Bu noktada danışman değişikliği olmaz; çok geç kalmış olduğunuz gibi, enstitü bunu zaman kazanmak için yaptığınızı tahmin edeceğinden, zaten kuruldan onay çıkmaz. Bizde(itü) danışman değişikliği olunca otomatikman konu değişikliği de yapmak gerekiyordu hatırladığım kadarıyla ve değişikliği yaptığınız dönem için “süreden sayılmayan izinli” sayılıyordunuz. Yani ek süre derken, deadline’ınız bir dönem ileri atıyor gibi düşünebilirsiniz. Son 6 ayın içindeyseniz, mayıs sonunda beyaz cilt teslimi yapmanız gerekiyor; yapmazsanız, takip eden haftaki kurul toplantısında atılmanız onaylanacaktır. Bir seneyi bulmaz yani. Daha sonra aftan yararlanmak için atılmanız ya da kayıt sildirmeniz de farketmez, yine bildiğim kadarıyla. Afla dönecek olursanız, yeterlikten sonraki aşamadan, yani yeni bir danışmanla yeni bir konudan başlayacak şekilde süreci tekrar edebilirsiniz. Bu bilgilerin bir kısmı okuldan okula değiştiğinden, enstitünüzden teyit etmekte fayda var.
Ben savunmaya çıkın diyemeyeceğim; çünkü danışmanınız arkanızda değilse, jüriye çıkmanın pek bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Zira jüri de bunu bilecektir ve bu durumda tezi onaylamaları mucize gibi bir şey olur. Kısacası daha da moraliniz bozulduğuyla kalırsınız bence.
Ancak danışmanla arayı bi şekilde düzeltme ihtimaliniz varsa (ki şahsi önerim bunu zorlamanız), yazabildiğiniz kadarıyla savunmaya çıkıp, 6 ay düzeltme alarak tezi tamamlamak için o süreyi de kullanabilirsiniz (ben öyle yaptım). Hatta sonra enstitüye teslim aşamasındaki 1 aylık süreyi, danışmanın imzasıyla 2 aya çıkarmak da mümkün oluyor (mesela bu Yıldız’da da var); 2 ay da onu eklediniz mi, toplamda bir seneden fazla vaktiniz olmuş olur.
Başarılar dilerim.
0