[]

Üniversite seçiminde kararsız kaldım. Yardımcı olabilir misiniz? Sizinde fikirlerinizi öğreneyim..

Üniversite seçimi ile ilgili kararsız kaldım. sayısal 4 sıralamam (mühendislik) 90.000 yani türkiye'de adam akıllı bir üniversite olmayacak. aslında çalışkan ve zeki sayılırım ama bu yıl nedense bir türlü kendimi bulamadım kafamı boşaltıp derslere odaklanamadım. bu yüzden sıralamam düşük. makine mühendisiliği okumak istiyorum. ama üniversite seçimi ile ilgili kararsız kaldım. aslında kafamda eleme yaptım ama 2 seçenek arasında kararsız kaldım. özyeğin üniversitesi makine müh. %50 burslu ya da almanya'da bir üniversite. şimdi bu 2 seçeneğinde kendimce arasında kalma nedenlerini anlatayım.
---özyeğin üni.---
yeni açıldı. makine müh. bölümüde bu yıl ilkkez açılacak. devlette okumak istemediğim için özel üniversiteleri hep gezdim gördüm. fazla param olsa koç yada sabancı yazarım ama ailemin maddi durumunu karşılamaz. bu yüzden bunların haricindeki özeller arasında en çok ilgimi özyeğin çekti. gerçekten çok prestijli hocaları var. ortamıda iyi 1 yıl sonra 40bin metrekarelik kampüse taşınacaklarmış. rektörün dediğine göre ilk mezunlara çok fazla üzerlerine düşeceklermiş.(ben buraya girersem ilk mezunlardan biri olacağım). onları çok iyi yetiştirecekmiş. bizzat hüsnü özyeğin ilgileniyomuş. yani benim gönlümü kazndı diyebilirm. %50 burslu olarak fiyatı yıllık 14.000 TL olucak. şimdi diğer seçeneğim ise alman üniversitelerinden bahsedeyim biraz.
-almanyada üni- (muhtemelen stuttgart üni)
okuduğum lisenin anadili almanca olduğu için bnmde almancam çok iyi. ve almanya'da üniversite okuma hakkım var. ama malesef 1 yıl kaybedeceğim çünkü başvuruluar haziranda bitiyordu. hesaplarıma göre yıllık 16.000 TL masraf olucak. ailem bu meblağı zorda olsa ödeyebilir. ama sorum şu : almanya'da makine mühendisliği okumaya değermi? yoksa türkiye'de 4 yıl okuyup mezun olunca yüksek lisansamı oraya gideyim?. bu soruyu mümkünse mühendislik öğrencileri ve makina mühendisleri de cevaplarlarsa çok sevinirim

 
tabıı kı deger

yuksek lısansta burs bulmak daha zor, hele kafam calısır, calıskanım dıyorsan lısansta almanyada burs alabılırsın.

özyeğin ne ya, ismi bile cok faul. dusunme, bı sene calıs harclıgını cıkar. almanya garantıyse seneye almanyada oku derim
  • anneke  (29.07.10 00:34:38) 
yine söyleyeyim, ben özyeğin'de okuyorum mühendislik değil ama okul hakkında bilgi vereyim. okul ilk mezunlarını verdiği zaman bu kadar da kötü olmayacak durum. neden? çünkü neredeyse tüm üst düzey firmaların sahipleri hüsnü özyeğin'i tanıyor ve üniversiteye ne kadar yatırım yaptığının da farkındalar. adam fiba sigorta'yı yaklaşık 250 milyon liraya sattı ve bunun büyük bir yüzdesini de okula harcayacağı biliniyor. dolayısıyla ben inanıyorum ki ileride büyük bir şans haline dönüşecek. tek sıkıntı şu olabilir, türkiye'de mühendislikle ilgili alanların çoğunda yine koç, sabancı vs. var ve doğal olarak kendi mezunlarını almak isteyeceklerdir. mesela ben rahatım çünkü işletme'den mezun olduktan sonra finansbank, millennium bank, gap vs. gibi yerlerde daha rahat iş bulabilirim.

ha, tabi ki yani yurt dışında okumak maalesef her zaman türk üniversitelerine göre daha prestijli ama maddi sıkıntı da demişsin. yıllık 16000 liraya çıkman mümkün değil. (tam doğru bir örnek olmayacak ama) yıllık 20000 kanada doları diyorlardı her şey dahil (okul, ev, kırtasiye, alışveriş, ulaşım vs.). giden arkadaşlarımla konuştuğumda bu miktarın çok çok üstüne çıktıklarını öğrendim hepsinin (ki gidenlerden bikaç tanesi taksim'de tek bi barın filan yerini bilmezlerdi yani). ama işin şu boyutu da var, sen almanya gibi bir yerde, aile baskısından da kurtulduktan sonra haftanın birkaç günü dışarı da çıkarsın, arkadaşlarınla atlarsın trene başka ülkelere de gidersin. yani 16000 tl.den çok daha masraflı olucaktır bence.

sen yine de otur düşün taşın. eminim ki en doğru kararı vereceksindir. kolay gelsin =)
  • i was me but now he s gone  (29.07.10 02:05:17) 
yani açıkçası şurda da belirttiğim gibi (bkz: #19747460 ) hiç bir sosyal aktivitem yok. yani öle çıkıp biyerlerde taklyım kızlaraiçki ısmarlayayım durumları yok mesela. kimle konuştuysam hepsi ortalama aylık 650-700€ masrafların olur dedi. 10 ay kalsam 7000€ eder. yaklaşık 1000€ da okul harcı var. etti 8bin €. yılda bir türkiyeye gelsem 500€da uçak parası. hadi 500€ da extra masraf diyelim 9000€ etti. yani yaklaşık 18200 TL. bu paraya oaya gitmeye değer mi yoksa bu parayla trkiye'de eğitim adına daha iyi işler mi yapılabilir? bide acaba orası zor mudur? altından kkalkabilir miyim acaba?


  • wagner love  (29.07.10 02:27:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.