[]

lithium ion pillerin şarjı

merhaba efendim.
şimdi elimde 4 tane li-ion pil var vben bunları elimdeki şarj eletiyleşarj edebilirmiyim.
elimde ki şarj aleti kodak'ın 1 saatte şarj eden makinesi üzerinde ni-mh ve ni-cd seçimi var ben bu pilleri bu makineyle şarj etsem şarj edebilir miyim ya da şarj ettiğimde pil ya da şarj aletini bozar mıyım.
teşekkürler.

 
Son yıllarda pil teknolojisindeki en büyük buluş Lithium-İon piller olmuştur. Diğer şarj edilebilen pillere göre bu pillerin kapasiteleri çok daha yüksektir. Kapasite avantajının yanında ağırlıkları da çok daha azdır. Ağırlık sorunu özellikle portatif cihazlarda önem kazanmaktadır. LI-ION pillerin ağırlıklarına göre kapasiteleri diğer pillerin neredeyse iki katıdır. LI-ION pillerin bu avantajının yanısıra birtakım sınırlamaları da vardır; bu piller hem yüksek ve hem de düşük şarja karşı çok hassastırlar. Maksimum enerjilerine ulaşabilmeleri için maksimum voltaj gereklidir. Ancak aşırı voltajla şarj bu pillerin hasara uğramasına sebep olur.

LI-ION pilleri; gerek şarj, gerekse deşarj ederken voltaj ve akım sınırlamasına dikkat etmek gerekir. LI-ION batarya paketlerinin içinde düşük veya yüksek voltaj durumlarında devreyi kesen sistemler ve aşırı akıma karşı sigorta düzenekleri bulunmaktadır. NI-CD ve NI-MH bir akım kaynağı ile şarj edilebilirken, LI-ION pillerin şarjörleri hem akım, hem voltaj kaynağı olmak durumundadır. Bir LI-ION pili hasarsız olarak şarj etmek istersek şarjörün çıkış voltajının %1’den fazla oynamaması gerekir.

LI-ION piller çok ileri teknoloji ürünü, hafif, kapasiteleri yüksek, bir pil 3,6 v. verebilmekte (yani bir LI-ION = 3 NI-CD veya NI-MH pile eşit), 500 defadan daha fazla şarj edilebilmekte, şarj olduktan sonra kendi kendine deşarjı bir ayda kapasitesinin %10’undan daha az, NI-CD ve NI-MH piller gibi hafızayı etkilemsi(memory effect) yok, kullanma sırasında şarj edilebiliyor, deşarj sırasında linear bir yol takip ettiğinden o andaki kapasitesinin ne kadar olduğu ölçülebilmekte yani diğer pillerde olduğu gibi bir anda güç kaybı olmamaktadır.

Bütün bu avantajlarının yanısıra LI-ION pillerin kullanılmaları, daha doğrusu amatörce kullanılmaları bir hayli zordur. Şarj ederken ve deşarj ederken çok dikkatli olmayı gerektirmektedir.

NI-MH ve NI-CD bataryalar tam şarj olduktan sonra bile tampon şarj akımı ile şarj edilebilirken, LI-ION bataryalar tam şarj olduktan sonra şarjı keserler. Dolayısıyla şarj cihazları farklıdır.

--Alıntı--
  • janavarorion  (01.08.10 10:18:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.