[]

sözlükçü diş hekimleri göreve!

merhaba arkadaşlar,

kanal tedavisi yapılması gereken bir dişim vardı. her türk gibi salladım tabii, gitmedim zamanında. 10 gün önce dınk dınk edince harekete geçtim doktora gittim. zira kendisi, "bunda da derin bir çürük var evet ama muhtemelen bu 20'lik diş ağrıyor, bu sanıyorsun. çekilmesi lazım bunun" dedi. röntgen möntgen çekmeden, ağrıyan dişime bir müdahalede bulunmadı ve 20'lik dişimdeki çürüğü o yontma makinesiyle biraz temizleyip içine ilaç koydu. ertesi güne de cerraha randevu verdi.

burada bir durum açıklaması yapayım: normal bir insanın ağız açıklığında üç parmağı dikey olarak rahat giriyor. benimse 1.5 parmağım giriyor. çok zorlarsam 2. yani ağzımı açamıyorum. sebebi bilinmeyen böyle bir şey var bende doğuştan. bu da dolgu yapılmasını bile bir çile haline getiriyor, ağzıma makineler girmiyor, girse bile manevra kabiliyetleri ve doktorların görüş açısı çok kısıtlı oluyor. büyük sıkıntı yani, halinize şükredin.

cerrah ağzımın çok az açıldığını görünce "yapamam olmaz" gibi triplere girdi. "arkadaşınız anlamıyor muydu olmayacağını da size yönlendirdi? zaten ağrıyan dişim bu değildi, neler oluyor anlamış değilim" falan filan dedim, ağız dalaşasından sonra çekebileceklerini söylemeye başladı. fakat dişte apse olduğunu ve bu haliyle uyuşmayacağını söyledi, antibiyotik yazıp gönderdi, 1 hafta sonraya (bu cumartesi, yarın) tekrar randevu verdi.

ben ayrılmadan önce, "ne değişti de şimdi çekebileceğinizi söylüyorsunuz? ağız açısı aynı neticede, yine açamayacağım?" dedim, "lokal anestezi yapacaktık fakat genel anestezi yaparız, daha çok açarız ağzını" dedi. "genel anestezilik bir durum mu var ki? bildiğim kadarıyla çok sağlıklı bir şey değil genel anestezi?" dedim. "yoo her zaman yaptığımız bir şey yani normal gayet" dedi, doktor küstahlığıyla. gergin ortamda çok da daha irdelemedim açıkçası, bir an evvel oradan çıkmak istedim. bin tane neşter, yeşil önlüklü asistanlar, matkaplar falan, zaten korkuyordum, iğrenç bir atmosfer oluşmuştu kaçtım.

"peki" dedim, gitmişken röntgenimi de aldılar, çıktım fakat başıma neler geleceğine dair hiçbir fikrim yok. bu noktada siz mükemmel arkadaşlarımdan yardım bekliyorum. endişe ve meraklarım şunlar:

* ağzı daha çok açmaktan kastı nedir? nasıl bir işlemle bunu yapar? bu nasıl bir şeydir ki genel anestezi gerektirir? bu işlem her neyse, sonrasında bir estetik sorun oluşturur mu dışarıdan bakan gözle? ağzımda çenemde bir şeylerle dolaşmam gerekir mi?

* genel anestezinin sakıncaları ne boyuttadır? cerrahi bir operasyon bile olsa 20'lik diş çekimi genel anestezi gerektirebilir mi? genel anestezi ağzımı daha da açması için bir gereklilik olabilir mi? hipnoza uygun olmayan bir insandım, bir alakası olur mu?

* ağzımın az açıldığını söyledim. makineler bile zor giriyor evet fakat, bu çok mu az rastlanır bir şeydir? ağzı az açılan insanlar diş ağrısından ölmeye ve ağzındaki bütün dişleri kaybetmeye mahkum mudur?

24 saatten az bir sürem kaldı, oldukça da gerginim, dahası korkuyorum. o yüzden hakikaten başına bu gelmiş arkadaşlardan ve diş hekimlerinden yardım bekliyorum. işkembeden sallamak yerine diş hekimi arkadaşlarınızı buraya yönlendirirseniz, 10 şuku benden. badilere de söylerim zamanın ötesinde entry'niz kalmaz.

şimdiden teşekkürler.

 
Diş hekimi değilim ama yakın sürede ben de iki 20'lik diş çektirdim...
Şimdi sizin ölçünüzle ölçtüm iki parmak açabiliyorum ağzımı bunu da belirteyim ve konuya gireyim:

Ben İstanbul anadolu yakasında bayek(bayındır diş)'e gittim. Zaten ne için giderseniz gidin hemencecik röntgeni çekiyorlar, sonra bir diş hekimi sizi muayene ediyor ve gerekli hekime yönlendiriyor. Gittiğim gün cerrah da oradaymış aynı gün birini çektiler. Çekimi anlatayım; iki tane iğne ile lokal anestezi yapıyorlar. Birinci iğne ufak oluyor ve sadece ikinci büyük iğnenin acısını hissetmemen için diyebilirim. İkinci iğneyle de çenemizin o kısmına elveda diyoruz;) Elveda derken; his bakımından, iğne çok acıttı sanılmasın... Çene uyuşunca neşter gibi bir şeyle diş etini kesip 20'lik dişi meydana çıkarıyor ve dişi çekiyor. Sonra da dikiş atıp bitiriyor. Yaklaşık bir hafta sonra diğer dişi çekmek için gün veriyor, oldu da bitti maşallah...

Umarım bir fikir vermiştir.
  • late viper  (16.11.07 16:39:07) 
"ağzın bu kadar mı açılıyor?" muhabbeti olmadı mı? ücreti de merak ettim?


  • radioheadbanger  (16.11.07 16:42:13) 
Yoo, arada bir iki kere "biraz daha açabilir misin?" dedi ki bu aralar benim dalıp ağzımı hafiften kapatmalarıma denk geliyor;) Hele ilki çok kolay olmuştu ben çekildiğini bile duymadım, ikinci de daha fazla dikkat ettim çekilmesini kaçırmamak için...
Ücret konusununda şanslı olduğumu söylemeliyim, babam T.İş Bankası emeklisi, okuduğum sürece, eşek kadar olmama rağmen, anlaşmalı kurumlarda ücret ödemiyorum(faturayı imzalarken görmüştüm ama hatırlayamadım şimdi).
Ama arayıp öğrenebilirsiniz galiba...
Şimdiden geçmiş olsun, 20'lik diş çok beter oluyor.
  • late viper  (16.11.07 16:54:23) 
öncelikle geçmiş olsun diyorum diş olayı biraz sinir bozucu oluyor.
20likler benimde sorunlu ancak ağız normal sanırım 3 parmak giriyor :D
eğer çekilecek 20 likler üstte ise nispeten kolay oluyor gerek yer çekimi gerekse üst çenenin sabit olması sayesinde.
alt çekimler nispeten daha zor ciddi kaynamalarda asılırken çeneyi çıkartanlar oluyormuş ayrıca sizin çeneyide galiba destekle biraz zorlayıp sabitleyecekler tabi neden tam olarak ağzınızı açamadığınızada bağlı eğer kas yapınızla alakalı ise zorlayınca yırtılabilir eğer kemik lerle ilgiliyse en fazla yerinden çıkar ve her çıktığındada bir sonraki çıkışı kolaylaştırır hangisi daha kötü siz karar verin.
şimdi alt çeneyi sabitlediklerini düşünelik eğer ciddi bir kuvvet uygulanırsa zaten baygın olduğunuz için anlamazsınız siz uyanıncada iş işten geçmiş olur bu yüzden gayet tanıdık ve bilindik birilerine kendinizi emanet etmenizi ayrıca yanınızdada hiç değilse güvenebileceğiniz iş bitirici birilerini bulundurmanızı öneririm. birde olur ya yolunda gitmeyen bir durum olursa gidebileceğiniz yedek bir dişçi ve cerrah da bulmanız faydalı olacaktır.


Biraz iç karartıcı oldu ama sağlık konusu biraz ciddi bende biraz paranoyağım haliyle ortaya böyle bişey çıkıyor kendi çekimlerimi bir tanıdığımız yaptığı için gayet rahat geçti 2 iğne yaptılar ben zaten müzik dinliyordum kalk git dediklerinde anladım dikiş felan atmadılar bir tampon koydular 6 saat sonra kendim tamponu yeniledim bu sürede bir ağrı kesici alarak uyudum kalktığımda bir bardak buzlu kolayı diktim valla öyle güzel geldiki ne dişim ağrıyordu nede o kan tadı vardı 2 gün sonra çatır çatır herşeyi yiyebilir hale geldim.

Şimdiden Geçmiş olsun
  • mdg  (16.11.07 19:05:40) 
gerekirse bir neşter kapıp hepsini kıtır kıtır kesebilecek biriyle gidiyorum ama, zaten operasyon yapılan yerin dışında olacak, ki olmasa bile nerden anlayabilir ki diş hekimi olmayan birisi işlerin yolunda gitmediğini? biraz kader işi sanırım.

normalde medicadent'e gidiyordum fakat deli fiyat çekiyorlar, iyice azıttılar, kıyamadım artık. dentistanbul'a gittim altunizade'de yakın diye, operasyon da orada olacak. bakalım artık hakkımdan hayırlısı artık. sadece dişle ilgileniyorlar diye güveniyorum. doktora da cerrah olduğu için. genç menç yani ne bileyim doktor olmuş neticede. bilmiyorum :(
  • radioheadbanger  (16.11.07 19:55:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.