[]

Berlin Duvarı'nı kim yıktı?

Bugün hoca sınıfta sordu. Kesin tuzaklı bi cevabı var. Cevap; halklar, SSCB, tüm insanlık vs. değil.

Ben Doğu Alamanya diyecektim; ama o söylendi yanlış hatırlamıyorsam. Ders arasında bi koşu nete girdim, nette de tam bi bilgi yoktu.

Bilen?

 
kapitalizm?


  • kayip ruh  (03.08.10 21:16:17) 
esasen gorbaçov... eğer o glastnos ve perestroyka olaylarına girmeseydi o duvar yıkılmazdı. bu açıktır...


  • agy  (03.08.10 21:25:42) 
fiziksel olarak soruyorsan ilk gece halk ellerinde balyozlarla yıktı. sonra da buldozerlerle gelip yıkmışlardır. 1 kilometre kadarı da şu anda müze niyetine muhafaza ediliyor.

soyut manada yıkılmasının sebebi de ona artık ihtiyaç kalmaması, doğu alman hükumetinin yelkenleri suya indirmesi, halkın akın akın batıya koşma hevesinde olması denebilir. good bye lenin bu konuda izlenecek en iyi filmlerden biri olsa gerek.

ayrıca nette tam bir bilgi yoktu demeniz de çok komik olmuş gerçekten. nasıl olmaz ya? bir sürü fotoğraf var duvarın nasıl yıkıldığını gösteren. yani çok felsefi çok uçuk kaçık bir cevap arıyorsanız onu bulamamanız normal, hocanızda bir problem var demektir bu durumda.
  • i ve been mistreated  (03.08.10 22:31:56) 
@i've been: hoca tam olarak "kim" diye soruyor. acayip bi adam. illa tek bi cevap olacak. yoksa nasıl yıkıldığını falan biliyoz..


  • black sabahat  (04.08.10 00:39:38) 
Schabowski (east berlin SED chief) denen adam sınırlardan geçişin serbest olduğunu açıklamış bir toplantıda ondan sonra halk hücum etmiş. yavaş yavaş ilk delikler açılmaya başlanmış ancak ilk zamanlarda kapatılıyormuş tekrar. 1 temmuz 1990da duvarın korunması ve kontroller durdurulmuş. Duvarın yıkımı tren yolu yapımı için başlamış, DDR'dan işçiler vs de katılmış, resmi olarak 30 kasım 1990'da yıkımı sona ermiş.
Berliner Mauer- almanca wikide böyle yazıyor.

Yıkımına değil de geçişe açılmasına DDR karar vermiş yani.
  • meriadoc  (04.08.10 03:02:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.