[]

Hangi disipline yönelmeli?

-Aikido
-Boks
-Jiu Jitsu
-Kick Boks
-Taek Wondo
-Wing Chun

Bu saydığım dövüş sporu ve iç disiplinlerinden hangisi sokak dövüşleri için daha uygun hale getirir insanı?

Bu disiplinlerden eğitim almış, tecrübe edinmiş pro veya amatör arkadaşlardan öneriler bekliyorum. Tek dalda profesyonelleşmeyi amaçladığım bu yolda bana fikir verebilirseniz sevinirim. Tek tek araştırıp hocalarla konuşmaya gidecek kadar zamanım malesef yok. Amacım ortalığı kırıp geçirmek değil, temkinli ve hazırlıklı olmak.

29 Yaş, 1.75 boy, 83 kilo

 
eskiden taekwondo yapmış biri olarak tavsiye edebilirim. temel kısmı uzun sürüyor vücudu forma sokuyor. refleksleri hızlandırıyor. bize mavi kuşaktan sonra yakış dövüş teknikleri de göstermişti hocamız ama her salonda aynı mıdır bu durum bilmiyorum. onun dışında şuanda bir uzak doğu sporlarına başlayacak olsam juijitsu seçerdim. çok hoşuma gidiyor. :D


  • wampex  (25.07.10 20:55:18) 
krav maga'ya da bakmanı tavsiye ederim (: onun dışında wing chun'u öneririm yumruk yumruğa savunma için =) ya da hem vuruş hem tutuşlar içeren bi dal olarak jiu jitsu iyi olabilir =)


  • Tulga  (25.07.10 21:08:38) 
jiujitsu yu bilmiyorum. aikido ve wing chun diyicem ama yaş epey ilerlemiş.. boks un llah ne verdiyse dalınan versiyonuna kickboks la tekvando deniyor.. yani siz bilirsiniz ama tekvando ile kickboks olabilir..


  • kalim  (25.07.10 21:09:24) 
Merhaba,
Şimdi birileri muhakkak ayar verecektir ama ben doğru bildiğimi yazayım:

Uzakdoğu savunma sporlarının hiç biri doğrudan sokak döğüşü için değildir, böyle bir amaçları da yok zaten. İddiaları "sağlıklı bir ruh ve vücut" şeklinde özetlenebilir. Sydıklarınız içinde Kick box haricinde hepsi savunma sanatıdır, kick box'un ne olduğunu ben anlamadım zaten bunca yıldır.

Eğer sabrınız varsa ve sahih bir şey istiyorsanız iyi bir salonda iyi bir eğitmenle kick box haricindeki hepsi sizi forma sokar, kendinize güveninizi arttırır, iyi hissettirir. Yok eğer "sabrım yok ve ben kafa göz dalacağım" diyorsanız en kısa yol krav maga'dır. Krav Maga savunma sprou filan değildir, bence spor da değildir. Ancak en kısa zamanda en etkili döğüş tekniklerini öğretebilir.

Bir de Jet Kune Do var, ben krav sonrasında bir müddet iyi bir hocadan çalışma imkanı buldum. JKD krav kadar sert değil, ve diğerlerinden daha fazla döğüşe odaklı. JKD Bruce Lee'nin tekniği ve Bruce Lee kesinlikle bir sadece sinema oyuncusu değildir.

Biraz karışık oldu ama:
1. JKD, hem vücudunuza hem ruhunuza iyi gelir.
2. Krav Maga: Sadece vücudunuza iyi gelir. Biraz gerer adamı, öyle "iç huzuru" iddiası yoktur. Ama sokakta çok etkilidir.
3. Diğerleri (bence) birbirinden çok da farklı değil sokak döğüşü dediğiniz şey için. Sabır gerektirir.

Not: Sokak döğüşü nedir tam bilmiyorum, son on yılda sadece bir sokak kavgasına karışıp temiz bir dayak yemiştim. 10 yılda bir işime yarayacak bir şey için haftada 2-3 gün bir dojoya zaman/para yatırımı yapmak çok anlamlı değilmiş. Şimdi böyle düşünüyorum. Bir dayak daha yeyip 10 sene bekleyebilirim. Ama vücüt sağlığı çok önemli. O yüzden sizi döğüşte değil de hayatın genelinde zamanın etkilerinden koruyacak disiplinlere yönelin bence. O da sizin ruhunuza hitap edecek olandır. İzleyin, hangisi hoşunuza giderse onunla başlayın. Daha da önemliisi bırakmayın, bırakmayın, bırakmayın. Yarım bıraktığınız her şey kendinize güveninizi azaltır. Yurdumda iki ay minderde zıplayıp sokağa "Bruce Lee" pozlarında çıkan ve temiz dayak yeyip oturan tiplerle dolu.
Dayak atmak yemek mesele değil bence, 50 yaşında sağlıklı bir kalp ve vücutla girebilmek önemli, ki herhangi bir uzakdoğu disiplininde sabretmeniz bunu %90 garantiler.

Bu konuda ahkam doğrayacak kadar vakit geçirdim minderde. Zamanın etkilerini hissedecek kadar da yaşım var. Hakkaten, bir noktadan sonra kavga döğüş anlamını yitiriyor, ama bu vücut hep sizinle kalıyor. Ona iyi bakmak lazım.
  • yontup yontup tasi bitiren adam  (25.07.10 21:22:42) 
kraw maga yı gördük mavi marmara baskınında=) traş maga o salla onu bence=) wing chun rulez=) ip man styla


  • rentts  (25.07.10 21:49:56) 
ving çun derim. güce dayanmaz, seri yumruklara dayalıdır. aikido'daki gibi zilyon tane eklem bükme hareketini ezberlemeye gerek yoktur. aikido bunlar içinde kesinlikle sokak dövüşüne en az uygun olanı. felsefesi var, estetik, güzel spor vs. tamam ama amaçsal açıdan uzmanlaşması çok uzun sürüyor ve aikido'daki bir hareketi yapana kadar ving çuncu onu yere sermiş oluyor zaten. bir de ving çun öğretilen yerlerde bıçağa karşı ve bıçaklı (eskrima) dövüş de öğretilir. ving çun'da belli bir seviyeye gelmek 1-1,5 gibi kısa bir zaman alır. hadi işin doğrusu, kik boks ve boks bilen adamlar da karşısındakini hemen yere serebilirler, kabul. ama ving çun'daki keyif, sportif açıdan faydaları vs.? üstelik kik boks'taki gibi ekstrem tekmelere vs. gerek yok. hem ving çun'da diğer dövüş sporlarının aksine 5 farklı konumda birden dövüşmeyi öğretiyorlar. yani bu şu demek: diyelim kimi sporda sadece ayakta dövüşü öğretir (boks), kimi ayaktan alıp yere sermeyi öğretir (jiu jitsu) vs. ving çun yere düştüğün anda bile savunmayı öğretiyor. ama dediğim gibi boks ve kik boks da adamı donanımlı kılar. yine de ben ving çun derim.


  • microfiction  (25.07.10 22:02:04) 
muay thai ve k1 kick boks maçlarına çıkan bir sporcu olarak naçiz önerim:

öncelikle wing tsun denilen saçmalıktan uzak dur. (bkz: wing tsun/@tekosin) havalara sokarlar adamı sonra kepaze olursun sokakta.

jiu jitsu ve judo iyidir, ancak sokakta işine yaramaz. asıl güçlü tarafı yer dövüşüdür ve sokakta birden fazla kişiyle kavga ederken yere yattığın anda iptal olursun.

aikidoyu öğrenmen çoooook uzun yıllar alır.

kick boks fena değildir ama diz ve dirsek vuruşu olmadan eksik bu bir, ikincisi de boksu zayıf öğretiyorlar çoğu klüpte, o yüzden sıkıntıya girersin. camiası da çakal çukala doludur.

tekvando iyidir ama bizim milli tekvandocu arkadaşlar kavga ederken komik duruma düşüyorlar, daracaık yerde birbirlerine tolyo falan çıkarmaya kalkıyorlar, rezillik. yanlış anlaşılmasın, ben tekvando idmanlarına hala seve seve katılırım boş vaktimde ama salt tekmeye dayalı bir spor profesyonelleşmedikçe çok işini görmez.

krav maga'yı öğren diyen arkadaşlar iyi diyor hoş diyor da, türkiye'de krav maga öğrettiğini iddia edenlerin hepsi balon ve inanamayacağın kadar pahalı veriyorlar dersleri sanki çok büyük ustalarmış gibi. üstelik spor değil, o da aklının bir köşesinde olsun. keza ninjutsu da öyle japonya'daki gibi falan öğretilmiyor türkiye'de, üstelik iyi ustaları da hiç duymadım türkiye'de.

muay thai ayakta yapılan dövüşler için en iyisidir, ancak bu yaştan sonra ciddi olarak yapacaksan bol hasar alabilirsin. ne seçersen seç, en azından muay thai'nin diz ve dirsek tekniklerini öğren, dar yerlerde yapabileceğin en düzgün teknikler bunlardır.

savate da temizdir ama türkiye'de öğreten aktif olarak tek spor klübü bartın'da.

özet geç lan dersen: tavsiyem boks. en kralıdır, öğrenmesi daha kısa sürer ve sokakta öyle saçma salak wing tsun hayalleriyle, kafaya atamayacağın tekmelerle, adamı yatırmayacak kaval vuruşlarıyla uğraşmadan tertemiz sopalarsın. üstelik vücudu ciddi olarak en forma sokan spor da budur ki ben de ilk boksla başladım, hala o idmanlardaki zorluğu hiç birinde görmedim. son olarak da boks camiası genelde çok temizdir.
  • tekosin  (25.07.10 22:59:55 ~ 23:17:39) 
disiplin kuruluna.

ahaha, ne de olsa sozlukte degiliz; kotuleyemezsiniz de bu yazdigimi. nihaha
  • alessandro del pieroglu  (25.07.10 23:00:13) 
Her şeye rağmen aikido derim, tam manasıyla öğrenmek uzun zaman alır.
aikido da yaş, boy, cinsiyet gibi etkenler sorun olmaz

  • frown  (26.07.10 08:51:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.