[]

saatte 300 km/h hızla giderken elime bi balon alsam..

saatte 300 km/h hızla giderken elime bi balon alsam.balonun hava giren agzını oyle bi ayarlasam ki balon şişse.böyle bişi mumkün olabilir mi.eger olabilirse kaç paskallık bir basınç saglayabilirm.not:balon düşüncemi daha iyi hayal edebilmeniz için.patlamayacak kadar saglam bi balon diyebiliriz.




 
şimdi öncelikle, zaten 300 km/h la giderken patlayamayan bi balonu elinde tutamazsın. ikincisi, pascal ı sormuşun cevap 3,8. (böyle soruya böyle cevap mantığı)


  • deeperdown  (08.08.10 03:46:33) 
bi projeye başlama aşamasındayım ve tam ne olduğunu yazmadan cevap almak istedim.neye göre 3.8 dedin?sen farzet ki balon sabit.bunun agzının çapı ruzagrın geliş yönü vs vs neler etkili?ciddi bişi soruyorum laf olsun diye değil...


  • hctrn  (08.08.10 04:03:47 ~ 04:18:10) 
En büyük etken ağzının genişliği olacaktır. Bir sonraki etken hızınız.Diğer bir etken balonun esnekliği. En son ve en az etki edecek şeyler ise bulunduğunuz bölgedeki havanın yoğunluğu ve sıcaklığı olacak.

Balonunun esnekliği bilinmeden şu kadar pascal falan demenin imkanı yok. pascal dediğiniz basınçtır ve basın(P)= Kuvvet(F) / Yüzey alanı(S)

ayarlanabilir bir yüzey alanı ayarlayıp aşağıda vereceğim konuda kouyacan sensörleri kullanarak detaylı ölçüm yapabilirsin

www.e3tam.com

ayrıca rüzgar tüneli diye araştırman yeterli olacaktır.


Yukardaki bilgilere ek olarak izleyeceğin yol konusunda bilgi vereyim.
öncelikle bir açık uçlu manometre almanız gerekiyor. Daha sonra içerisini suyula dolduracaksınız (civa bulmak zor olabilir senin için) manometrenin bir ucuna şişirdiğiniz balonu bağlayın ve su seviyeleri arasındaki farkı not edin.

P = P0 + h . d . g formülünden basıncı hesaplayın ((P0)ortamın basıncı, (h)yükseklik,(d)yoğunluk, (g)yerçekimi ivemesi)

img836.imageshack.us

daha son bulduğunuz basınç değerini elde etmek için balonun ağzının kesit alanını hesaplayıp

F=PxS formülüne (P)basınç, (S)yüzey alanı, (F)kuvvet olmak üzere ;

F kuvvetini bulun. daha sonra bu kevveti eldeedebilmek için kaç km hızla gitmeniz gerektiğini bulabilirsiniz.




Manometre
www.ayberticaret.com
  • janavarorion  (08.08.10 09:29:07 ~ 10:30:43) 
balonun patlamadığını varsayarsak, sistem dengeye geldiğinde

balonu şişiren kuvvetler:
- 300 km/saat'lik hızda akan ve balon ağzı kadar bir kanaldan akan havanın dinamik basıncı

balonun şişmesini engelleyen kuvvetler:
- balonun esneklik katsayısı (doğrusal değildir muhtemelen, şiştikçe değişecektir) ya da şişmeye karşı direnci denilebilir.

- 300 km/saat hızla akan havanın balon üzerinde oluşturduğu aerodinamik kuvvetler (balonu yanlardan basıp uzatacak şekilde etki eder) yapının elastik olduğunu düşünürsek oldukça zor bir problem.

- üstteki iki etki arasındaki aeroservoelastik ilişki. yani hız arttıkça balon üzerindeki aerodinamik kuvvetler, balonun şişmeye karşı olan direncini değiştirecektir.

bu iki kuvveti hesaplayıp denge durumunu bulursanız nobel verirler sanırım :)

neyse, soru sadece ne kadarlık basınç olacağı ise, sistemin dengeye geldiği anda, balon ağzından içeri bir hava akışı olmayacaktır artık. dolayısıyla elde edilecek basınç balon ağzı kadar bir hava kanalından 300 km/saat ile akan havanın dinamik basıncına eşittir diyebiliriz kabaca.

(bkz: dinamik basınç)
en.wikipedia.org
  • makineci  (08.08.10 12:31:54 ~ 12:32:28) 
arkadaşlar tşk ederim cevaplar için ama biraz daha açmadan bişiler elde edemeyeceğim sanırım.değişken hava basınçlı lastikler ile yüksek hızda yeterli ama düşük sürtünme, düşük hızlarda ise normalden daha geniş yüzey ile yüksek manevra kabiliyeti elde etmem mümkün mü?300 km hızla giden bi araçta hava akımı ile lastik basıncını artırabilmek olanaksız sanırım.


  • hctrn  (08.08.10 13:42:06) 
Şimdi anlatmak istediğin gayet açıklık kazandı. şu etapta böyle bir sistem için arabaya ekleyeceğin her türlü havayı kanallardan lastiklere taşıyacak sistem aerodinamiği olumsuz etkileyeceği için çözüm değildir.

Bunun yerine porsche firmasının kullanmış olduğu aerodinamik kanat sistemini baz alabilirsin. 80 km/s hıza çıkınca otomatik olarak spoiler faliyete geçmekte.

Senin izleyeceğin yol; kompresör sistemi kullanarak aracın ön kısmına yerleştireceğin algılayıcılar yardımıyla belirli hızlarda aracın lastik basınçlarının artması, düşük hızlarda ise boşaltım sistemi yardımıyla fazla havanın boşaltılması ve lastik yüzeylerinin genişlemesi sağlanabilir.

Teoride mantıklı gözüken bu sistem için farklı direksiyon sertlikleri oluşacağı için bunu dengelemek için direksiyon sistemine de bazı eklentiler eklemek gerekir ki stabil bir direksiyon sertliği oluşsun.

Not: 4 sene önce falan formula1 de ferrari firması bu rüzgarı kullanarak lastikleri ısıtan fakat fren disklerini soğutan özel jant kapakları tasarlamıştı. gerçi sanırım şuan tüm firmalar kullanıyor bunu.
  • janavarorion  (08.08.10 14:56:56 ~ 14:59:05) 
300km/saat hızla giderken son isteyeceğim şey lastik basıncını arttırıp sürtünmeyi azaltan bir mekanizma olur. Gerçi mevcut olan hız ve sürtünme sebebi ile yüksek hızlarda hem lastik hem de içindeki hava ısınıp zaten basıncı arttırmakta.


  • skatheist  (08.08.10 14:58:29) 
eğer sıcaklıkla basınç zaten artıyor ise sürtünme azalıyodur.yani dönüş kabiliyeti azalır.yani hava kanalı ile hava vererek değil de kompresör ile basıç ayarlamak işe yarayabilir gibi gözüküyor.ilk düşücem teker üzerinde cift yönlü emniyetli sübaplar ile hava basıncını duzenlemek, buna ek olarak kompresör ile basıncın ayarlanmasına yardımcı olmaktı(sonucta arac sürekli 300 km ile gidecek lastik basıncı artacak değil).ayrıca teker üzerinde oluşan bileşik hareketin(dönme+ilerleme) güzel ayarlanmış hava kanalı ağız genişliği ile yüksek basınçlar sağlayabileceğini varsaymıştım.
formula1 araç tekerlerine özel nitrojen açısından zengin ve nemi alınmış hava sıkıldıgını bu sayede basıncı stabil tutmaya çalıştıklarını okudum bi yerde.demekki bildikleri bişi var ve bunu ilk düşünen ben değilim:)

  • hctrn  (08.08.10 15:33:36 ~ 15:37:25) 
suna benzer bir sey sanirim aklindaki? www.freshpatents.com
bir kac sey var aklima gelen
- yukaridaki linkte de yazdigi gibi sadece lastikle bitmiyor is, suspansiyonlarda da degisken sertlik dinamigi olmali boyle bir sistemde, direksiyon sertligi elektrikli olanlarda vs daha kolay yapilabilir ancak tekerlek+suspansiyon dinamigini nasil olur kestirmek guc, sonucta eger basinc dengelemesi surekli olacaksa (belirli hiz araliklari seklinde degil) bu tur bir suspansiyon sistemi olmayabilir, yani belirli seviye sertlikler olur ancak senin lastigindeki basinc ayar hassasiyetine tam karsilik gelmeyebilir bu sertlikler ara hizlarda, bu da yol tutus+komforu etkiler bence. ayrica ESP vs gibi merkezi stabilite programlari da isin icine girer herhalde bu tur bir mevzuda.
- ayrica lastiklerde kullanilan basinc sensorlerinde ve subaplarda farkli teknolojiler var, saniyorum audi'dekiler kablosuz iletisim ile yolluyor bu bilgiyi bazilarinda iste unite zaten subabin kendisinde vs. o yuzden bunlarin gosterdigi degerlerdeki hata payi degisken ve belirli oranda gecikmelidir tahminim.
- bir de ustteki varsayimdaki gibi bu sistem surekli bir hava giris cikisi saglayacaksa bu bir veya iki nokta yerine cantin icinden daha homojen olarak (veya ona yakin) yapilmasi gerekir bence, diger turlu yine bunun yol tutusa farkli bir etkisi olur gorusundeyim ve bu donus yaparken veya duz yoldaki manevra halindeki yol tutuslarda cesitli farkliliklar olur, ayrica belirli araclardaki hiz degisimleri cok ani olabilir atiyorum arac 100km'den 120km'ye 3sn'de cikabilir 5sn'de 70km'a hiza yavaslayabilir senin sistemin basinc ayarlarini bu kisa ayarlarda yapamazsa faydasi olur mu dersin?
- nitrojen olayi f1'de daha mantikli olabilir bir kac sebepten, lastiklerin ve pistin isisi vs senin normal surus kosullarindan daha fazla, sonucta hava bastiginda da icinde %70 kusur nitrojen var. tumuyle nitrojenin etkisi teoride lastigin hava basinci daha uzun sure sabit kalmasi ve degisen sicaklikla gazin genlesmesi daha dusuk bir bantta olur diye biliyorum. bir de tabi hava ile doldurdugunda bunun belirli bir nem orani var icindeki havanin, bunun da lastiklerin omrune kotu yonde etkisi var ve yine bunun da basinc degisimine de etkisi var sicaklik ile aslinda. bir de sanirim 100% nitrojen dolu lastikler cok az da olsa hava dolu lastiklerden daha hafif belki f1'de o yuzden de faydasi vardir.
  • 2pac  (08.08.10 17:56:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.