Giriş
(2)

Amerikan borsasında temettü emekliliği

adwokat
Bu nasıl mümkün oluyor ağalar?Mesela VOO 670 dolarYılda 4 kez 2 dolar bile olmayan temettü veriyor.670.000 doları buraya bağlasan yılda 200 dolar bile vermiyor. Bunun yerine ev alsan kat kat falzasını aylık kira geliri olarak alırsın. Evin değeri de hisse değeri gibi artar. Artmasa bile garanti kira
Bu nasıl mümkün oluyor ağalar?

Mesela VOO 670 dolar
Yılda 4 kez 2 dolar bile olmayan temettü veriyor.
670.000 doları buraya bağlasan yılda 200 dolar bile vermiyor.

Bunun yerine ev alsan kat kat falzasını aylık kira geliri olarak alırsın. Evin değeri de hisse değeri gibi artar. Artmasa bile garanti kirayla o açığı kapatırsın.

Durum böyleyken bu aralar çokça duyduğumuz temettü emekliliği nasıl olacak? Özellikle and borsasında yerli ve yabancı kanallarda çok sık duymaya başladım
0
adwokat
(46 dk)
temettü emekliliğine karşıt olan da çok insan var.
öyle altın tepside sunulan bir şey değil.

ama idealde şöyle oluyor.
x bir hisse var, hem büyüyor hem temettü veriyor. 10-15 sene boyunca düzenli alım yapıyorsun, ayrıca verdiği temettüyü de geri yatırıp hisse alıyorsun.

10-15 sene sonra hem hisse büyümüş, ama büyümese bile sayısı arttığı için çok temettü verir hale gelmiş oluyor.

temettü emekliliği sisteminde 600bin doları tek seferde koymuyorsun ki hisseye. zaten bu bir çeşit birikim sistemi. 600bin nakitim varsa onu başka şekilde değerlendir temettüsüyle uğraşmazdım.

ev almak garanti değil, kiracıyla uğraşmak kolay değil.
ben geçen yıllardaki istanbul'da olan depremlerden sonra başka şehirde ev aldım hisselerimi bozup. zarar ettim sayılır mı emin değilim ama ev almasaydım muhtemelen 1.5 ev parası değerinde hissem olurdu. üstüne bir de bir ödediğim banka kredi faizi cabası. evi satsam aynı hisseleri alamam. üstelik o hisseler hem iyi temettü veriyordu hem de değeri artıyordu.

böyleyken böyle. bu arada, VOO 670 dolar civarında ve hisse başına yıllık toplam 7 dolara yakın veriyor. bahsettiğiniz tutarda yıllık 7bin dolar temettü olur. çok mu, değil tabi.
ama bunun yanında her sene değer kazanmaya devam ediyor.
+1
biseysorcaktim
(27 dk)
temettu emekliligi benim takip ettigim finans kanallarinda, reddit'te vs. insanlarin pek de tavsiye etmedigi bir yol.

onun haricinde mumkun olup olmamasina gelirsek, evet VOO ile mumkun degil. zaten temettu emekliligi yanlisi kaynaklarin, rehberlerinin hicbiri de temettu emekliligini VOO ile tavsiye etmiyor.

4% kurali / methodu bizim gibi insanlar icin daha gerceklestirilebilir bir emeklilik yontemi.

VOO bu siralar yaklasik 1.1% temettu veriyor. 670.000 dolari buraya baglarsan yaklasik 1 yilda yaklasik 6700 dolar alirsin su anki sartlarla. o yuzden cok avantajli degil.

Turkiyeden almak mumkun mu bilmiyorum ama mesela temettu odakli ETF'ler var, Schwab US Dividend Equity gibi. bu ETF'in yaklasik temettu orani yillik 3.3%. 670.00 dolarini buraya yatirirsan yillik yaklasik 22.000 dolar alirsin.

4% methodu/kurali bizim gibi normal insanlar icin daha gerceklestirilebilir bir emeklilik yontemi :)
0
king lizard
(14 dk)
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır.