksiz kalmak beden'i bir kazanç sağlamaz.
dediğin şey olur ama, iradeni test etmiş olursun, dirayet konusunda deneyim gibi görüyorsan eğer bunu iradenin varacağı yeri anlarsın.
sonuçta bu kişisel bir durum.
ben senin yerinde olsam yarın filan oruç tutarım.
eğer sana bir şey katmıyorsa öbürgün bunun sonucunu anlamış olacaksın hiç değilse.
  • agy  (12.08.10 03:10:36) 
bi de unutuyorsun arada. sonra nasılsa bozdum siktiret diyorsun yemeye devam. ayrıca "dinsizim ama oruç tutuyorum bak yaa yaa" moduna da girme bence. hatta direk iradeni güçlendirecek başka birşey bul.

ekmeğin suyun değerini bilirsin falan da hikaye. oruç bitince iki gün bilirsin belki ama üçüncü gün su bildiğin su gene.
  • cro magnon  (12.08.10 03:10:47 ~ 03:11:39) 
@cro magnon en iyisi dediğin gibi başka birşey bulayım iredeyi test etmek için. bendeki oruç değil çünkü sabah 9 akşam 5 uyuyorum çünkü. ne olur ki başka?


  • cagdassalur  (12.08.10 03:13:41) 
gandi temas etmeden iki çıplak dilberin arasında yatarmış mesela iradesini kontrol etmek için.


  • :/  (12.08.10 03:16:12) 
valla biraz abes olacak ama hatun varsa cinsel ilişkiyi+elizabeti kes bakalım kaç gün dayanıyorsun :)


  • cro magnon  (12.08.10 03:25:47 ~ 03:28:35) 
@cro mag o benim de aklıma gelmişti hatta yeni bozdum orucumu 15 gündür uzak duruyordum. ancak o kadar oluyormuş demekki.


  • cagdassalur  (12.08.10 03:33:39) 
valla iyiymiş. iraden tamamdır oruca falan gerek yok.


  • cro magnon  (12.08.10 03:35:43) 
hristiyanlikta orucun müslümanliktakinden daha yararli oldugunu düsünüyorum. hem bütün gün ac susuz kalmak hem saglik acisindan kötü, hem iftardan sonra ziyafet cekilip yemege gömülmek. cro magnon'un dedigine yakin olarak bence yemesinden zevk aldigin birseyden bir ay icin vazgecmeye calis, cok daha faydasini görürsün. mesela bir ay hic abur cubur, cerez merez, tatli matli yeme, alkol icme. hatta düskünüysen mesela televizyon seyretme, bilgisayar oyunu oynama vb.


  • shi aila  (12.08.10 03:37:25) 
@shi aila valla onları da denedim ama bi süre sonra siktiret kaç kere dünyaya geliyoruz niye bu zevklerden(bilgisayar, internet gibi) uzak tutayım kendimi diyip bırakıyorum. haklıyım da bence. neyse bu hristiyan orucu nasıl oluyor tam olarak?


  • cagdassalur  (12.08.10 03:40:21) 
iraden güclensin istiyorsun sanmistim :)
(bkz: paskalya orucu)

  • shi aila  (12.08.10 03:45:15) 
fiziksel zararı olacaksa bile -bunu yıllarca yapıp çok sağlıklı olan fazlaca insan tanıyorum. herkes tanır-, islam'a göre zarara nazaran faydanın yüksek olduğu düşünüldüğü için bu çalışma yapılıyor.

orucun amacı, insan hayatındaki yönlendirici bileşenleri(yemek, seks...) ortadan kaldırıp, insan düşüncesini objektiviteye yaklaştırmaktır. bu kazanımı bence kesinlikle elde edersin. irade de bunu kuvvetlendirici bir unsurdur.

yemeğe ulaşma olasılığı düşük insanların halini anlamak bunun yanındaki ufak bir artıdır.
bu durumdaki bir insanın halini öyle veya böyle anlamak, psikanalitik bir sürü unsur içerdiği için zaten mümkün değil.

insanın kendini tanıması için kendiyle de savaşması lazım bazı noktalarda. insanın en emin gördüğü noktalar da doğal ihtiyaçlarıdır.
  • squadron  (12.08.10 03:57:17 ~ 04:00:15) 
@shi aila kolay olanı değil sağlıklı ve faydalı olanı arıyorum. dediğim gibi şu anda tuttuğum oruç oruç değil.


  • cagdassalur  (12.08.10 04:07:45) 
@shi aila konu ile ilgili entryini okudum işte budur ya. insanlar orucun gerçek amacını unutup aptal aptal işler yapıyorlar. oruç böyle olmalı bence. şukunu da verdim hatta :)

şu entry; (bkz: #2464244)
  • cagdassalur  (12.08.10 04:18:49) 
benim dedigini deneyip üc gün sonra siktiret diyip vazgeciyorsan, zorlaniyorsan, sana ramazan orucu tutmak daha kolay geliyorsa ve "oruc tutmayi" gercekten dini sebeplerden degil de kendine birseyler katmak icin istiyorsan bir düsün bence.
ve unutmadan kimse seni zorlamiyor. madem kendi kararin, kurallari da sen koyarsin.

  • shi aila  (12.08.10 12:27:52) 
ben onumuzdeki gunlerde 1 gun tutmayi dusunuyorum. allahla pek selamimiz sabahimiz yok ama su yaz sicaginda 16 saat susuz kalmayi deneyecegim.


  • yasakani  (12.08.10 13:09:42) 
sordugunuz bu degil ama soylemeden gecemedim, yahudiler de tutuyor.


  • fdegir  (12.08.10 15:40:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.