[]

Fason iş yaptırmak ve işçilerin sigorta durumu

Arkadaşlar merhaba;

Diyelim ki bir şirketim var ve şirket çalışanı dışındaki kişilere fason iş yaptırıyorum. Mesela yüz tane elemanım var ve her biri ayda-yılda bir kez bana iş yapıyor ve ben o işi alıp satıyorum, faturalandırıyorum, elemanlara da yaptıkları iş kadar para veriyorum.

Bu elemanların sgk durumu ne olur? Ayda yılda, belki de ömürlerinde bir kez benim için çalışan adamların hepsine sgk kaydı mı yaptırmalıyım?

 
yaptırmalısın. extraya çıkan garsonlar, dönemsel çalışan promotörler falan her birine sigorta yapılıyor.şahsen bana 2 günlük iş için yapmışlardı.


  • cruex  (08.08.10 16:27:51 ~ 16:29:09) 
Peki bunun masrafı ne çıkar bana? Mesela 1 günlük sgk yaptırmak?

Ya elemanın sgk'sı yoksa?
  • ataturkiye  (08.08.10 16:53:48) 
bi dakika, senin sirketinde mi bu yuz kişi? tam anlamadım da.
eger senin sirketinle bir alakası yoksa ama gene de is yaptırıyorsan, sigorta (acıkcası) sana kalmıs. adam istemedikten sonra, ve yapacagı işi yaparken sakat bi durum yoksa bence gerek yok.

örnek: tanıdıgım bi insaat iscisi var, yeni bi ev yaptırdım, mustakil, adamı da cagırdım 2 gunluk bi işi oldu. adam calıstı gitti, sonra ulan 2 ay sonra tekrar bi iş cıktı, gene geldi. ben bu adama neden sigorta yaptırayım.

ayrıca, yapılan seyi sen satsan bile -eger istersen- diyebilirsin ki, ben yaptım bunu. ispatı nasıl isteyecekler ki senden?

sonucta calıstıgın adama ve sana kalır.

edit: senin icin işi yapan adam sana fatura kesiyorsa onun zaten ssksı vardır, o zaman hic ilgilendirmez seni.

not: boyle seyler gercekten de oluyor yani.
  • hubble  (08.08.10 17:41:21 ~ 17:42:34) 
bence öyle keyfekeder yürümüyor o işler. mevuzat'a göre sgk'sız kimse çalıştırılamaz diye biliyorum. karşlıklı anlaşma falan tamam; ama sırf anlaştığın için kafan rahat olacak diye birşey yok. birisi ihbar eder, yada adamla kavga edersiniz sinirlenip fikir değiştirir ve şikayet eder falan filan.bildiğim kadarıyla adama, sigortasız çalışıp o primleri maaş olarak istiyorum şeklinde dilekçe imzalatsanız bile geçerliliği yoktur.


  • cruex  (08.08.10 19:01:57) 
vala soyle bi durum var evine temızlıkcı geliyorsa ona bile yaptırman gerek. fason iş için eger bir firma var ise adamların baglı oldugu ortada sigorta o firma yaptırmalı, yoksa eger senın yaptırmna gerekiyor.


  • bryan fury  (08.08.10 19:05:41) 
Peki bu homeoffice çalışan emlakçılar nasıl oluyordu? Eskidji filan yapıyordu zamanında?


  • ataturkiye  (08.08.10 19:30:01) 
cruex hocam, haklısın sapına kadar, katılıyorum da aynen. ama demek istedigim, istese olur, sanıyor musunuz türkiyedeki herkes mevzuata uyuyor, vergisini tam %48 veriyor. boktan işler yap dedigim yok hocam sakın yanlış anlaşılmıyım. ama sana gelene kadar kimler var biliyor musun?
en basitinden, yeni sgk hedesi cıkacak diye kac bin "bebek" ssklı yapıldı zamanında. canını yedigim ulkem.

  • hubble  (09.08.10 00:58:23) 
Önemli bir detay atlanmış:
Bu yüz kişi senin işyerinde mi çalışıyor? Senin makinalarını mı kullanıyor?
Eğer cevap evetse bir günlük bile olsa sigortalaman gerek.

Yok kendi evlerinde veya işyerlerinde çalışıp ürettiklerini sana getiriyorlarsa(mesela evlerinde hediyelik eşya yapıp sana satıyorlardır, ya da evlerinde sana bilgisayar programı hazırlıyorlardır) ayrıca sadece sana değil başkalarına da çalışıyorlarsa o zaman:
a) Kendi şirketleri vardır. Ürettiklerini sana fatura karşılığı satarlar.
b) Kendi şirketleri yoktur ve fatura veremezler. Yaptıkları iş veya verdikleri servis karşılığı gider pusulası düzenlersin ve stopaj ödersin.

Eğer sigorta ödeyeceksen bu ücretlerinin yaklasık yüzde 34'ü kadardır ayrıca gelir vergilerini de ödeyeceksin. O da yüzde 15 tutar. Bu rakamlar işçinin ve işverenin durumuna göre biraz değişiklik gösterebilir. Ayrıca bu bilgilerim birkaç sene önceden kalma güncel olmayan bilgilerdir. Ama seviye çok da farketmex.
  • o midas  (09.08.10 01:47:01) 
@o midas hocam benimki 2. şıkkın b seçeneğine denk geliyor. Gider faturası kessem stopaj ne kadar öderim, bir bilgin var mı acaba?


  • ataturkiye  (09.08.10 09:14:37) 
Yüzde onbeş. Ama benim bilgilerim çok güvenilir değil. Keşke Kibritsuyu filan okusaydı duyurunu. O bilirdi.


  • o midas  (09.08.10 20:32:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.