[]

Üniversite Tercihi: Hukuk

Merhabalar
Bildiğiniz gibi üniversite tercih dönemi yaklaşıyor. Bu sene aldığım puan doğrultusunda ben de tercih yapacağım. Şahsi olarak İstanbul Hukuk düşünüyorum; fakat çevremdekiler alternatif olarak Marmara'yı öneriyor. Sizin önerileriniz düşünceleriniz nedir bu konu hakkında? İki üniversiteyi kıyaslarsak artıları eksileri neler olur?
Ayrıca İkinci öğretimin "tam olarak" örgünden farkı nedir? (Harç farkı ve ders saatleri olarak biliyorum ben sadece.)

Teşekkürler.

 
ikinci öğretimin o saydıkların dışında hiçbir farkı yok örgünden.


  • black sabahat  (27.07.10 23:16:13) 
valalhi bu konuda çok bilgili değilim. ama bir arkadaşın kardeşi girmiş bu sene hukuk istiyor. marmara ve istanbul hukuk muhabbeti döndü. millet baya bir aşşağıladı marmarayı. neden bilmiyorum :/ ama mesela çocuğund ediği şey şuydu; eğer olursa esas tercihi burslu özel olurmuş. özellikle de koç mu ne.

ikinci öğretimin bu arada hiç bir farkı yok. hatta şöyle bir avantajı var; mesela bizim okulda 1. öğretimler önce sınava girerdi, sonra da biz girerdik. hep alırdık onlardan soruları ne sorduysa deişiğine çalışırdık falan. sonra ben 7 senede mezun oldum...
  • cedric tweedledee  (27.07.10 23:34:50) 
istanbul hukuk 1300 civarında adam aldı geçen sene, eğer bunlardan biri olsam da ben kendi farkımı yaratırım diyorsan istanbul yaz, marmara'nın üstüne. marmara, şimdiye kadar hep istanbul'un altında olmuştur.

ist. hukuk öğrencisiyim. ikinci öğretimlerin bir farkı yok, elbette. hatta geçen yıl ilk ikinci öğretim sınıfı ile aynı amfiyi kullanıyorduk. baya normal insan onlar da. ama ikinci öğretime her zaman şüpheyle bakmışımdır. ders veren hocalar açısından, bu şüphe. böyle bir fark görmedim açıkçası geçen sene, örgünden eksik bir yanlarını görmedim ama ilerleyen sınıflarda öğretim üyeleri açısından bir fark oluşabilir. o saatte derse girmeyi her kürsü başkanı, ana bilim dalı başkanı kabul etmeyebilir. ama örgüne ders veriyorlar zaten ona göre vakıf üniversiteleriyle anlaştıkları için, belki. bundan emin değilim. ama olabilir. şaşırma ilerde. ikinci öğretimiz, ikinci sınıf muamele mi göreceğiz, diye.

aslında çok şey yazdım önce ama sonra konunun dışına çıkmışım diye sildim. ist. hukuk 3. sınıf öğrencisi olacağım önümüzdeki dönem. herhangi bir konuda sorun olursa, mesaj atabilirsin. yardımcı olmaya çalışırım.
  • pomolilik  (27.07.10 23:51:50) 
Marmara'nın neden bu kadar aşağılandığını ben de bilmiyorum işin açıkçası. Şu anda sadece İstanbul ve İstanbul İkinci öğretim yazacağım gibi gözüküyor tercih listesine. Zaten orası haricinde istediğim bir bölüm de yok. İkinci öğretimin de -anladığım kadarıyla- eksisi değil artısı varmış. Bu da güzel. E o zaman gideyim bari. :))


  • g man  (28.07.10 00:38:18) 
marmaranin asagilanma sebebi hakimlik sinavlarinda bsari gosterememesi olabilir ve bir de sinavlari ders gecmesi o kadar zor degil.


  • hoot  (28.07.10 01:34:20) 
örgün olursa iü hukuk' u yaz. 2.öğretim olarak iü hukuk yazılır mı emin değilim ama 2.öğretimlerin sınavları örgünlere kolay çok daha kolay oluyor ve rahatça geçiyorlar. sonuçta aynı diplomayı alacağız 2.öğretimlerle. bu açıdan bakılırsa 2.öğretime girmek de mantıklı gibi gözüküyor. marmara' da da sınavlar kolay deniyor bence iü hukuk son geldiği noktada bile marmara' yı ikiye katlar.

dipnot: iü' de kahvaltı ve öğle yemeği 50 krş, akşam 75 krş. etkili olur belki bunu da belirtelim.
  • uçankarınca  (28.07.10 03:57:31) 
Marmara hukuk yazmayın. sosyal hayat sıfıra yakın seyreder , çok takıntılı hocalara sahiptir. istanbul ile marmara'ı karşılaştırmak bile abestir.


  • cucuk remezan  (28.07.10 09:28:40) 
yazacaksan ve puanın tutuyorsa gs veya vakıflar içinden iyi olan bir tanesinden bursluyu tercih etsen çok çok daha iyi olur. istanbul'da falan milletin bir kısmı derslere girmeden fotokopicilerden not alıp geçiyor. girenler o kadar kişinin arasında bir halt anlamıyor. eski istanbul hukuk kalmadı artık. bütün babakelle hocalar vakıflara gitti.


  • microfiction  (28.07.10 15:52:34) 
istanbul hukuk bitmiş vaziyette. marmara'nın da çok farklı olmadığını duydum. bütün iyi hocalar gidince hocalar dımdızlak kaldı. hatta yakın zamana kadar ankara bozulmamış zannediyordum ama bana birkaç kişi ankara'daki sağlam hocaların bilkent'e gitmesi sebebiyle oranın da kolunun kanadının kırıldığını söylediler. galatasaray iyidir. bilgi, yeditepe iyidir. özellikle başka üniversitelerden haldır haldır bilgi'nin hukuk yüksek lisans programına akın ediyor millet. lisansta da aynı hocalar var. ders programına falan da bakınca çok farklı şeyler var diğer hukuk fakültelerinde hiç duymadığımız. koç'un adı çok geçiyor ama şöyle bir şey var. geçenlerde bir forumda şöyle bir şey gördüm. legal writing diye abd'de falan çok önemli bir ders vardır. koç da bu dersi verdirmeye başlamış. adamın tekini tutmuşlar (muhtemelen yabancı bir dil hocası falan, kesinlikle hukukçu değil) bu dersi vereceksin demişler. adam da ciddi ciddi legal writing üzerine hukuk hocalarının olduğu bu yabancı forumda nereden kaynak bulabilirim ne anlatacağım ben diye soruyordu. bu olaydan sonra koç'la ilgili de düşünmeye başladım. ha bir de bilkent için de oldukça iyi diyorlar. burslu yazabiliorsan bunları, yoksa gs'yi yaz. ama ne yap et istanbul yazma. aman diyeyim.


  • ottoschmit  (28.07.10 16:02:37) 
ha bir de şunu ekleyeyim, istanbul hukuk için sıkça iyi hocalar gitti, bitti okul yorumu yapılır. çok yanlış bir yorum değildir bu. alemdaroğlu zamanında okul boşaltılmıştır neredeyse. ve abuk sabuk adamlar o zamanda sonra dolmaya başlamıştır. fakat her şeye rağmen çok kaliteli hocalar eğitime devam etmektedir.

istanbul hukuk köklü bir geleneğe sahiptir. kolay kolay bırakılamadığı gibi çok kısa vadelerde de değişim göstermektedir.

üstelik okul nüfusu kalabalık olduğu için dersler çift ve tek numaralı olmak üzere iki ayrı sınıf oluşturularak götürülmekte. yani 2 tane birinci sınıf örgün oluyor. ikinci öğretimde böyle bir uygulama yok. farklı hocalar giriyor derslere doğal olarak. ben çift numaralıyım ve bundan çok mutluyum, çünkü hocalarımız her dönem oldukça iyiydi. bu demek değildir tek numaralıların hocaları kötü. onların da iyi hocaları oluyor, kıskandığımız.

örneklerle anlatayım biraz; ben anayasa hukuku dersini ilk dönem tek numaralılarla, ikinci dönem ayrı olarak korkut kanadoğlu'ndan aldım. tek numaralılar bu sırada, azerbaycan darbesiyle meşhur ferman demirkol'dan anayasa dersi almaya çalışıyorlardı. ama geçen sene korkut hoca okuldan ayrıldı. anayasa kürsüsünde doğru düzgün biri kalmadı. dersleri idare ve kamu hukukçuları aydın gülan ve semih gemalmaz vermeye başladı. onların dersleriyse farklı geçmektedir. farklı ekoller çünkü. farklı yerlere vurgu yaparak anlatıyorlar. korkut hoca daha önce de okuldan ayrılmıştı ve geri dönmüştü. duyduğuma göre profesör olmuş, belki de kadro verilmediği için ayrılmıştır, profesör olunca geri dönecektir yorumları dolaşıyor ortalıkta, bilmiyorum doğruluğunu.

inkılap tarihi derslerini bülent tanör'ün öğrencisi kamu hukukçusu oktay uygun'dan alıyorduk. o da maltepe üni. hukuk fakültesine dekan olunca o derse girecek hoca kalmamıştı. en son ilber ortaylı'yı getirdiler, iki üç ders verdi. sonra gözükmedi, geçen yıl.

medeni hukuk derslerini rona serozan ve ekolünden aldım. tek numaralılar hocalarından bizim kadar memnun değillerdi diye hatırlıyorum. ama ikinci sınıfta biz borçlar hukuku derslerini rona serozan emekli olduğu için kürsünün diğer hocalarından alırken, tek numaralılara galatasaray üni.'den gelen nami barlas ders veriyordu. zorlansalar da memnundular adamdan.

ceza hukuku derslerini füsun sokullu akıncı, adem sözüer (dekan oluyor kendisi) ve uçuk bir vakıf üniversitesi öğretim üyesinden alıyorduk, tek numaralılar fatih selim mahmutoğlu'ndan alıyordu dersleri. hiç dersine girmedim ama hakkında çok iyi şeyler duydum.

idare hukuku dersini biz zehreddin aslan ve kahraman berk'ten alırken, tek numaralılar aydın gülan'dan alıyordu. ve her üçü de kaliteli hocalar olsalar da zehreddin hoca'nın ekolü farklıdır. değişmem onu.

evet çok kaliteli hocalar emekli olmuş, ayrılmış olabilir ancak bir o kadar kaliteli hoca da okulda kalmaya devam ediyor. zaten yarım zamanlı çalışıyor hemen hepsi. farklı okullarda hocalık ve dışarıda avukatlık hizmeti veriyorlar. ama tam gün yasası bildiğim kadarıyla hukuk öğretim üyelerini de etkiliyor. yani tam zamanlı çalışmaları gerekecek. bunun anlamı avukatlığı aynı anda yürütemeyecekleri oluyor. tabi bunu da başkaları üzerinden yapmaya devam edecekler, o paradan vazgeçmek kolay değil. ancak bilmediğim acaba vakıf üni. ile devlet üni. aynı anda yürütüp yürütemeyecekleri, eğer olmuyorsa böyle devlet okulları muhtelemen boşalacaktır, kaçınılmaz olarak. bir profesör 3-5 bin lira maaş alıyor. yarı zamanlı ise bu para da yarıya iniyor. o paradan vazgeçmek daha kolay olacaktır, vakıf üni. ücretleri karşısında.

ha bir de şunu okula gelirsen anlarsın ki hocanın her zaman yaşlısı makbul değildir. daha genç öğretim üyelerinden daha iyi ders dinleyebilirsin, bu sana ve o kişiye bağlı. kimisinin dersine 1 kişi girmiyordu, kimisinin dersinde de oturacak yer olmuyordu. bu iş böyledir.

özetle bunları fikir vermesi için yazıyorum. umarım yardımcı olur. ama yerinde olsam örgün eğitimi tercih ederdim. marmara'da da olsa, örgünü tercih et. ikinci öğretim okumak zordur genelde. ama illa ist. diyorsan gel, gör, yen.
  • pomolilik  (28.07.10 19:10:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.