herhangi bir birikimim yok ama olsa da rahat hissetmezdim. bu durum sadece türkiye için geçerli değil. MEVCUT KOŞULLARDA dünyada bir insanın kendini güvende hissetmesi gerçekten zor. majör savaştan 10 yıl sonrasıdır, çok güçlü ve spesifik bir sistem oluşturulmuştur, onu tehdit edecek hiçbir şey yoktur... öyle bir ortamda istikrara güvenebilirim. iyiliği, kötülüğü, insaniyeti tartışılır. ama derim ki yani bu düzen böyle ve öngörülebilir bir süre için böyle devam edecek.
ben kendi adıma şu an bunu söyleyemiyorum. dünya bana göre çok büyük bir enerji/para krizinin eşiğinde ve adım adım felakete ilerliyoruz. nükleer mi olur, konvansiyonel mi olur, 300 milyon insan mı ölür yoksa 5 milyar mı orasını bilemiyorum ama neticede mevcut kapitalist sistemin sıkıştığı ve adeta can çekiştiği bir noktadayız. ben şu noktada hiçbir şeye güvenmem. alman bankasına da güvenmem, amerikan bankasına da güvenmem. evin araban var diyelim, yarın zbam zbam dronlarla vurmayacaklarının garantisi yok. oraya gitmeye bile gerek yok son birkaç günde istanbul-kocaeli-sakarya civarında yaşadığımız felaketi görüyoruz yani. 7-8 senelik maaşını gömüp ev veya araba mı aldın? garantisi yok. sigorta neyi ödeyecek, en fazla yarısının parasını verir, onunla da yerine koyamazsın zaten.
kısacası fonlara, borsaya vs. zaten hiç güvenmiyorum ve işim olmaz ama bugün banka hesabımda çok değil 100 bin liracık param olsa o bile beni rahat uyutmazdı. bana göre bugünün koşulları bu çünkü - somut, elle tutulur, yanında, yörende ne varsa o kadarsın.
dünyanın dört bir yanında insanlar ayaklanıyor, petrol altyapısı sistematik olarak yok ediliyor, yapay zekası şusu busu... ben kendim yüksek anksiyete sahibi bir insanım bunu kabul ediyorum ama şu zamanda yancıktaki parasına güvenen varsa da tebrik ederim, mükemmel bir kafa rahatlığı örneği bence.
+2