[]

Windows Xp Yükleme Problemi

Hikaye kısmını anlatmayayım isterseniz. Özet olarak elimde windows yüklemek isterken bozduğum bir bilgisayar var. Bios dvd-rom'u görmediği için (sanırım firmware yüklenmemiş) cd'den boot edemiyorum. Flash disc ile boot etmeye çalıştım 2 kez ancak birinde hiç başlamadı, diğerinde ise cd istedi (flash disc'ten yüklerken neden cd ister anlamadım).

Edit: şu yöntemi denedim ama setup başladı, her şey normaldi ama cd istedi dosyalar kopyalanırken. Hata ne olabilir?

forum.thgtr.com

Parça sökmek dışında ne gibi alternatif çözümler üretebiliriz?

Not: Problem gerçekten acil ve önemli, o yüzden modlardan ricam duyurunun bir süre yukarı taşınması.

 
bootable disk yapıyor musunuz flashı? direk windowsu atıp yüklenmiyor bildiğim ve şimdiye kadar uyguladığım kadarıyla. önce bootable disk yapıp sonra yükleme yapmanız gerek.

eee pc kullanıcılarının forumlarında flash diskten windows yüklemek ile ilgili çok başlık ve yöntem var. eee pc'lerde cd/dvd sürücü bulunmuyor.

forum.eeeuser.com forumlarına bi bakın derim.
  • cro magnon  (01.08.10 16:14:10) 
bir önerim daha var ama daha uzun sürecek.

lili live usb adlı program ile slax adlı düşük boyutlu bir linux dağıtımını kurun önce bilgisayara. slax'ı sitesinden image olarak indirin. cd versiyonu. 200 mb birşey. sonra onu lili ile usb'ye kurun. internet bağlantısı olan çalışan bir bilgisayarda yapmalısınız bunu. program çalışırken de interneti kullanıyor.

usb hazır olduğunda bilgisayarınıza takın ve boot ayarlarından önce hard diski o flash olarak gösterin sonra first boot disk yapın. bilgisayar slax ile açılacak ve usb'den çalışacak. cd romu çalışır hale getirdikten sonra windowsunuzu cd'den kurabilirsiniz.

edit: dvd-rom problemini çözdükten sonra cd'den boot etmen için dedim ama şimdi bakınca mantıksız geldi. linux'ten çalıştırma gibi bir durum söz konusu değil yani.
  • cro magnon  (01.08.10 16:38:46 ~ 18:36:52) 
Valla açıkcası bios un dvd rom u görmemesi gibi bir durum olacağını sanmıyorum. (bios update yapılmadıysa). çünkü daha önceden birileri belli ki windows kurmuş. benim sana tavsiyem HDD ye giden ID kablosunu söküp DVD rom a bağlaman olacak. sonra biostan kontrol edip hala görüp görmediğini anlaman lazım. Buna ek olarak eğer bios ta primary slave (secondery master) auto şeklinde falan ayarlıysa onu manuel olarak dvd rom haline getir.

Kısaca yapman gerekenler; kabloların tamamen çalıştığına ve yerlerine tam oturduğuna emin olmak.

not: ayrıca hiçbir şeyden bahsetmemişsin. HDD nasıl bağlı (Sata/IDE), Tek ID kablosuyla mı bağlılar. Bilgisayar çalışır durumdayken DVD-Rom çalışmıyor muydu. Eğer öyleyse format atmaya çalıştığın arkadaşın bunu niye söylemedi. Laptop mu ? Masa üstü mü?
  • janavarorion  (01.08.10 16:53:01 ~ 16:53:49) 
@cro magnon 3 defa usb'den boot ettim, üçünde de farklı problemler çıkardı, hatta en sonuncusunda da "end user licence"'ı bulamadı.

mantıken linux içinden cd kurmak mümkün olsa da windows kurmak imkansız, exe dosyası çünkü.

@janavarorion kabloları değiştirdim, hatta en son tek dvd-rom kalacak şekilde ayarladım ama yine de okumadı. Bios'tan boot seçenekleri zaten cd-olacak şekilde.

Bilgisayar çalışırken dvd-rom çalışıyordu, ancak şu an çalışmıyor. Sanki sanal sürücü anasını satayım. Bilgisayarın sahibi elemanın da bunu bildiğini sanmıyorum. Kablolarda sorun yok, her şey yerine oturmuş durumda.
  • ataturkiye  (01.08.10 18:08:32) 
Açıkcası bana yazılımsal bir problemmiş gibi gelmeye başladı.



-Bozuk bir dvd-rom (veya her cd yi okumayan)
-Bios ta First boot device olarak CD seçili demişsin ! Fakat burada Dvd-Rom dan bahsediyoruz ?
-Biosun kafası karışmış olabilir varsayılan (default setting) ayarlarına bir dönün derim.
-Farklı bir CD ile deneyin(hatta farklı marka)
-Mümkünse (ev yakınsa) kendi cd-rom'unuzu getirin.
-Biosta first boot olarak HDD secondary boot olarak DVD yi ayarlayın ve f10 a basarak kaydedip çıkın. bilgisayar yeniden başlarken siyah ekrandayken boot için F(bilmem kaça) basın der o şekilde boot ayarlayın
-Bilgisayarın tüm fişlerini çekin. ekran bağlantısını sökün. sonra balkona çıkıp karı kız kesin... kafanız rahatladıysa sakin kfayla tekrar girişin.
-Ayrıca nereden yazıyorsunuz şuan ???? yazdığınız makinanın parçalarını kullanın. (yaratıcı olun)
-Son olarak bahsi geçen hdd yi söküp kendi bilgisayarına takıp orada xp kur (driver falan kurma). eğer şanslıysan büyük ihtimal diğer makinaya götürdüğünde çalışacaktır. eğer otomatik yüklenmiş bir driver var ise güvenli modda açıp kaldırabilirsin ve tekrar yükleyebilirsin.

Not: Eğer hala çalışmıyorsa, sakın bir daha elinde yeterli donanım olmadan, bir bilgisayara format atma. (driver,yedek xp,ID kablosu,yedekleme HDD'si,Yedek Cd-rom)
  • janavarorion  (01.08.10 18:43:33 ~ 18:45:34) 
sanki kullandığınız windows'ta sorun var gibi geldi bana. başka bir yerden indirip deneseniz bir de.


  • cro magnon  (01.08.10 18:48:16) 
3 gündür uğraşıyorum arkadaşlar, sanırım sorunu buldum. İşlemci fanı durmuş. Fan durduğu için setup yarım kalıyor. Fanı değiştirince sorun muhtemelen çözülecektir. Hepinize ilginiz için çok teşekkür ederim.


  • ataturkiye  (02.08.10 18:27:59 ~ 18:28:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.