Giriş
(4)

Arama motorlarının artık aramadığını fark ediyor musunuz?

suicmeyenadam
selam. son 1-2 senedir google ile kesinlikle çok dar bi evrende arama yapabildiğimi fark ediyorum. sizde de öyle mi? eskiden olduğu gibi derinlemesine araştırma dalma hissi yok, yerli yabancı farklı kaynaklar önümüze serilmiyor artık. sanki efendiler fikir değiştirdi ve sadece popüler gündemlerden g
selam. son 1-2 senedir google ile kesinlikle çok dar bi evrende arama yapabildiğimi fark ediyorum. sizde de öyle mi? eskiden olduğu gibi derinlemesine araştırma dalma hissi yok, yerli yabancı farklı kaynaklar önümüze serilmiyor artık.

sanki efendiler fikir değiştirdi ve sadece popüler gündemlerden gitmemize izin verdiler gibi hissediyorum. arama motorunun özü yok artık, sadece makbul sonuçlardan oluşan suni bir kişiselleştirilmiş arayüz var.

yapay zekalar zaten kapalı kutu, birkaç tekel şirketin kapalı algoritmasından süzülen bilgilere sırf okunabilir bir arayüz ve pratiklik illüzyonuyla kapıldık gittik hepimiz.

bilgi ne ara bu kadar kapital hale geldi? 15 sene önceki google ile bilgiyi aramak çok daha doyurucuydu. artık belli ki o makbul değil de, yapay zeka kullanmak sanki zorunlu seçmeli ders gibi.

nasıl bir çözümü olabilir? abartıyor muyum? yorumlarınızı merak ediyorum tikler hazır. teşekkürler.
0
suicmeyenadam
(2 saat)
Google çöplük olalı 5-6 sene oluyor. Bilgiye ulaşmak için çeşit çeşit yöntemler, bir sürü anahtar kelime gerekiyor. Gerçekten önemli bir konu değilse saldım artık araştırma vs yapmıyorum. En fazla Vikipedi, sözlük okuyup geçiyorum. Forumlar bitmeseydi iyiydi
0
artıküyeolmakistiyorum
(2 saat)
Geçenlerde bir şey duymuştum. Google arama sonuçlarının 2. sayfasına tıklayanların oranı büyük oranda düşmüş.

İnternette sörf yapmak diye bir tabir vardı eskiden. Şimdi sorsan hatırlamaz millet.

Yandex bu konuda fena değil gerçi. Arşiv araştırması yaparken mutlaka bir Yandexde aratıyorum.
0
yurtsuz john
(2 saat)
Google çöplük oldu +1, neden oldu tam anlamadım ama sanırım algoritmalar, bunların içinden geçilmesi vs.

Ben şunu deneyimledim, eskiden yarım yamalak bir ingilizceyle bile yazsam, aradığım şeyi tak diye en başta buluyordum. Şimdi mesela teknik bir konuda diyelim, bir programlama dilinin X konu başlığıyla alakalı spesifik birşey aratıyorum. Belki en üstte nispeten alakalı birşey çıkıyor, geri kalanların tamamı ilgili X konusu üzerine yazılmış çeşitli makaleler oluyor. Hiçbir şey bulamıyorum. 5-6 sene önce kim derdi ki Google aradığımız şeyleri bulamayacak. Bu yüzden yapay zeka ile ilgili ön görüler üzerine düşünsem de hep mesafeli yaklaşıyorum.

Yapay zeka kullanmak teknik konularda kaçınılmaz olmaya başladı. Burada da tabii daha önce internette de bahsi geçmiş olan acaba bir noktadan sonra doğru bilgi yanlış bilgi ayırt edemez hale mi geleceğiz sorusu ortaya çıkıyor.
0
mbond
(1 saat)
yapay zeka daha da ilerledikçe gittikçe pek çok açıdan işlevsizleşecek gibi görünüyor, bu durum da onun sonuçlarından birisi sanırım.
0
darthvader
(53 dk)
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır.