[]

tavlada içeride vurup kaçma.

içeride vurup kaçmanın yasak olduğunu biliyorum, dedemden öğrendim bu oyunu ama dedem dışında kimle oynadıysam öyle şey mi olur diyor ki bence erkek tavlasını kız gibi oynamanın önüne geçen bir kural bu.

merak ettiğim sizinde bilip bilmediğiniz


 
tavlada vur kaç yapıldığı anda kapatır bir daha da o kişiyle oynamam. dışarda yapılınca kural dışı sayılmaz ama gıcık olmak icin bahanedir.


  • cagkan  (10.08.10 13:53:07) 
yasak değil de etik değil. biz "yavşak"lık diyoruz..

ha içeride önce vurup sonra vurduğu taşla herhangi bir açığının üstünü kapayıp kapı yaptıysa o zaman sorun yok. yani 5-2 geldi diyelim. 5 ile sizin taşı kırdı, 2 ile de tek duran taşın üstünü kapadı. bu normal. olabilir. ama vurup zaten var olan kapının üzerine koyduysa taşı ayıp. uyuz olurum ben de.. ama böyle bir kural olduğunu sanmıyorum.
  • orange coffee  (10.08.10 13:57:41 ~ 14:00:19) 
götünüzden kural uydurmayın. tavlada yasak falan yoktur. zarın oynayabileceği her hamleyi oynamak serbesttir. ister vurur kaçarsın, ister tepesine kapı alırsın, yasak falan yoktur. kapatıp oynamayan da gelen zarı hazmedememekten başka bir şey değildir. tavla dediğin gelen zarı akıllıca ve sana avantaj sağlayacak en iyi şekilde oynama oyunudur. bu kural, zar işinize gelmeyince mızıtmaktan başka bir şey değildir. asıl rakip vurup kaçınca ağlamak, kız gibi oynamanın daniskasıdır. tavlada zar müsaitse istediğini oynarsın.

ha vurup kaçana takılmak için konuşursun, dalga geçersin, racon icabı takılırsın. o ayrıdır.

tavlanın da bokunu çıkardınız ha. elbette açık pulu vururum, sonra da vurduğum pulu gider, var olan kapının üstüne koyarım. veya orada açık bırakacağıma, gidip ileride açık bırakırım. o da benim stratejimdir. buna mızıyıp "vur kaç yaptı ühüü" diyen adamla da ben oynamam. ne var lan bunda. pul çalmadıkça, zar tutmadıkça, çaktırmadan fazla/eksik oynamadıkça, kısacası hile yapmadıkça zar ne gelmişse istediğin pulla, istediğin şekilde oynamak serbesttir. etiği götüğü yoktur hoca.
  • kibritsuyu  (10.08.10 13:58:02 ~ 15:44:47) 
ne alakası var kardeşim oyun bu daha fazla oyun sayısı kazanabilmek için yapılır tabi. kuraldışı değil bi kere.


  • paintov  (10.08.10 14:00:02) 
kapatıp oynamamak gelen zarı hazmedememek değildir evet ama bu kendisi içinde geçerli bir şey. üstüne kapı alabiliyorsa vurup kaçmak olmaz zaten.


  • jameskeenan  (10.08.10 14:00:19) 
herkesin doğrusu kendinedir biz büyüklerimizden "yavşakça" oynamamayı öğrendik bunu devam ettirtmeye çalışıyoruz gelen zarla kendine avantaj sağlama bikbiklerini esas karı gibi ağlayanlar yapar istediğimle oynarım istediğimle oynamam bu benim kendi tercihimdir ben de tavlayı kapatarak kendi raconumu uyguluyorum. o adamla konuşmamazlık falan yapıyo olsam hazmedememe muhabbetine girerdik ama o benim yine cancişimdir.


  • cagkan  (10.08.10 14:01:46) 
Ben hiç bilmiyordum böyle bir kural, öğrenmiş oldum. Standart kurallar arasında yok ama etik açıdan desteklesin diye koyanlar olabilir.


  • zaugnakhaldun  (10.08.10 14:02:01) 
içerde vur kaç yapınca " kız tavlası deil olum erkek tavlası" diye azar çekebilirsin:D


  • köfte  (10.08.10 14:11:30) 
benim dedem insan-i kamil bir insandi, tavlada kirmaya izin vermezdi, insanlar birbirlerini kirmasin derdi.

biri tas kirinca, tavlayi kaparim ben de o yuzden.

Neyse ciddi olmak gerekirse hic duymadim oyle bir kural.
  • kurukafa  (10.08.10 14:23:40 ~ 14:24:01) 
götünden element uyduranları protesto ediyorum.

vurup kaçmak yasak değildir. aynı hareketi 10 kez üstüstüste de yapabilirsin.
tavla aynı zamanda sabır oyunudur. karşı tarafın tüm bu hareketlerine, ballı zarlarına, ve gıcık gıcık konuşmalarına katlanma ve mümkünse cevap verebilme sanatıdır. yenilince koltukaltınıza sıkıştırılan tavlaya tahammül edebilmektir. kırılan pulları çat çaaat diye vurup rakibin önüne fırlatabilmektir. zarları yere düşürünce çarşaf istemektir kahveciden. o yüzden ergenlerin oynaması tavsiye edilmez. 30 yaş üstü oyunudur. sen pulunun kırılmasını istemiyorsan açık vermeyeceksin kontrollü oynayacaksın.
bu kuralı icat edenler için zaytung'tan bir haberle noktalıyorum;
"14. Dünya Poker Turnuvası'nda, 'ütüp ütüp kaçmak yok' diyerek kavga çıkaran Adanalı yarışmacı apar topar diskalifiye edildi..."
zaytung.com
  • ground  (10.08.10 14:55:23) 
'ütüp ütüp kaçmak'tan bambaşka bir şey.


  • jameskeenan  (10.08.10 15:04:08) 
cagkan ne dediyse iki katı. öyle şey mi olur? vurup kaçamaz.


  • shell  (10.08.10 15:18:10) 
vurkaç oyun dahilinde bir hareket. açık bırakmayacaksın o zaman. ona göre oynayacaksın. birisi çıkarmış vurkaç yok diye. böyle bir kural varmış gibi böyle gidiyor. hatta oyunun keyfini arttırıyor diye bir iddiada bulunayım. yoksa herkes kapı ala ala gidiyor oyun. emekliler kıraathanesinde miyiz.


  • atmosphere  (10.08.10 15:27:55 ~ 15:28:21) 
Tavla kuralları gibi bir durum olmadığı için gayet normaldir. Normaldir de...

Bir oyun için sana dönüp de 'karı gibi','kız tavlası' gibi cinsiyetçi bir yavşaklıkla (kendiliğinden gelen) laf eden adamla zaten bi' muhabbet oluşmaz. Alt tarafı zar atıyosun, pulları taşı, kaldır yapıyorsun ve erkekliğini burada ispata kalkıyosun. Ulan ne derdimiz varmış bu erkeklikle bu kadar.
  • dungangadunganga  (10.08.10 15:42:19) 
kaçırdığınız bir nokta var yalnız. vurkaç tabiki oyun içinde olabilen bir şey ancak içeri dediğimiz bölgede bunun olması değinmeye çalıştığım nokta. içerisi neresi peki? rakibin pullarını topladığı yer!


  • jameskeenan  (10.08.10 16:06:45) 
heryerde olur hocam. savaş gibi düşün. savaşta her yol mübah mı. bu da böyle. tatar ramazan gibi açmayacak o zaman pullarını. ne içerde ne dışarıda.


  • atmosphere  (10.08.10 16:22:12) 
arkadaşım taşını açıkta bırakma gibi bir risk alıyorsan nerede olursa olsun kırarım. bir kere bu oyunu daha heyacanlı yapıyor.

olsun varsın bunu görünce kapatın tavlayı... tavla oynayacak adam mı yok?
  • andrelen  (10.08.10 16:51:34) 
aşkta, savaşta ve tavlada her yol mübahtır, demiş atalarımız. tavla değişken, diye de eklemişler.


  • insensitive  (10.08.10 16:55:26) 
rakibin bölgesindeki her pulun açık zaten. kapatma ihtimalin çok az.


  • jameskeenan  (10.08.10 17:00:48) 
@ cagkan : ıyk


  • anonimyususer  (10.08.10 17:49:19) 
hocam,hararetlenmiş burası.
iranda bunu yapamazsın. yasak. bi persli napıyon lan mal tavla oynuyoz der boyle oynarsan. ha ben basında sorarım, bilmiyorsa boyle bi bok aynen bildigimiz gibi oynarım, ha sevmem ben oyle seyi derse yapmam. ha, genelde de kırarak oynarım etrafımdakilerle, bizimkilerin bi sorunu yok kırmayla.

sonucta bu oyunu zevk almak icin oynuyorsun, sormadan etmeden tavlayı kapayıp gitmek vurup kaçmak gibi geliyor bana.
sahsi gorusumdur.
ha, lakin ki, oyle degildir.
  • hubble  (10.08.10 21:21:28 ~ 21:23:03) 
sözlükte tavla oynuyoruz zirvesi düzenlense kavga çıkar sırf konudan. :):)


  • jameskeenan  (10.08.10 21:22:41 ~ 21:22:59) 
kapı kaydırmak da hoş bir durum değil. acemi olmadığı halde kapı kaydırma ve vur-kaç yapan adamla o kadar samimi olmam arkadaş! (tavlayı çok ciddiye almak)


  • tebelles  (12.08.10 01:14:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.