[]

ya bi arkadaş bana feci bi soru sordu ?

Öyle laflarken arkadaşım dedi ki ışık hızına ulaşan bir şey duvardan geçer mi? dedi bende böyle bi cümle hatırladığım için evet cevabı verdim o halde niye ışık geçmiyor dedi? ben dumur




 
arada şu soru olmalı: ışık hızına ulaşan her şey ışığa mı dönüşür?


  • sttc  (09.08.10 04:15:18) 
kütlesi olan bir cismin ışık hızına ulaşması olanaksız diye biliyorum formüle göre ışık hızına ulaşması için gereken enerji sonsuza doğru gidiyor çünkü. yani bilinen fizikte cismin ışık hızına ulaşması diye bişey sanırım yok.

şu büyük cern çarpıştırıcısında bile parçacıklar çok büyük enerjiler kullanılarak ışık hızına yakın hızlara ulaştırılıyor ve çarpıştırılıyor.

ayrıca bir cismin diğer bir cismin içinden geçememe sebebi maddeler arasındaki itme kuvvetidir. ışık bir madde olmadığından manyetik alanlardan vs etkilenmediğinden dolayı ışığın bir maddenin içinden geçebilmesi örneğin cam ama duvardan geçememesi hızı ile ilintili bir konu değildir.

son olarak arkadaşınıza şöyle bir cevap verebilirsiniz ışık hızı diye bildiğimiz saniyedeki 299.792.458 metrelik hız ışığın vakum otamındaki hızıdır. ışığın hızı içinde bulunduğu maddesel ortama göre değişebilir örneğin camın içinden geçerken ışığın hızı 199 861 638 m/s düşer. ve hala camın içinden geçmektedir. ama bu hıza ulaştırılan cisim gene de duvardan veya herhangi bir cismin içinden geçemez.
  • orpheus  (09.08.10 05:34:07 ~ 05:45:22) 
geçmediğini kim söyledi?

yüksek ve düşük enerjili ışınlar geçiyor gayet. şöyle ki;

sen bugün dört duvar arasındaki evinden uydu yayınını gayet izleyebiliyorsun değil mi? yani uydudan gelen sinyal senin evin duvarına çarpıp geri dönmüyor. hadi onu geçtim, dört duvar arasındayken cep telefonu ile konuşabiliyorsun. her ne kadar dört duvar arasında olmasa daradyo teleskoplar, ışık yılı ötedeki gök cisimlerinden sinyal alabiliyor. uydudan gelen sinyal ile ışık bir olur mu hiç demeyin. görünür ışık, radyo dalgaları, yüksek enerjili ışınlar, bunların hepsi elektromanyetik ışımadır.

ışığın spektrumunu inceleyelim:

www.dnr.sc.gov

evlerimizdeki lambalarda yanan ya da güneş'ten gelen ışık visible light bölgesinde. güneş ışığı ortalama 5500 Kelvin civarında. ampüller 3500 Kelvin falan işte. bu bilgiler doğrultusunda sorunu şöyle sorabilirsin:

- düşük enerjili ışıma olan radyo enerjileri duvardan geçebiliyor. yüksek enerjili ışımalar da duvarlardan geçebiliyor. peki visible light, yani görünür ışık nasıl oluyor da duvarlardan geçemiyor? başı mı kel?

bu sorunun cevabı da şöyle:

tüm elektromanyetik ışımalar, bir engel ile karşılaştığında 3 tepkiden birini verir:

i) engel mengel tanımaz, basar geçer
ii) yansır ya da saçılır
iii) emilir (teoride durur)

ışımanın akıbetini yoğunluğu ve engelin kalınlığı belirler. yoğunluk da ışığın dalgaboyundan tut da kimyasal bileşenine kadar birçok parametreye bağlıdır. senin sorunda da yansıma/saçılma ya da emilme durumu söz konusu. bu da büyük oranda ışığın dalgaboyuyla ilgilidir.

demogoji yapma aga diyorsun farkındayım. ama bu ön bilgiler şart. özet geçiyorum; çok yüksek enerjili bir visible light (yani görünür ışık bölgesinin en yüksek enerjili bir örneği) duvardan saçılarak geçebiliyor (saçılma=scattering). bunu çok ince bir duvar ile test edebilirsin. aynı şekilde çok düşük enerjili bir visible light da çok ince bir yüzeyden (duvar diye daraltmak istemedim) yansıyabiliyor (yansıma=reflectance). orta seviye bir visible light ise dalgaboyundan dolayı (ve tabii ki duvarın kalınlığı ile ilgili olarak) emiliyor.

umarım tatminkar bir cevap olmuştur.

@sttc, eğer ışığı bir enerji formu olarak kabul edersek (ki ediyoruz) evet, ışık hızına çıkan her şey ışıktır.
  • deckard  (09.08.10 06:10:32 ~ 06:14:55) 
uydudan gelen sinyal bambaşka bişey onu çatıdaki çanak anten topluyor yaklaşık 10ghz de mikrodalga bandında geliyor. sora lnb onu 950-210 mhz e downconvert ediyor bir kablo ile uydu alıcımıza ulaşıyor. yani uydu yayınları duvardan geçmez 2mm lik betondan bile geçemez.

sonra radyo dalgalarının çoğu aslında cismin içinden geçmez boşluklarından sızar.
mesela cep telefonu yayınları 900 mhz civarındadır ve bu frekansta beton ayna gibi etki eder gelen sinyalin çoook büyük bi kısmını yansıtır ancak dalga boyu ufak olduğu için deliklerden falan sızabilir. istersen 2cm kalınlıkta beton bi kutu yap telefonu içine koy kapağı hiç sızma olmayacak şekilde kapat telefonunun çalışmadığını göreceksin.


o vakit 100 terahertzlik bi elektronik verici yapsam o cihazın anteninden ışık mı çıkar ?

yoksa klasik elektromanyetik dalgalar gibi titreşen elektronlar mı oluşur ?
  • orpheus  (09.08.10 06:26:50 ~ 06:31:51) 
orpheus, ilgili cevabı özel mesaj yoluyla yolladım. verdiğim cevapta bi sıkıntı yok. ışığın duvardan geçip geçememesi için gereken şartlar ve sonuçlarını yazdım.

duvardan sızma, deliklerden geçme vs. bunlar teknolojinin uygulaması esnasında karşılaşılan olaylar. (küstahlık olarak algılanmasın) bu teorik sorunun cevabında yerleri yok.

ha evet, uydu yayını çanak antende toplanıyor, o kısmı atlamışım bi tek. ama genel olarak anlatmak istediğim açık yine de: yüksek enerjili ve düşük enerjili ışımalar bir duvardan (engelden) geçebiliyorken ışıma görünür dalgaboyuna yaklaştıkça duvardan geçme "olasılığı" azalıyor.

not: bir önceki cevabımdaki duvardan kastım, betonarme duvar olma şartı içermiyor. "engel" diyelim biz ona.
  • deckard  (09.08.10 06:51:51 ~ 06:59:58) 
@orpheus;

uydudan gelen sinyalin nicin duvardan gecemedigini aslinda soylemissiniz zaten. 10^10 Hz frekansinda bir isima tabii ki duvardan gecemez. bunu 10^25 Hz yaptiginizda onunde pek bir sey kalacagini zannetmiyorum. gerci o zaman da sorun etki mesafesi oluyor. siz de cok iyi bilirsiniz ki dalga boyu, dolayisiyla etki alani ile frekans ters orantili. bu bilgiler isiginda benim soruya cevabim eger insan vucudundaki atomlari 10^30 Hz'lerde titrestirmeyi basarabilirsek bir gun, 4-5 cm kalinliginda duvarlardan gecebilmek de mumkun olacaktir. tabii sonrasinda nasil kendimize geliriz orasi ayri mesele.

sorunuza gelirsek, gorunur isigin frekans araligini bilmiyorum ama 100 terahertzlik vericinizden, deckard'in verdigi linkteki spektruma gore ya gorunur ya da ultraviyole isima gozleyebilirsiniz.
  • dahicocuk  (09.08.10 08:57:49) 
bence ışık hızına ulasırsan daha mistik bi şeyler yap.duvarlarla falan uğrasma derim.


  • raki masasinin degismez adami  (09.08.10 10:52:19) 
raki masasinin degismez adami +1


  • slymene  (09.08.10 11:32:11) 
bu arada ben duyurdaki özel mesajlarıma hiç bakmıyormuşum bir sürü şey gelmiş aylardır. deckard saysinde girdim baktım.


  • orpheus  (09.08.10 17:57:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.