[]

Turkiye'de hukuk fakultesi mezunu acigi var midir?

Ogrencilerin en cok yaptigi tercihlere bakildiginda ilk siralarda ne tip, ne de muhendislik gozukuyor. Herkes hukuk yazmis. Gercekten bu talebi karsilayacak arz var mi? Hukukcular bu talebi hakedecek kadar kazanabiliyorlar mi?

www.medimagazin.com.tr


 
daha öğrenciyken baronun web sayfasına ilan verdiğimde 1 gün sonra iş buluyordum (iş aramıyordum, çalışmak istiyorum diye ilan veriyordum ve patronlar beni arıyordu) bu sene okul bitii ve staja başladım, çalışmaya da başladım tabi ki, yanında çalıştığım avukatın bir hareketine gıcık olduğumda istifayı basıp baroya ilan veriyordum ve 1-2 gün içinde yeni bir işe başlıyordum, 6 ay böyle geçti ve en sonunda süper bir şirkette (uluslararası bir şirket) staja başladım, 3 aydır buradayım, aldığım para beni tatmin ediyor, akşam 5bucukta mesaim bitiyor, haftasonları çalışmıyorum, işe gireli henüz 3 ay oldu ama yakında tatile çıkacağım, izin veriyorlar sorun çıkartmıyorlar...
bunun dışında da şirkette canım sıkıldığında adliyeye gidiyorum ben deyip geziyorum, yanında staj yaptığım avukat da, ofise öğleye doğru geliyor ve sabah adliyede işler vardı onları hallettim diyor, kimse karışmıyor-karışamıyor.
birimizi işten çıkarmaya kalksalar, diğeri de istifa eder, yüzlerce dosya var ve yerimize gelecek olan avukatın o dosyalarda nelerin eksik olduğunu-nelerin yapılması gerektiğini farketmesi aylar sürer, milyarlarca lira zarar eder şirket, onun için bu durum böyle sürüp gidecek.
benim hikayem bu, arkadaşlarımın da aşağı yukarı benle aynı.
hukuk yerine kamu yön. işletme vs. yazan arkadaşlarımsa işsiz, ne iş olsa yapacak durumdalar, banka sınavları-kpss vs. her sınava giriyorlar, ve bu sınavları kazandıklarında da alacakları benim aldığımın yanında devede kulak kalacak, benden çok daha fazla çalışacaklar, işe girseler bile her an işsiz kalma ihtimalleri olacak, işsiz kaldıklarında gene aylarca beklemek zorunda olacaklar.
  • de jure  (07.08.10 01:21:07 ~ 01:23:33) 
eskiden vardı.
Artık yok.
Nerdeyse her özel üniversite hukuk fakültesi açtı.
Devlet üniversiteleri kontenjanlarını son 2 senede 2-3 kata çıkardı.(Örn: İÜHF 1200 kişi alıyor)
İş sıkıntısı olmayacak olsa bile uzun vadede hukuk sektöründe de bol miktarda mezundan doğan "asgari ücrete çalışma sendromu" olacak.
Hele yabancı dil öğrenmeyeceksen, uzmanlaşmayacaksan, işini iyi bilmeyeceksen hiç hayrı olmaz, alelade bir avukat olursun en fazla.
  • turcopolis  (07.08.10 05:24:04) 
turcopolisin dediğini son zamanlarda herkesten duyuyorum, ama aslında yanlış düşünülüyor, asıl mesele avukat sayısının artması değil, avukatların birbiriyle rekabet etmesi (yasak olmasına rağmen)
kimisi asgari ücret tarifesinin altında iş alıyor, hatta müvekkilinden para almayan icracılar var, karşı taraftan alacağım vekalet ücreti bana yeter diyenler...
internette ilan verenler bile var, daha geçen gün hukuk bürosu ilanı vardı adwords olarak.
mesleğin bokunu çıkaranlar bunlar, kesinlikle avukat sayısının artması değil...
almanyanın nüfusu türkiyeyle neredeyse aynı ama almanyadaki avukat sayısı türkiyenin 2 nerdeyse ve almanyadaki yeni mezun bir avukat hiç düşünmeden kredisini çekip evini-arabasını alıyor, ben acaba işsiz kalır mıyım demiyor, ama türkiyede pek çok avukatın aldığı maaş zaten kendine anca yetiyor, kredi ödeyecek kadar ayıramıyor. eğer avukat sayısıyla alakalı olsa, almanyadakilerin durumu bizden daha kötü olmalıydı.
  • de jure  (07.08.10 10:36:33 ~ 10:37:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.