Giriş
(3)

memlekette niye her gün kaçak kazı yapılıyor

Karim iceride uyuyor ben seni dusunuyorum
define arıyorlar desen o kadar derinlerde definenin işi ne. orta yaş anadolu köylüsünün canı sıkılıp gerçek hayatta minecraft mı oynamaya çalışıyorlar? ayrıca insanlar kazı yapmış, devletten buna ne?
define arıyorlar desen o kadar derinlerde definenin işi ne. orta yaş anadolu köylüsünün canı sıkılıp gerçek hayatta minecraft mı oynamaya çalışıyorlar? ayrıca insanlar kazı yapmış, devletten buna ne?
-4
Karim iceride uyuyor ben seni dusunuyorum
(27.11.25)
Filmi çekilmiş, filmin ismi "Hakkı". Platform: Mubi
+1
adivar
(28.11.25)
tarihi eser kaçakçılığı başlıbaşına bir sektör bu ülkede ve dünyada. son derece organize, muhtarın, jandarmanın vb. dahi dahil olduğu, koca koca iş makinelerinin bile getirildiği kaçak kazılar yapılıyor ülkemizde. siz üç beş köylü yapıyor zannediyorsunuz ama olayların ne çapları ne de içerikleri düşündüğünüz kadar basit ve tek katmanlı değil.

tam da bu sebeple topluma dair her konuda olduğu gibi bu konuda da "yasal mevzuat ve düzenlemeler" olmak zorunda. bu düzenlemeler olmazsa kültürel miras kavramını yaşatamazsınız, gelecek nesillere de aktaramazsınız.

kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulu, anıtlar kurulu, kudeb vb. kurum ve kuruluşlar bu işlemleri yürütür.
+1
Phoebe
(28.11.25)
"devlet'e ne?" demek istediniz sanırım. devlet'e şu: kazılara konu olan kültür mirası, bırakın devleti, tüm dünya halklarının ortak mirası niteliğindedir. bunların kazılmasının ilk amacı, tüm insanlığın tarihinin anlaşılmasını sağlamak üzere, geçmişteki insanların yaşam biçiminin açığa çıkarılmasıdır. bunu sağlıklı bir biçimde başarabilmek için kazıların bilimsel bir şekilde yürütülmesi gerekir. kaçak kazıcı alana bodoslama dalıp, toprağı hallaç pamuğu gibi atarsa, katmanlaşma, toprak altındaki eserlerin bu katmanlarla bağlantısı gibi zincirler bozulur; eserlere kalk gidelim yaptığında da bilimsel veri sağlayacak unsurlar bağlamından koparılmış olur. bu bağlamda kazı alanlarını kriminal sahneler gibi düşünebilirsiniz.
dünya ülkeleri, sınırları dahilindeki toprak altı ve üstü mirasa yönelik karşılıklı sorumluluklarını kabul ettikleri tonla sözleşmeye tabiler (Türkiye de bunların hemen hepsine imzacı olmuş ve oluyor). bu kapsamda oluşturulan ortak fonlardan ya da bilim kurullarından ihtiyacı olan faydalanıyor ya da yanlış uygulama yapanlar bunlara erişimlerinin kesilmesi ile tehdit ediliyor vs.
define olayına hiç girmiyorum. kısaca bu şekil..
+3
lil siztah
(28.11.25)
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır.