[]

Yasaklı Kitap / Türkiye'de Satılamayan Kitap

Türkiyede güncel olarak yasaklı kitapların listesine nereden ulaşabiliriz?

Ya da şöyle ifade edeyim. Türkçe'ye çevrilmemiş ama amazonda vs. satılan bir kitabı almak istedim. Robinson'da sordum. Oradaki çocuk, bizde yok dedi. Getirtebiliyor musunuz diye sordum. Hemen bilgisayardan ya da internetten baktı (nerden baktı bilmiyorum ben ekranı görmedim o sırada) ve o kitap Türkiye'de satılamaz dedi. Nasıl yani dedim. Sebebini bilmiyorum ama satılamaz diye görünüyor dedi.

Ne ki bu ki?

 
Türkiye'de bir kitabın yasaklı olması demek, o kitabın daha önce Türkiye'de yayımlanmış ve yazarı, yayıncısı vb.nin hüküm giymiş olması demek. Sözgelimi Yengeç Dönencesi, Oğlak Döncesi gibi kitaplar müstehcenlik gerekçesiyle hüküm giymişlerdi. Ama bu yayıncıları durdurdu mu, hayır! Mahkeme kararları herkese aleni olduğu için kitapların başına mahkeme kararıyla müstehcen bulunan kısımları koyup kitabın içinde ilgili kısımları bantladılar. Bir bakıma kitabın başına bkz. vermiş oldular ki bu Türk Sansürkırıcılık tarihinde en bildik yöntemdir. Müstehcenlik dışında da dolu suç var TCK'da ifade özgürlüğüne dokunan ama hangi birini sayayım.


  • microfiction  (27.07.10 10:43:30) 
bu kitapta müstehcen olabilecek herhangi bir şey yok. dini sebeplerle yasaklanmış olabilir. ama o yasak listesine nereden ulaşacağım ya da o eleman bana nasıl hemencecik bu kitap türkiye'de satılamaz dedi anlamıyorum.


  • kahvegibi  (27.07.10 10:48:00) 
Öyle bir liste maalesef yok. Olsa tez yazarken işim daha kolaylaşırdı. Ama Yayıncılar Birliği'nin her yıl yayımladığı İfade Özgürlüğüyle ilgili listeler var. O da yasaklanan veya hüküm giymiş kitaplar yerine o yıl yargılanmış bütün kitaplarla ilgili.

Durumu tam anlayamamış olsam da şöyle bir olasılık da var. Bazen Amazon gibi sitelerden kimi ürünlerin Türkiye'ye (veya başka bir ülkeye) kargosu mümkün olmuyor. Söz gelimi Amazon, Türkiye'ye Kindle ve e-kitap satmıyor. Belki yasak değil de bunun gibi bir şeyi kastetmiş olabilir.
  • microfiction  (27.07.10 10:53:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.